25 / 04 / 2024

Seyrantepe maliyeti nedeniyle güneşle aydınlatılmayacak

Seyrantepe maliyeti nedeniyle güneşle aydınlatılmayacak

Seyrantepe Stadı'nın güneş enerjisiyle aydınlatılma fikrinden maliyet yükü nedeniyle vazgeçildi



Varyap-Uzunlar iş ortaklığının Galatasaray için Seyrantepe'de inşa edeceği Türk Telekom Arena Stadı'nın güneş enerjisiyle aydınlanması fikrinden maliyet yükü nedeniyle vazgeçildiği öğrenildi.

Dört kere iptal edildikten sonra Varyap-Uzunlar iş ortaklığının kazandığı TOKİ'nin Seyrantepe Stadı ikmal ihalesinin şartnamesine, planlananın aksine "güneş pilleriyle elektrik üretimi"ne ilişkin bir madde konulmadı.

Çatıya statik yük

TOKİ yetkilileri, güneş pilleriyle aydınlatma fikrinden neden vazgeçildiği sorusuna, "Çatıda çok fazla statik yük getireceği ve bakım maliyetinin fazla olacağı için şartnameden çıkarıldı" yanıtını verdi. Varyap İnşaat'tan bir yetkili ise, "Bizim Meridian projemizde güneş enerjisi var, bunu konutlarda yapıyoruz. Konutlar her gün aydınlanıyor; stad haftada bir akşam, 90 dakikadır. TOKİ'nin kendine göre bir yatırım maliyeti koyduğu içindir bu. Şartnameye böyle bir madde koymuş olsalardı, biz ona göre fiyat verirdik" yorumunu yaptı.

Ekipman hesaplanıyor

Aynı yetkili, bayramdan sonra TOKİ'yle Seyrantepe için sözleşmeyi imzalamaya hazırlandıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: "Biz şu anda kaç kişiyle, ne kadarlık bir ekip ve ekipmanla yapacağımızı hesaplıyoruz. Bütün mühendis arkadaşlarımız bununla ilgili çalışıyor.

Biz herhangi bir işimizi yarım bırakmadık. Başladığımız bütün işleri bitirdik. İyi tepkiler alıyoruz. Bundan çok daha büyük işlerimiz var ama bu biraz daha medyatik oldu. Meridian buranın 8 katı büyüklüğünde, Çağlayan 1.5 katı büyüklüğünde bir inşaat."

Güneş pilli ilk stat olacaktı

TOKİ Başkan Yardımcısı ve Seyrantepe İhale Komisyonu Başkanı Haluk Karabel Hürriyet'e, "Türkiye'de bir ilk olarak stadyumun tüm elektrik ihtiyacını güneş enerjisiyle sağlamaya çalışacağız. Eğer ekonomik ve değerlendirebilir görülürse bu konuya da bir an evvel geçmek istiyoruz" demişti.
Merve ERDİL/Hürriyet


Geri Dön