23 / 04 / 2024

Sevda Tepesi'nin ayrıcalığı iptal edildi!

Sevda Tepesi'nin ayrıcalığı iptal edildi!

TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi açtığı davalar sonucunda Boğaziçi’ndeki Sevda Tepesi ve Şişli Endüstri Meslek Lisesi arazilerini inşaata açan ayrıcalıklı imar planları iptal edildi.



İptal kararı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi açtığı davalar sonucunda alındı. Oda’dan yapılan açıklamada iptal edilen imar planında Boğaziçi Alanı’nda sahil şeridinde ve öngörünüm bölgesinde kalan ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nda yeşil alan olarak korunması gerekliliği ifade edilen Sevda Tepesi’nde özel kişilere ayrıcalıklı haklar tanındığı belirtildi. Ayrıca planın Boğaziçi Kanunu’na, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırı olduğu halde yapılaşmaya izin verdiği kaydedilen açıklamada “Odamızın açtığı ve İstanbul I. İdare Mahkemesi’ndeki davada Sevda Tepesi’nde yapılaşmaya izin verecek plan iptal edilmiştir” denildi.


Öte yandan Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin bulunduğu arazi üzerinde AVM ve rezidans gibi fonksiyonlarla yoğun bir yapılaşma öngören imar planlarının da Çevre Bakanlığı tarafından 02.10.2013’te onaylandığı hatırlatılan açıklamaya şöyle devam edildi: “Dava konusu imar planı değişikliği ile ‘meslek lisesi alanı’ Emsal: 3.00 yapılaşma değeriyle ticaret ve konut alanına alınarak bakanlık tarafından ayrıcalıklı imar artışı ve fonksiyon değişikliği ile kamu yararına aykırı işlem yapılmaktaydı. Daha önce Odamız yürütmeyi durdurma kararı aldırmış ancak Çevre Bakanlığı yeni bir ayrıcalıklı imar planı onaylanarak yargı makamının kararını atlatmak istemişti. İstanbul 8. İdare Mahkemesi tarafından 31.10.2014’teki karar ile birlikte Şişli Meslek Lisesi’ne ilişkin hazırlanan bu ayrıcalıklı plan iptal edilmiştir.”


Sevda Tepesi, 1984’te Suudi Kralı Abdullah bin Abdülaziz’e 27 milyon dolara imara açılacağı sözüyle satılmıştı. 2012’de turizm-konaklama tesisi olarak imara açıldı. İptal kararı planları da bozdu.


Hürriyet




Geri Dön