26 / 04 / 2024

Serdar İnan 20 ülke gezdi, yeni projeler yarattı

Serdar İnan 20 ülke gezdi, yeni projeler yarattı

Küresel kriz, tüm dünyayı mevcut iş yapma modellerini yeniden gözden geçirmeye ve krizin yarattığı değişime hazırlamaya itti



Özellikle gayrimenkul sektöründe `ne yaparsam satarım' anlayışı da artık sona erecek gibi görünüyor. Bu değişimle ilgili kafa yoranlardan biri de İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan.

Krizin başladığı dönemden bu yana 20 ülkeyi gezen ve buralarda incelemelerde bulunan İnan, bu sürede üç ülkede de temsilcilik açmış.

2005 ve 2006 yıllarının gayrimenkul sektörünün tavan yaptığı yıllar olduğunu ve özellikle 2007'de çok fazla proje üretildiğini kaydeden İnan,

"2008'de de kriz yaşandı. Gayrimenkul pazarı krizlerde ilk bozulur, en son düzelir. 2007'de biz elimizdeki tüm projeleri bitirmiştik. 2008'de yeni işe girmedik. Ama şimdi yedi projeye birden start veriyoruz" dedi.

İnan, artık etkileşim çağının başladığını ve bu dönemin mimari yapılarını yapmanın kime nasip olacağının şimdilik bilinmediğini kaydetti.

"Umarım bu Türkiye'ye nasip olur" diyen İnan, "Bundan sonra binalar daha insani olacak, insanı daha çok mutlu edecek yapılar inşa edilecek. Çünkü böyle bir gereksinim var.

Toplumda şu anda güvenlik çok önemli. İnsanlar çok iyi birşey yaptığını sanarak site denen gettolarda yaşıyor. Şu anda bu projeler satıyor ama gelecekte bazı şeyler güvenliğin önüne geçecek" dedi.

Türkiye'de oluşan konut fazlası şu anda 100 bin adet olduğunu belirten İnan, özellikle İstanbul'daki konut stoğu fazlasının dış mahallelerde gerçekleştiğine dikkat çekiyor. İnan, "İstanbul'da konut üretilmesine gerek yok" dedi.

Birçok kişinin krize yarı yolda yakalandığını söyleyen İnan, bu yüzden sektörde çok fazla indirimli proje satışı yapıldığını vurguladı.

Serdar İnan, İstanbul'a kademeli olarak ve 25 milyon nüfusa göre imar planı yapılması gerektiğine dikkat çekerek, "İstanbul'a şu anki haliyle en fazla 8 milyon kişi yerleştirilebilir. Ormanlarda 0.5 imar planı çıkarmak lazım. Ormanları denetimli olarak imara açarak, yaşanan yerler haline getirmek mümkün. O zaman şehir içindeki yoğunluk da azalır" dedi.

Ekolojik projelere başlıyor
Yeni projeleri kapsamında Akfırat ve Güzelce'de ekolojik projeler yapacaklarını dile getiren İnan, şöyle devam etti:

"Bu projelerde dış cepheler özel bir camla kaplanacak. Binalar güneş enerjisi ile ilkbahar ve sonbaharda başka yakıt kullanmadan kendi ısıtmasını kendi yapacak. Binalar kendi elektriğini kendi üretecek.

Bunların yanı sıra Fatih, Merter, Kartal ve Zekeriyaköy'de de konut projeleri planlıyoruz. Bu arada Edin Grubu ile Balmumcu'da Aşçıoğlu ile de Fulya'da ortak yeni projeler yapacağız.

Antalya Kundu'da bir projemiz var ama onu beklemeye aldık. Bu Batı Avrupalı ve Ruslara hitap eden bir proje olacak. Ancak küresel kriz nedeniyle onu şimdilik beklemeye aldık. Şartlar düzeldiğinde hayata geçecek."

Hukuksal sorunlar çözülmeli
Bahreyn, Abu Dabi, Doha, Cidde, Dubai gibi şehirlerin artık yıldızının sönmeye başladığını ifade eden Serdar İnan'a göre, İstanbul yıldızı parlayanlar arasında. İstanbul ve Türkiye'nin iyi pazarlanamadığını vurgulayan İnan, sektöre ilişkin ise şu önerilerde bulundu:

"İmar planlarının dış yatırımcılara göre de düzenlenmesi lazım. Birkaç yılda 80 tane fon yöneticisi ile görüştüm. Talep çok yüksek ama birtakım engeller nedeniyle Türkiye 100 milyar dolarlık bir pastayı kaybetti.

Türkiye'nin en büyük kaynağı arsaları, arazileri. Bunları uluslararası firmalara satmanın hiçbir mahsuru yok. Ancak imar durumu ve kat mülkiyeti ile ilgili hukuksal sorunların çözülmesi gerekiyor.

TOKİ, gayrimenkul üreten bir yapıdan arsa üreten bir yapıya dönüştürülmeli. Yabancılar bugüne kadar bitmiş projelere ortaklık için geldi ama Türkiye'de arsa üretmek çok zor ve yorucu bir süreç."
Pelin Cengiz/Taraf


Geri Dön