25 / 04 / 2024

Septimius Severus Köprüsü restorasyon bekliyor!

Septimius Severus Köprüsü restorasyon bekliyor!

Araban ilçesindeki yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan tarihi Septimius Severus köprüsü yıllardır restorasyon yapılarak kurtarılmayı bekliyor...



İlçeye bağlı Gümüşpınar Mahallesi Muhtarı İbrahim Özkan yaptığı açıklamada, Sıtmapınar Çayı üzerinde bulunan tarihi Septimius Severus Köprüsü’nün asırlardır dış tahribatlara direnerek bugüne kadar geldiğini belirtti. Özkan, tarihi köprünün kurtarılması için yıllardır restorasyon çalışması yapılacak diye beklediğini ifade ederek, biran önce restorasyon çalışması başlatılmazsa bölgenin her an önemli bir tarihi eserini kaybedeceğini söyledi.


Köprünün 6 ayağının olduğunu ancak 1 tanesi hariç diğerlerinin zamanla yıkıldığını anlatan Özkan, "Bölgemizin önemli tarihi eserlerinden olan Septimius Severus Köprüsü’nün kurtarılması için bölge halkı olarak Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan’dan yardım bekliyoruz. Sayın vekilimiz Erdoğan’ın tarihi köprü için yardımları olmazsa yakın bir gelecekte bölgenin en önemli tarihi eserlerinden birisi olan tarihi Septimius Severus Köprüsü yok olabilir. Bir an önce tarihi köprüde restorasyon çalışması başlatılarak köprünün tarih turizmine kazandırılmasını istiyoruz" dedi.


Özkan, ayrıca, dönemin Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat’ın Araban ilçesindeki Roma döneminden kalma Septimius Severus Köprüsü’nün restorasyon projesinde, ihale aşamasına gelindiğini ve turizme kazandırılması amaçlanan köprünün çevre düzenleme ve restorasyonuna yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade ettiğini hatırlattı.


Özkan, dönemin Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat’ın, bu çerçevede, 2011 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü Sanat Yapıları Daire Başkanlığı Tarihi Köprüler Şube Müdürlüğü ile yazışmalar yaptıklarını ve yapılan yazışmalar sonucunda köprünün 2012 yılı çalışma programına alındığını ve köprünün restorasyon projesi ihalesinin Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü’nce yapıldığını ve en kısa zamanda köprüde restorasyon çalışmaları başlatılacağını açıkladığını da anımsattı.


SEPTİMİUS DEVERUS KÖPRÜSÜ’NÜN TARİHİ

Roma İmparatoru Septimius Severus zamanında Samsat’ta karargah kuran 16. Lejyon tarafından yaptırılan köprüde yer alan sütunlardan biri İmparator Septimius Severus’a, biri karısı julia Domna’ya ve diğeri oğulları Geta ve Caracalla’ya adanmıştı. Geta’nın adına dikilen sütun kendisini öldüren kardeşi Caracalla tarafından kaldırılmıştı.


Milliyet


Geri Dön