18 / 04 / 2024

Servotel 35 milyar dolarlık ABD’li fon için araştırma yapıyor!

Servotel 35 milyar dolarlık ABD’li fon için araştırma yapıyor!

Otel ve gayrimenkul alanında danışmanlık hizmeti veren Servotel, geçen yıl 2.5 milyar dolarlık projenin içinde yer aldı. Servotel Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan: "35 milyar dolarlık ABD’li bir fon için yatırımları araştırıyoruz” dedi.



Otel ve gayrimenkul alanında danışmanlık hizmeti veren Servotel, geçen yıl 2.5 milyar dolarlık projenin içinde yer aldı. Azerbaycan’dan ABD’ye geniş bir alanda var olduklarını söyleyen Servotel Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan, “12 milyon dolardan 600 milyon dolara kadar projelerde yer aldık. 35 milyar dolarlık ABD’li bir fon için yatırımları araştırıyoruz” dedi.


GEÇEN yıl yaklaşık 2.5 milyar dolarlık otel ve gayrimenkul gibi projelere aracılık eden danışmanlık firması Servotel, dünyanın sayılı turizm fuarlarından International Hotel Investment Forum’un (IHIF) sponsorları arasında yer aldı. Dünyanın çeşitli yerlerinde özellikle turizm alanında yatırım yapan firmaların projelerinde yer alan Servotel’in içinde olduğu projeler hakkında bilgi veren Servotel Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan, 12 milyon dolarlık yatırımlardan, 600 milyon dolarlık otellere kadar geniş bir yelpazede hizmet verdiklerini söyledi.


3 FON 15 MİLYAR DOLAR


Servotel’in davetlisi olarak katıldığımız Berlin’de düzenlenen IHIF’te açıklamalarda bulunan İsvan, “IHIF dünyanın en önemli turizm fuarları arasında olan ITB’den hemen önce yapılıyor. Orada operatör de, acente de, yatırımcı da oluyor. Ancak otel turizm yatırımlarına cevap verecek fuar IHIF. 18 yıl önce 300 kişinin katılımı ile başlayan fuar, 2 bin kişiye ulaştı. Biz de sponsorları arasındayız” dedi. Fuara katılan çok büyük yatırımcıların olduğunun altını çizen İsvan, “Fuarın ilk gününde görüştüğüm 3 fonunun değerinin 15 milyar dolar olduğunu söyleyebilirim. En büyük yatırımcılar bu fuarda” dedi.


SEMBOL PROJELER


Geçen yıl Bodrum’da Mandarin Oriental ve Azerbaycan’da Fairmont Bakü projelerinde danışman olarak yer aldıklarını belirten İsvan, “Mandarin Oriental’in Avrupa’daki ilk resortunda yer aldık. Şimdiden Akdeniz’in en iyi oteli olarak konuşulmaya başladı. Yüzde 100 doluluk ile açıldı. 600 milyon dolarlık bir projeydi. Konsept yatırımından marka seçimine kadar her anında şirket olarak yer aldık. Ciddi para kazanılacak bir otel oldu. Yine geçen yıl Azerbaycan’ın sembol projesinde biz vardık. 450 milyon dolarlık yatırım bedeline sahip zor bir işti. Otel kısmında 300’den fazla oda var. Binanın yapısından dolayı 270 tip farklı oda tipi çalıştık” diye konuştu. ABD’de devam eden projeleri olduğunu söyleyen İsvan, “35 milyar doları yöneten ABD’li bir yatırım fonunun Yunanistan’da 4, Güney Kıbrıs’ta ve Karayipler’de 2, Hırvatistan ve Dominik Cumhuriyeti’nde 1’er tane olan projelerine danışmanlık vermeye başladık. Yatırımları için yardımcı olacağız” dedi.


12 milyon dolarlık petrol oteli


GENELDE lüks otel yatırımlarına aracılık ettiklerini ifade eden Ömer İsvan, “ABD’de bir petrol şirketi ile çalıştık. 14 bin kişilik bir kasabada petrol arama izni verilince nüfus 60 bin kişiye çıktı. Otel ihtiyacı doğdu. Biz de daha sonra hizmetli binası olarak kullanılabilecek bir otel tasarladık. 4.5 yılda yatırım geri dönüş sağlıyor. 12 milyon dolara mal oldu ve neredeyse yüzde 100 dolulukla çalışıyor” ifadelerini kullandı.


İstanbul Berlin’den pahalı


YURTDIŞINDA satın alma için şu anda 3 firmaya danışmanlık verdiklerini söyleyen isvan, “ABD, Berlin, Brüksel, Venedik, Paris, Roma ve Atina’da araştırmalar yapıyoruz. Almanya’nın başkenti Berlin’de İstanbul’a göre fiyatlar dörtte bir konumda. İstanbul otel değeride 6. sırada. Berlin 30’lu sıralarda. Berlin için 20 yıllık bir fizibilite yapsak en fazla yüzde 3 sapar. Ancak Türkiye böyle değil. Türkiye’de ise yatırımın getirisi yüzde 9 civarlarında seyrederken Berlin ve Londra gibi yerlerde bu oran yüzde 3’lerde” dedi.


Çırağan’da renovasyon zamanı


ÇIRAĞAN Sarayı’nın otel kısmında da yenileme sürecinin başladığını ifade eden Ömer İsvan, “Yapılacak yenileme yatırımı ile otel neredeyse baştan aşağı yenilenecek” diye konuştu. Bu projede Servotel olarak kendilerinin de yer aldığını belirten İsvan, “Bölgede açılan lüks otellerle rekabet edebilmek adına yatırımcı böyle bir karar verdi. Otel, konumu gereği büyük bir önem taşıyor” dedi.


Türkiye’de olanların 20’de 1’i ABD’yi etkiler


DÜNYA çapında büyük yatırımcıların danışmanlık firmaları ile yatırımlarına karar verdiğine değinen Ömer İsvan, “Büyük yatırımlarda kapı kilidi danışmanı bile oluyor. Mimarı, peyzajcısı hepsi toplandığında bir yatırımda, yatırım bedelinin yüzde 15’ine kadar danışmanlık maliyeti oluşabiliyor” dedi. En önemli pazarlarının Türkiye olduğunu söyleyen İsvan, “Türkiye’de siyasi ve ekonomik anlamda dalgalanmalar olsa bile yatırımlar devam ediyor. Ancak ABD’de Türkiye’de olanların 20’de 1’i bile olsa yatırımları yüzde 40 etkiler” dedi.


Hürriyet


Geri Dön