23 / 04 / 2024

Sembol İnşaat'tan ay üssü gibi bir proje!

Sembol İnşaat'tan ay üssü gibi bir proje!

Aytekin Gültekin, henüz eskiz halinde bir projeleri olduğunu açıkladı



Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Gültekin, Kazakistan´da geçtiğimiz günlerde açılışı gerçekleştirilen Han Çadırı alışveriş ve eğlence merkezinin ardından, tamamen üzeri kapalı bir mahalleyi içeren, eskiz halinde bir projeleri bulunduğunu belirterek, "İçinde evler, yaşama alanları herşey dahil olacak. Ay üssü gibi bir proje" dedi.

Han Çadırı alışveriş ve eğlence merkezinin açılışı nedeniyle Astana´da bulunan gazetecilerle bir araya gelen Gültekin, Han Çadırı´nın tasarımını yapan İngiliz mimar Lord Norman Foster ile çok özel projelerde çalışmayı tercih ettiklerini ancak Türkiye´de de Foster kadar iyi mimarlar bulunduğu halde, tanıtım konusunda eksiklikler yaşandığını söyledi.

Foster´ın çok iyi bir halkla ilişkiler ekibi bulunduğunu, oysa yaratıcılığın dingin toplumlardan çok Türkiye gibi iniş çıkışlı ülkelerde daha fazla olduğunu söyleyen Gültekin, inşaat sektöründe de yabancıların risk almaktan çekindiklerini, bu nedenle Türkiye´nin bu alanda önemli bir avantajı bulunduğunu vurguladı.

Sembol İnşaat olarak lojistik organizasyonda iyi bir konumda bulunduklarını aktaran Gültekin, "İnşaat şirketleri aslında gizli ihracatçılar. Geçenlerde Ukrayna´ya en fazla mermer ihraç eden şirket Sembol olduğunu öğrendim. Burada da (Kazakistan) istatistikler olsa benzer bir sonuç çıkabilir. Türkler burada inşaat sektöründe çok önemli. Uzun süredir burada çalışan şirketler var. En son gelen grup biziz. Belki o yüzden bu kadar heyecanlıyız" dedi.

Gültekin, Türkiye´nin son dönemde çeşitli ülkelerle imzaladığı vize muafiyeti anlaşmalarının önemine de işaret ederek, "Örneğin Libya ile vizenin kalkmasının parasal değerini ölçemiyorum. Bu, iş dünyasının işini çok kolaylaştırdı. Buraya baktığımızda da eski Sovyet devletleri dışında vizesiz gelebilen tek ülke Türkiye. ABD´liler Kazakistan´a gelmek için vize alırken bizden davetiye istiyorlar" şeklinde konuştu.

Astana´da dikkat çekici ve farklı mimari yapılara verilen önemin nedenini, genç bir ülke olan Kazakistan´ın rekabette kendisini farklılaştırma isteği olarak açıklayan Gültekin, 10-15 yıl içinde Astana´nın, Dubai ya da Şikago gibi, mimarlık öğrencilerinin gezmesi gereken bir destinasyon haline gelebileceğini kaydetti.

Yaklaşık 400 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirilen Han Çadırı´nın kendisini 10 yıl içerisinde amorti etmesini beklediklerini söyleyen Gültekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Han Çadırı bizim için rüşdümüzü ispat etme eseri. Bizim de bazı sıçramalar yapmamız ve bunun için zorlu binalar inşa etmemiz gerekiyor. Örneğin yarın Fransız Bouygues´le masaya oturduğumuzda Han Çadırı, Astana Stadyumu gibi binalar bizim PR´ımız olacak. ´Türk şirketleri yapar ama know-how´ı bu kadarına yeter´ gibi kenara itilme konumundan çıkmak istiyoruz. Bunu yaptıktan sonra cesaretimiz var. Artık nobody (hiçkimse) değiliz. Bu süreç bizi nereye götürecek bilemiyorum. Avrupa´da önümüze zorlu bir proje çıkarsa yine düşünebiliriz ama inşaat işinin cenneti gelişmekte olan yerlerdir."

Önlerinde yeni bir zorlu proje bulunup bulunmadığına ilişkin bir soru üzerine Gültekin, "Henüz eskiz halinde bir projemiz var. Tamamen kapalı bir mahalle düşünün. İçinde evler, yaşama alanları herşey dahil olacak. Ay üssü gibi bir proje. Kürşat Aybak adlı bir Türk mimarla çalışıyoruz. En azından 500 bin-1milyon metrekare büyüklükte bir proje..." dedi.

Bu arada verilen bilgiye göre, Han Çadırı´nın açılışının ardından konuk devlet başkanlarının da katılımıyla gerçekleştirilen yemekte, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından Aytekin Gültekin´e de "Kazakistan Dostluk Madalyası" sunuldu.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Ispartalı saunacıyı götürdü, Kazakistan´ın en büyüğü yaptı

Astana´daki Han Çadırı´nı yapan Sembol İnşaat´ın Başkanı Aytekin Gültekin, bugüne kadar pek çok Türk girişimcisine de yol açtıklarını söyledi. Gültekin, "Ispartalı bir saunacı, bizimle Kazakistan´a girdi. Şimdi Kazakistan´ın en büyük saunacısı oldu" dedi. Ispartalı saunacı Mehmet Varışlı, Sembol sayesinde girdiği Kazakistan´da 100´den fazla proje yaptı.

KAZAKİSTAN´da geçtiğimiz günlerde görkemli bir törenle açılan Han Çadırı´na imzasını atan Sembol İnşaat´ın Başkanı Aytekin Gültekin, bu tür projeleri inşa etmekle kalmayıp birer ihracatçı gibi çalıştıklarını anlattı. Yürüttükleri projeler ile pekçok girişimcinin Türkiye dışına açılmasına ön ayak olduklarını belirten Gültekin, Ispartalı saunacı Mehmet Varışlı´yı örnek gösterdi. Bugün Kazakistan´ın en büyük saunacısı olarak bilinen Varışlı ise bugüne kadar sadece bu ülkeye 100´den fazla proje yaptı.

10 yıllık geçmişi var

Alışveriş ve eğlence merkezi Han Çadırı´nın açılışının ardından Sembol İnşaat´ın da çatısı altında olduğu Rixos Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince´yle birlikte Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbeyev tarafından Kazakistan Dostluk Nişanı´yla onurlandırılan Gültekin, bu ülkedeki faaliyetlerine ilişkin olarak sorularımızı yanıtladı. Kazakistan´da 10 yıllık bir geçmişe sahip olmalarına karşın, risk alıp, agresif davranmaları sayesinde kısa sürede başarıyı yakaladıklarını anlatırken, şöyle konuştu: "20´ye yakın yabancı firmayla çalışıyoruz. Hiç biri de risk almayı sevmiyor. Bu nedenle de inşaat alanında hiçbir ülke Türk firmalarıyla yarışamıyor. Risk ortadan kalkarsa, başarıda ortadan kalkıyor. İngiliz, Alman, Amerikalı yatırımcı, yüzde 99.9 sağlam basmak istiyor. Kazakistan gibi ülkelerde de bu olmuyor. Türk firmaları da bu tip ülkelerde bir numara oluyor. Diğer ülkeler de buradan farklı değil. Kazakistan´daki en önemli risk faktörünü iklim şartları oluşturuyor. Eksi 40 derecelerde çalışmak zorunda kalınıyor."

Müteahhitler gizli ihracatçı

Yurtdışı müteahhitlik kuruluşlarının Türkiye´nin gizli ihracatçıları olduğunu söyleyen Gültekin, bunu şöyle açıkladı: "Tablodan, mobilyaya, fayanstan duvar kağıdına kadar tüm malzemeleri yatırım yaptığımız her yere Türkiye´den taşıyoruz. 5 bin kilometreden mermer getirdik. Ukrayna´ya en fazla mermer ihraç eden kuruluş seçildik. Halı, mobilya, alüminyum da farklı değil. Tekirova Rixos´u 5 ay 10 günde tamamlarken, buraya 5 bin kilometreden mermer getiriyorsunuz. Saunacımız Isparta´dan geldi. Burada yüzlerce sauna yaptı. Şimdi Kazakistan´ın en büyük saunacısı oldu."

11 yıldır Kazakistan´da

Gültekin´in örnek olarak gösterdiği saunacının, Ispartalı Sedir Sauna´nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Varışlı olduğunu öğrenirken, bu hiyayeyi bir de onun ağzından dinledik. Türkiye´nin ilk sauna üreticilerinden biri olarak 1984 yılında başladıklarını anlatan Mehmet Varışlı, yurtdışına açılma öyküsünü şöyle anlattı: "Yurtiçinde bugüne kadar 15 bin proje hayata geçirdik. Yurtdışına ilk olarak Enka ile beraber Rusya´da gerçekleştirdiğimiz projelerle açılmıştık. Ancak 1999 yılında Sembol İnşaat´ın eski firması olan Ude Turizm´le Kazakistan´a girmemiz firmamızı atağa geçirdi. Bugüne kadar sadece bu ülkede 100 adet sauna, kar ve buhar odası ve spa merkezi projesi gerçekleştirdik. Türkmenistan, Rusya, Libya, Ukrayna Ve Dubai´deki yatırımlarla birlikte gerçekleştirdiğimiz proje sayısı 500´e ulaştı."

Antalya´ya Freedom Republic yapacak

SEMBOL İnşaat´ın Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Gültekin, Antalya´da zengin Rus turistlerin dünyanın en önemli markalarından özgürce alışveriş yapabilecekleri bir `Freedom Republic´ adlı proje gerçekleştirmek istediklerini söyleyerek, "Rus turistlerin tatil için en fazla tercih ettiği yer, Antalya. Biz de dünya markalarını Antalya´ya getirerek, bu projede yer almalarını planlıyoruz" dedi.

Devleri sarsmak gerekiyor

KAZAKİSTAN gibi ülkelerde Turgut Özal´ın yaptığı ağabeyliğin çok fazla etkisi olduğunu da söyleyen Aytekin Gültekin, şunları söyledi: "Nazarbayev, Astana´da benzeri olmayan, özgün projeler istiyor. Kopya bina Astana´da istemiyor. 10 yıl sonra burası mimari açıdan açık sergi alanına dönüşebilir. Bir şehirde ruh da çok önemli. Astana´da da ruh, zamanla oluşacak. Astana´da son olarak gerçekleştirdiğimiz Han Çadırı, bizim rüştümüzü ispat ettiğimiz proje oldu. Bir baş yapıt oluşturduk. Dünya devleriyle masaya oturduğunuz zaman gerçekleştirdiğiniz eserlerle onları sarsmalısınız. Han Çadırı, bizim böyle bir projemiz."

Güven faktörü ön plana çıkıyor

YURTDIŞINDAKİ taahhütlerin zamanında yerine getirilebilmesinde güven faktörünün ön plana çıktığını söyleyen Aytekin Gültekin, şöyle konuştu: "Taahhütlerin yerine getirilmesi de aksaklıkların yaşanmamasına bağlı oluyor. Verilen vaadlerin zamanında yerine getirilmesi, sorun yaşanmaması gerekiyor. Bu yüzünden Türk firmalarıyla çalışayı tercih ediyoruz. En basit bir malzemeyi en erken 25 günde getirebiliyorsunuz. Bu bizi lojistik yapılanmaya ağırlık vermemeze yol açtı. Bu bizleri, Türkiye´nin birer gizli ihracatçısı konumuna getirdi."

Amerikalı davetiyeyi bizden istiyor

VİZELERİN kalkması yurtdışında çalışan Türk firmaları için çok önem taşıdığına da dikkat çeken Aytekin Gültekin, şunları söyledi: "Aynı anda binlerce işçi getiriyorsunuz. Hepsi için ayrı ayrı vize almak gerekiyor. Son anda sorunlar yaşanabiliyor. Vizelerin kaldırılmasıyla sağlanan avantaj, bizler için parayla ölçülemez. Örneğin Almanlar, Kazakistan´a vizesiz giremiyor. Ruslar dışında vizesiz girebilen ikinci ülke Türkiye. ABD´li yatırımcılar, Kazakistan´a girebilmek, yatırım yapabilmek için bizden davetiye istiyor."
Hürriyet/Erkan Çelebi

Eksi 40 derecede tişörtle gezilecek mahalle inşa ediyor

Astana´da açtığı Han Çadırı´nın etrafına mini bir şehir inşa etmeye hazırlanan Tamince, projedeki rezidans, iş merkezi ve sosyal tesislerin tünellerle birbirine bağlanacağını, böylece eksi 40 derecede bile insanların burada tişörtle dolaşabileceğini söyledi

Kazakistan´ın başkenti Astana´da aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün de yer aldığı 7 ülkenin devlet başkanının katıldığı bir törenle Orta Asya´nın en büyük alışveriş merkezi Han Çadırı´nı açan Rixos Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, bölgenin Dubai´si olması beklenen, şehrin tasarlanmasında yaptığı binalarla öncü rol üstlenmeye hazırlanıyor.

Han Çadırı´nın etrafında, kışın soğukluğun eksi 40 dereceyi bulduğu Astana´da adeta sokağa çıkmadan yaşamanın mümkün olduğu kapalı mini bir şehir tasarlayan Tamince´nin `mahallesi´ 1 milyon metrekareye ulaşan bir alanda kurulacak.

Astana´da Milliyet´in sorularını yanıtlayan Fettah Tamince, henüz 12 yıllık bir şehir olan Astana´da yaptığı Han Çadırı´nın büyük bir kompleks projenin ilk ayağı olduğunu söyledi. Projede yer alan 180 rezidansı şimdiden tamamladıklarını belirten Tamince bu evlerin ağustosta satışa çıkacağını açıkladı. 200 milyon dolarlık projenin konut alanı 8 bloktan  oluşuyor. Bloklardaki rezidanslar 150 metrekareden başlayıp 1.500 metrekarelik penthouse evler şeklinde dizayn edilmiş. Proje etap etap yürürlüğe sokulacak.

6 ay karlar altında
Tamince Kazakistan yatırımlarını 6 ay boyunca kar altında kalan Astana´da insanların iklim koşulları karşısında daha rahat bir yaşam sürdürmeleri mantığı üzerine kurduklarını söyledi. Dışarıdaki soğukla tamamen irtibatın kesildiği Han Çadırı projesinin diğer ayağında rezidansların yanı sıra iş merkezi, okul, sağlık ve spor tesisleri bulunuyor. Tamince bütün bu merkezlerin birbirine tünellerle bağlanacağını belirtirken, koridorlarla Han Çadırı arasında bir tünel oluşturulacağına dikkat çekti. Böylece insanlar tünellerden geçerek dışarıdaki soğuğa maruz kalmadan işlerini yapabilecek. Tamince´nin verdiği bilgilere göre kışın en sert geçtiği şubatta bile bu kompleks içinde yaşayanlar tişörtle dışarı çıkıp alışveriş yapabilecek, ofislerine gidebilecek.

Han Çadırı´nın açılışına katılan işadamlarından Süzer Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Süzer, kişi başı gelirin 5 bin 500 dolar olduğu Kazakistan´nın zengin maden kaynaklarıyla geleceğin yıldız ülkelerinden biri olacağını söyledi. Bölgeye ilk ticari bankayı kuran Süzer şu tespitlerde bulundu:

Uranyum ve petrol zengini
"Son 10 yıldaki inanılmaz gelişime bakıldığında, bundan sonra çok hızlı gelişeceklerini görüyorum. Kazakistan özellikle uranyum ve petrol yataklarıyla yabancı yatırımcıların ilgi odağı. Rusya ve Çin gibi ülkelerle iyi ilişkileri var. Bölge yabancıların ilgi odağında." Nüfusu 16 milyon olan ülkenin milli geliri ise 90 milyar dolar. Hızla gelişen Kazakistan´da hafta sonlarında kısa tatiller için dahi yurtdışına çıkan varlıklı bir kesim bulunuyor.

Kazakistan yatırımları 2 milyar doları buldu
Kazakistan global kriz öncesinde başlayan yerel bankacılık krizi nedeniyle zor günler yaşadı. Kazakistan´ın son 1 yıldır iyi bir ekonomiye sahip olduğunu ifade eden Tamince, "Kazakistan bu krizi hiçbir yerden borç almadan çözdü. Bundan sonra da her işadamı için önemli cazibeye sahip bir yatırım merkezi olacaktır" dedi. Ülkenin Borovoye gölü bölgesinde önemli turizm yatırımları sürdüren Tamince bu yatırımlarını ise şöyle anlattı:
"Sadece inşaat ve otel yatırımı olarak değil, oranın ileride önemli bir turizm merkezi olması için vizyonu koyan grubuz. Borovoye Rusya´ya yakın bir bölge. Sanıyorum bir yıl içerisinde ilk oteli açmış olacağız. Bölgede aynı zamanda bir golf sahası ve villa projeleri başladı. 5 yıl içinde önemli bir turizm merkezi haline gelecek. Devlet de havaalanı, karayolu konusunda önemli yatırımlar yapıyor."

Tamince´nin Kazakistan´da başta Han Çadırı başta olmak üzere, 2 milyar doları bulan taahhüt işlerinde  yeralanBorovoye Kayak ve Doğa Projesi sıfırdan yaratılan bir kent projesi. 168 odalı Rixos President Astana Hotel yanı sıra, içinde Bağımsızlık Sarayı´nın da bulunduğu Astana Kongre Merkezi, 30 bin kişilik Astana Arena Stadyumu, 470 bin metrekarelik Astana Üniversitesi ve Barış Piramidi grubun yaptığı 20 projeden birkaçı. Bu inşaatların hepsini Tamince´nin şirketi Sembol İnşaat yaptı.
Milliyet/Songül Hatısaru

Han Çadırı'yla rüştünü ispatladı, sırada 'ay üssü' var

Han Çadırı'yla rüştünü ispatlayan Sembol, Astana'da üstü kapalı ay üssüne benzeyen bir mahalle kurmayı planlıyor

İlk projeleri Antalya Labada Otel ile yolları kesişen ve Sembol İnşaat'ı kuran Aytekin Gültekin ve Fettah Tamince, Astana'da hayata geçirdikleri Han Çadırı'yla hedef büyüttü. Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Gültekin, "Han Çadırı bizim rüştümüzü ispat etme eserimiz. Bizim de bazı sıçramalar yapmamız ve bunun için zorlu binalar yapmamız gerekiyor" dedi. Gültekin, Astana'da "ay üssü" projesi üzerine çalıştıklarını belirterek, "Henüz eskiz halinde bir projemiz var. Tamamen kapalı bir mahalle düşünün. İçinde evler, yaşam alanları her şey dahil olacak. En az 500 bin - 1 milyon metrekare büyüklüğünde olacak" dedi. Hava sıcaklığı -35'leri bulan Astana'da bu proje içinde hava sıcaklığı 15 derece civarında olacak.

RÜŞTÜMÜZÜ İSPAT ETTİK
Han Çadırı alışveriş ve eğlence merkezinin açılışının ardından açıklamalarda bulunan Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Gültekin, Han Çadırı'nın Sembol İnşaat'ın rüştünü ispat etme projesi olduğunu vurgulayarak, bundan sonra daha özellikli ve nitelikli projeler hayata geçireceklerini söyledi. Gültekin, Sembol İnşaat'ın hem proje geliştiren, hem inşaatını yapan, hem yaptığı projeleri işleten hem de lojistik hizmet sunan komple bir şirket haline dönüştüğünü ifade ederek, "Bizim de bazı sıçramalar yapmamız ve bunun için zorlu binalar inşa etmemiz gerekiyor. Örneğin, yarın Fransız Bouygues'le masaya oturduğumuzda Han Çadırı, Astana Stadyumu gibi binalar bizim PR'ımız olacak. Türk şirketleri yapar ama know-how'ı bu kadarına yeter gibi kenara itilme konumundan çıkmak istiyoruz. Bunu yaptıktan sonra artık cesaretimiz var. Artık 'nobody-hiç kimse' değiliz" dedi.

Mehter Marşı'yla motivasyon
Büyük çaplı projeler geliştirmede liderliğin önemine işaret eden Gültekin, "Böylesi zorlu projelerde 3-5 işçi yanyana geldi mi kendilerini projenin zorluğuna ikna edip işten vazgeçme eğilimine girerler. Motivasyonları düşer. Her kata megafonlar yerleştirerek, Mehter Marşı dahil bir çok müzik dinleterek işçileri motive ettim" dedi.

'Antalya için hayallerim var'
Aytekin Gültekin, "Süreç bizi nereye götürecek bilmiyorum. Avrupa'da önümüze zorlu bir proje çıkarsa düşünebiliriz. Ancak inşaat işinin cenneti gelişmekte olan ülkeler" diye konuştu. Türkiye'de üzerine çalıştıkları yeni bir proje olmadığını ancak Antalya üzerine düşler kurduğunu anlatan Gültekin, "Zengin Ruslar Antalya için büyük potansiyel. Markaya çok düşkünler. İçinde Gucci, Armani gibi markaların outletlerinin bulunduğu halka açık oteller düşlüyorum" dedi.
Sabah-Bülent Yoldaş

Ispartalı saunacıyı götürdü, Kazakistan´ın en büyüğü yaptı

 Astana´daki Han Çadırı´nı yapan Sembol İnşaat´ın Başkanı Aytekin Gültekin, bugüne kadar pek çok Türk girişimcisine de yol açtıklarını söyledi. Gültekin, "Ispartalı bir saunacı, bizimle Kazakistan´a girdi. Şimdi Kazakistan´ın en büyük saunacısı oldu" dedi. Ispartalı saunacı Mehmet Varışlı, Sembol sayesinde girdiği Kazakistan´da 100´den fazla proje yaptı.

KAZAKİSTAN´da geçtiğimiz günlerde görkemli bir törenle açılan Han Çadırı´na imzasını atan Sembol İnşaat´ın Başkanı Aytekin Gültekin, bu tür projeleri inşa etmekle kalmayıp birer ihracatçı gibi çalıştıklarını anlattı. Yürüttükleri projeler ile pekçok girişimcinin Türkiye dışına açılmasına ön ayak olduklarını belirten Gültekin, Ispartalı saunacı Mehmet Varışlı´yı örnek gösterdi. Bugün Kazakistan´ın en büyük saunacısı olarak bilinen Varışlı ise bugüne kadar sadece bu ülkeye 100´den fazla proje yaptı.

10 yıllık geçmişi var

Alışveriş ve eğlence merkezi Han Çadırı´nın açılışının ardından Sembol İnşaat´ın da çatısı altında olduğu Rixos Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince´yle birlikte Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbeyev tarafından Kazakistan Dostluk Nişanı´yla onurlandırılan Gültekin, bu ülkedeki faaliyetlerine ilişkin olarak sorularımızı yanıtladı. Kazakistan´da 10 yıllık bir geçmişe sahip olmalarına karşın, risk alıp, agresif davranmaları sayesinde kısa sürede başarıyı yakaladıklarını anlatırken, şöyle konuştu: "20´ye yakın yabancı firmayla çalışıyoruz. Hiç biri de risk almayı sevmiyor. Bu nedenle de inşaat alanında hiçbir ülke Türk firmalarıyla yarışamıyor. Risk ortadan kalkarsa, başarıda ortadan kalkıyor. İngiliz, Alman, Amerikalı yatırımcı, yüzde 99.9 sağlam basmak istiyor. Kazakistan gibi ülkelerde de bu olmuyor. Türk firmaları da bu tip ülkelerde bir numara oluyor. Diğer ülkeler de buradan farklı değil. Kazakistan´daki en önemli risk faktörünü iklim şartları oluşturuyor. Eksi 40 derecelerde çalışmak zorunda kalınıyor."

Müteahhitler gizli ihracatçı

Yurtdışı müteahhitlik kuruluşlarının Türkiye´nin gizli ihracatçıları olduğunu söyleyen Gültekin, bunu şöyle açıkladı: "Tablodan, mobilyaya, fayanstan duvar kağıdına kadar tüm malzemeleri yatırım yaptığımız her yere Türkiye´den taşıyoruz. 5 bin kilometreden mermer getirdik. Ukrayna´ya en fazla mermer ihraç eden kuruluş seçildik. Halı, mobilya, alüminyum da farklı değil. Tekirova Rixos´u 5 ay 10 günde tamamlarken, buraya 5 bin kilometreden mermer getiriyorsunuz. Saunacımız Isparta´dan geldi. Burada yüzlerce sauna yaptı. Şimdi Kazakistan´ın en büyük saunacısı oldu."

11 yıldır Kazakistan´da

Gültekin´in örnek olarak gösterdiği saunacının, Ispartalı Sedir Sauna´nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Varışlı olduğunu öğrenirken, bu hiyayeyi bir de onun ağzından dinledik. Türkiye´nin ilk sauna üreticilerinden biri olarak 1984 yılında başladıklarını anlatan Mehmet Varışlı, yurtdışına açılma öyküsünü şöyle anlattı: "Yurtiçinde bugüne kadar 15 bin proje hayata geçirdik. Yurtdışına ilk olarak Enka ile beraber Rusya´da gerçekleştirdiğimiz projelerle açılmıştık. Ancak 1999 yılında Sembol İnşaat´ın eski firması olan Ude Turizm´le Kazakistan´a girmemiz firmamızı atağa geçirdi. Bugüne kadar sadece bu ülkede 100 adet sauna, kar ve buhar odası ve spa merkezi projesi gerçekleştirdik. Türkmenistan, Rusya, Libya, Ukrayna Ve Dubai´deki yatırımlarla birlikte gerçekleştirdiğimiz proje sayısı 500´e ulaştı."

Antalya´ya Freedom Republic yapacak

SEMBOL İnşaat´ın Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Gültekin, Antalya´da zengin Rus turistlerin dünyanın en önemli markalarından özgürce alışveriş yapabilecekleri bir `Freedom Republic´ adlı proje gerçekleştirmek istediklerini söyleyerek, "Rus turistlerin tatil için en fazla tercih ettiği yer, Antalya. Biz de dünya markalarını Antalya´ya getirerek, bu projede yer almalarını planlıyoruz" dedi.

Devleri sarsmak gerekiyor

KAZAKİSTAN gibi ülkelerde Turgut Özal´ın yaptığı ağabeyliğin çok fazla etkisi olduğunu da söyleyen Aytekin Gültekin, şunları söyledi: "Nazarbayev, Astana´da benzeri olmayan, özgün projeler istiyor. Kopya bina Astana´da istemiyor. 10 yıl sonra burası mimari açıdan açık sergi alanına dönüşebilir. Bir şehirde ruh da çok önemli. Astana´da da ruh, zamanla oluşacak. Astana´da son olarak gerçekleştirdiğimiz Han Çadırı, bizim rüştümüzü ispat ettiğimiz proje oldu. Bir baş yapıt oluşturduk. Dünya devleriyle masaya oturduğunuz zaman gerçekleştirdiğiniz eserlerle onları sarsmalısınız. Han Çadırı, bizim böyle bir projemiz."

Güven faktörü ön plana çıkıyor

YURTDIŞINDAKİ taahhütlerin zamanında yerine getirilebilmesinde güven faktörünün ön plana çıktığını söyleyen Aytekin Gültekin, şöyle konuştu: "Taahhütlerin yerine getirilmesi de aksaklıkların yaşanmamasına bağlı oluyor. Verilen vaadlerin zamanında yerine getirilmesi, sorun yaşanmaması gerekiyor. Bu yüzünden Türk firmalarıyla çalışayı tercih ediyoruz. En basit bir malzemeyi en erken 25 günde getirebiliyorsunuz. Bu bizi lojistik yapılanmaya ağırlık vermemeze yol açtı. Bu bizleri, Türkiye´nin birer gizli ihracatçısı konumuna getirdi."

Amerikalı davetiyeyi bizden istiyor

VİZELERİN kalkması yurtdışında çalışan Türk firmaları için çok önem taşıdığına da dikkat çeken Aytekin Gültekin, şunları söyledi: "Aynı anda binlerce işçi getiriyorsunuz. Hepsi için ayrı ayrı vize almak gerekiyor. Son anda sorunlar yaşanabiliyor. Vizelerin kaldırılmasıyla sağlanan avantaj, bizler için parayla ölçülemez. Örneğin Almanlar, Kazakistan´a vizesiz giremiyor. Ruslar dışında vizesiz girebilen ikinci ülke Türkiye. ABD´li yatırımcılar, Kazakistan´a girebilmek, yatırım yapabilmek için bizden davetiye istiyor."
Hürriyet-Erkan Çelebi
 

 


Geri Dön