29 / 03 / 2024

Sembol İnşaat'ın Han Çadırı projesi Astana'da açıldı!

Sembol İnşaat'ın Han Çadırı projesi Astana'da açıldı!

Kazakistan ve Astana'nın "yeni sembolü" olarak nitelendirilen Han Çadırı açıldı



"Dünya'nın en büyük çadırı" olarak nitelendirilen Han Çadırı'nın açılış törenine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in yanı sıra Rusya, Ukrayna, Belarus, Ermenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Kırgızistan ve Tacikistan Devlet Başkanları da katıldı.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirdiği projelerle adını duyuran Sembol İnşaat'ın Türk mimar, mühendis ve işçilerle yaptığı Han Çadırı, benzersiz mimarisi ile de ilgi çekiyor. Ünlü İngiliz mimar Lord Norman Foster tarafından mimari projesi tasarlanan Han Çadırı'nın açılışında, Kazak atlılar, Kazak dans gösterisi ve dünyaca ünlü İtalyan tenor Andrea Bocelli izleyenleri büyüledi. Konser sonrasında sergilenen hava fişek gösterisini de liderler ayakta izledi.

Liderler, açılış töreninin ardından Han Salonu'na geçerek Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in 70'inci doğum günü vesilesiyle verilen yemeğe katıldı.

Yüzlerce mağazası ile Kazak halkına hizmet verecek olan Han Çadırı sadece bir alışveriş merkezi olarak görülmüyor. İçinde SPA, spor merkezi, sinema ve Disneyland'a benzer eğlence merkezlerini de barındıran Han Çadırı'nın en büyük özelliği, en üst katında bulunan yapay deniz. Yapay deniz için Han Çadırı'na Maldiv adalarından yüzlerce ton kum getirildi. Deniz suyu da taşınan Han Çadırı, ziyaretçilerine denize girme zevki yaşatacak.

Daha önce Kazakistan'da yer almayan çok sayıda ünlü marka da Han Çadırı'nda mağaza açacak.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

400 milyon dolarlık ‘Han Çadırı’ Nazarbayev’e 70 yaş hediyesi oldu

Sembol İnşaat tarafından inşa edilen eğlence ve alışveriş merkezi Han Çadırı, Astana’nın başkent ilan edilişinin 12’nci yıldönümü ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in doğum gününde törenle açıldı. Açılışa aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de bulunduğu 7 ülke lideri de katıldı.

SEMBOL İnşaat’ın Kazakistan’ın başkenti Astana’da 400 milyon dolara gerçekleştirdiği eğlence ve alışveriş merkezi “Han Çadırı-Khan Shatyr”, görkemli bir kutlamayla açıldı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in 70’inci doğum, Astana’nın da başkent ilan edilişinin 12’nci yıldönümü kutlamalarıyla da birleşen açılış törenine, aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de yer aldığı 7 ülke lideri de tatıldı. İngiliz Mimar Norman Foster’in Cengiz Han’ın çadırından esinlenerek tasarladığı proje, Astana’nın yanı sıra Kazakistan’ın da yeni sembolü oldu.
Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Birleşik Arap Emirlikleri Şeyhi Muhammed Bin Zayid Al Nahyan katıldı. Kazakistan’ın geleneksel dans gösterilerinin yapıldığı, ünlü İtalyan tenor Andrea Bocelli’de bir konser verdiği ve 600 davetlininin katıldığı kutlamalarda, ayrıca Anadolu Ateşi ve İrlandalı dünyaca ünlü dans grubu River Dance da gösterilerini sergiledi.
Fettah Tamince’nin Yönetim Kurulu Başkanı olduğu ve Rixos Grup’un iştiraklerinden Sembol İnşaat tarafından inşa edilen Han Çadırı, Kazakların geleneklerinde önemli bir yer tutan çadır mimarisiyle dikkat çekiyor. Uygulaması zor ve maliyetli projeleriyle tanınan ünlü İngiliz Mimar Lord Norman Foster’in bu tasarımı da bir çok teknolojinin ilk kez uygulanması nedeniyle 2.5 yılda hayata geçirilebildi. Alman Bilfinger Berger’e bağlı EPM firması tarafından işletilecek olan Han Çadırı’nda 60’a yakın dünyaca ünlü marka da yerini aldı. Butik mağazaların yanı sıra eğlence merkezi, sinema salonları, restoranlar, çocuk parkı, oyun alanları ve bir de tropikal plaj yer alıyor.

Çatısında 7 ülkeden 650 dağcı görev aldı

Han Çadır’ı Kazakistan, Türkiye, Rusya, İngiltere ve Almanya şirketlerinin 2.5 yılda gerçekleştirdiği bir proje.
Tanınmış İngiliz mimar Lord Norman Foster’ın imzasını taşıyan Han Çadırı, bir bataklık üzerine inşa edildi. Araziden inşaat başlamadan 120 bin metreküp su boşaltıldı.
Yaklaşık 17 futbol sahasına denk gelen 140 bin metrekarelik açık, 120 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulan Han Çadırı’nda 12 bin 206 beton kazık, 300 fore kazık çakıldı.
26 bin 400 ton çelik kullanıldı. Her biri 300 ton ağırlığında 3 çelik direk (tripod) çadırın temelini ayakta tutuyor.
7 farklı ülkeden 650 profesyonel dağcı çelik halatları bir ayda döşedi.
İnşaatın yapımında birim saatte 1000 kişi çalıştı.
Yüksekliği 150 metre olan çadırda, yağmur suyu toplanıp arıtılarak kullanılacak sistem de kullanıldı.
İçerisinde 160 butik ile tanınmış markaların yer aldığı Han Çadır, ayrıca su parkı, yüzme havuzu ve kapalı plaja da sahip.

193 çift çelik halat taşıyor

HAN Çadırı’nın 150 metre yüksekliğindeki direği, çelik üç ayaklı bir yapı üzerine oturuyor. Temelsiz olarak yapılan çadırı 193 çift çelik halat taşıyor. Bu halatların toplam ağırlığı 400 tonu, uzunluğu 23 bin 507 metreyi buluyor. Çadır yapımında kullanılan farklı mühendislik çözümlerinin kullanıldığı proje, eğimli yapısıyla da dikkat çekiyor. Şeffaf kaplama malzemesinin kullanıldığı Han Çadırı’nda daha önce Çin Olimpiyatları’ndaki spor salonlarının yapımında kullanılan ETFE adlı malzeme kullanıldı. Arada hava katmanı oluşturarak, termos görevi üstlenen bu üç katlı malzeme, ısı izolasyonunun yanı sıra, yanma ve delinmelere karşı da oldukça etkili.

Maldivler’in kumuyla eksi 40 derecede plaj ortamı oluştu

ASTANA’da kışın eksi 40 dereceyi bulan soğuk iklim şartları göz önünde bulundurularak inşa edilen yapı, 12 ay boyunca ziyaretçilerine tropik ortam yaşatacak. Çadırın içinde aquapark, su kaydırakları, yüzme havuzu, dalga havuzu ve kumu Maldiv Adaları’ndan taşınan bir de plaj bulunuyor. Binanın üst katındaki plajın kumu yerden ısıtma sistemiyle - 40 derecede bile doğal plajda bulunma hissi uyandıracak. Aynı bölümde yer alan SPA da ise masaj ve terapi odaları, güzellik salonu, buhar odaları, sauna, Türk Hamamı, fitness salonu, yoga, jakuzi ve havuzuyla özel tasarımlı VIP alanlar bulunuyor. Palmiyelerin yoğun olarak kullanıldığı bölgede 37 metrelik bir de atlama kulesi hizmet verecek.

Rixos Kazakistan’a 1.2 milyar dolar yatırdı

RIXOS Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, 400 milyon dolarlık Han Çadırı’yla birlikte Kazakistan’da gerçekleştirdikleri yatırımların toplamının 1.2 milyar doları bulduğunu söyledi. “Şimdi yatırımlarımızda Akdeniz’de Libya ve Mısır’a ağırlık veriyoruz” diyen Tamince, şöyle konuştu: “Libya’da inşaat, turizm, işletme ve servis gibi farklı alanlarda yatırım çalışmalarımız sürüyor. İlk Rixos Otel açılışını gerçekleştirdik. Libya Devleti, servis sektörüyle ilgili hizmetlerde bizi kullanıyor. Yatırıma yöneldiğimiz diğer bir ülke de Mısır. Mısır’da yatırımlara başlıyoruz. Ayrıca, Türkiye’de de otel yatırımları dışında farklı turizm alanlarında projeler gerçekleştireceğiz.”
Hürriyet/Erkan Çelebi

Sembol İnşaat 400 milyon dolara Astana’ya ‘küçük Antalya’ kurdu

Fettah Tamince’nin Kazakistan’ın başkenti Astana’da yaptığı Han Çadırı, Antalya temasıyla kuruldu. 400 milyon dolara mal oldu. Görkemli açılış törenine 6 ülkenin devlet başkanı katıldı

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Sembol İnşaat tarafından inşa edilen 150 metre yüksekliğindeki Han Çadırı’nın açılışına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Birleşik Arap Emirlikleri Şeyh Muhammed Bin El Nahayan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan katıldı.
Görkemli açılışta, atlı süvarilerin yaptığı akrobasi şovu ve Orta Asya çadır canlandırmaları ayakta alkışlandı. Yapılan havai fişek gösterisi ise yarım saati buldu. Astana’nın başkent ilan edilişinin 12. yıldönümünde resmi törenle açılışı yapılan Han Çadırı etkinliklerine katılan bölgedeki işadamları ilk kez bu çapta bir kutlamaya tanıklık ettiklerini söyledi.

Konyaaltı plajı var!
Nazarbeyev’in isteği üzerine alışveriş merkezi adeta küçük bir Antalya gibi tasarlandı. Nazarbeyev proje aşamasında dünyanın en soğuk ülkeleri arasında sayılan Kazakistan’da dışarıda hava -40 derece iken, içeride Akdeniz ikliminin yaşatılmasını ve deniz imajının yaratılmasını istedi. Bunun üzerine harekete geçen Sembol İnşaat mimarları Fettah Tamince’nin de onayıyla Konyaaltı plajının benzerini Astana’da yarattılar.
Bunun için 120 bin metrekarelik 4 katlı alışveriş merkezinin üst katı tamamen yapay bir plaj olarak tasarlanırken Antalya’nın falezleri örneklendi. Alışveriş merkezini birlikte gezdiğimiz Fettah Tamince plaja tonlarca kumu ise Maldivlerden taşıdıklarını söyledi.
Çadırı yapım aşamasında sürekli ziyaret eden Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Türk işadamlarına Kazakistan’ın yapımındaki emeklerinden dolayı teşekkür etti. Açılışa Türkiye’den katılan işadamları Mustafa Süzer, İlyas Öztürk, Aziz Torun, Tamince’nin Kazakistan’a kazandırdığı bu yapılarla şehrin hızla Orta Asya’nın Dubai’si olmaya aday olduğunu belirttiler.

Açılışa 3 milyon dolar
Açılışta ünlü tenor Andrea Bocelli sahne aldı. Bir saati aşkın süren konserde görme özürlü İtalyan tenoru liderler ayakta alkışladı.
Ses ve ışık gösterileri Orta Asya göçebe hayatını betimleyen canlandırmalar ve atlıların yaptığı açılış törenine 3 milyon dolar harcandı. Etkinlikler gece saat 2’de bitti.

125 bin metrekarelik dev çadır
-  Başkent Astana’da Sembol İnşaat tarafından yapımına Ağustos 2006’da başlanan Han Çadırı, Orta Asya’nın geleneksel çadır kültürüne eklenen modern izlerle futüristik bir yapı olarak tasarlandı.
-  Projesi İngiliz mimar Norman Foster tarafından çizilen çadırın toplam kapalı alanı 125 bin metre kare.
-  Temel oturum alanı 51 bin metre karede olan merkezin temel inşaatına 12 metre uzunluğunda 12 bin 600 adet çakma kazık ve 30 metre uzunluğunda 100 adet fore kazık çakıldı.
-  Bu kazıklar üzerine oturtulan bina 2 metre yüksekliğinde bir radye temel üzerine inşa edildi.
-  Yapıda toplam 180 bin metre kare kalıp, 26 bin 400 ton demir ve 145 bin metreküp beton kullanıldı.
-  400’ü Türk olmak üzere projede Almanya, Rusya ve Kazakistan’dan toplam 650 dağcı çalıştı. Projede toplam çalışan işçi sayısı 2.500’i buldu.

Tamince: Fütüristik   bir AVM yaptık
Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, “Haklı bir gurur yaşıyoruz. Yüzyılın mimari örnekleri arasında sayılacak fütüristik bir AVM yaptık” dedi. 400 milyon dolara malolan ve içinde eğlence merkezi yanı sıra tartan pist gibi AVM’lerde örneğine pek raslanmayan 1 km’lik koşu parkurunun da bulunduğu alışveriş merkezinin farklılığına dikkat çeken Tamince: “Dünyada eşi benzeri olmyan bir eser ortaya koyduk. Dubai’deki Burj-el Arab, Malezya’daki Petronas Kuleleri gibi yeni yuzyılın simgeleri arasına girecek bu binada insanlar çocuklarıyla gelip eğlenecek. Sinemaya gidecek alışveriş yapacak plajda güneşlenecek” dedi.

Han Çadırı’nda ilk doğum günü partisi
Han Çadırı’nın açılışı ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in  70. doğum günü aynı güne denk geldi. Han Çadırı’nda verilen partiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı. Kutlamalar için şehre gelmesine rağmen Kırgızistan Devlet Başkanı Roza Otunbayeva’nın Han Çadırı açılışı ve Nazarbayev’in doğumgünü partisine katılmaması dikkat çekti.
Milliyet/Songül Hatısaru


Geri Dön