25 / 04 / 2024

Şerefiye Sarnıcı restore edilecek!

Şerefiye Sarnıcı restore edilecek!

Fatih Belediyesi ile birleştirilen Eminönü Belediyesinin ek hizmet binasının yıkımına başlandı



Theodosius Sarnıcı olarak da bilinen Şerefiye Sarnıcı üzerindeki Fatih Belediyesi ile birleştirilen Eminönü Belediyesinin ek hizmet binasının yıkımına başlandı. Yıkımın ardından altındaki Şerefiye Sarnıcı restore edilecek ve üzeri yeşil alan olarak düzenlenecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 2008 yılında 5747 sayılı kanunla Fatih Belediyesine bağlanan ve 2009 yerel seçimleri sonrasında tüzel kişiliğini kaybeden Eminönü Belediyesi, eski adıyla "İstanbul Belediye Konservatuvarı" olan İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nın tarihi binası ile sonradan Şerefiye Sarnıcı üzerine yapılan ek binada hizmet verdi.

Eminönü'nün Fatih ilçesine bağlanmasının ardından ek binanın yıkılması kararlaştırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesince ek binanın yıkım işlemleri başlatıldı. Yıkım işlemleri için hazırlanan binanın içindeki eşyalar boşaltıldı, kapıları söküldü, pervazları çıkarıldı.

Binanın kullanılabilir durumdaki dolapları, petekleri, koltukları, sandalyeleri, masaları, kapıları, pencereleri çevre okullara ve sivil toplum kuruluşlarına dağıtıldı.

Ek bina, önümüzdeki günlerde düzenlenecek tören sonrasında Büyükşehir Belediyesi ekiplerince yıkılacak.

Yıkımın ardından altındaki Theodosius Sarnıcı olarak da bilinen Şerefiye Sarnıcı restore edilecek ve üzeri yeşil alan olarak düzenlenecek.

Bizans İmparatoru Theodosius tarafından 428-443 yılları arasında inşa ettirilen ve yakın zamana kadar pek bilinmeyen Şerefiye Sarnıcı, sütun sayısı ve yüzölçümü bakımından Yerebatan ve Binbirdirek sarnıçlarından daha küçük.

Yerebatan ve Binbirdirek Sarnıçları arasındaki bağlantı gibi bu sarnıçla da Binbirdirek Sarnıcı'nın bağlantılı olduğu tespit edildi.

Bu arada, ana hizmet binası alan eski İstanbul Belediye Konservatuvarı binası da restore edilecek.
AA


Geri Dön