26 / 04 / 2024

Seyrantepe'ye 3 teklif!

Seyrantepe'ye 3 teklif!

12 firmanın şartname aldığı Seyrantepe ihalesinde 6 firma teklif verdi



Seyrantepe Stadının 4. ihalesinde şartname alan 12 firma oldu. Bunlardan 6 tanesi ihaleye katıldı.

Zarflar açılmaya başladığında 3 firma ihaleden geri çekildi. Şartnameyi alan firmalardan Teknik Yapı İnşaat, Bordo Mimarlık ve Öz-Ka İnşaat'ın zarflarından teşekkür yazısı çıktı.

Afa Prefabrik İnşaat, arsa bedeli olarak 112 milyon TL idare payı toplam gelir ödemeyi, toplam satış gelirinin 864 milyon 936 bin lirayı aşması durumunda ise yüzde 1 oranında arsa bedeli karşılığı idare payı vermeyi taahhüt etti. Bir önceki ihalede Siyah Kalem İnşaat yaklaşık 64 milyon TL idare payı teklifinde bulunmuştu.

Diğer teklif veren firmalar ise Aşçıoğlu İnşaat ile Özkar İnşaat oldu.

Seyrantepe İhalesine 6 firma katıldı, katılımcılardan 3'ü ihaleden çekildi. Aşçıoğlu, AFA ve Özkar ihalede teklif sunan firmalar oldu

Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) Bilkent'teki merkezinde yapılan ihalede,  TOKİ  Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel başkanlığındaki ihale komisyonu tarafından teklif dosyaları açıldı. Karabel'in açıklamasına göre, Aşçıoğlu A.Ş, Aşçıoğlu Limited Şirketi, Viatrans A.Ş, Ofton A.Ş, Meydanbey İnşaat Ticaret Sanayi Limited, Ağaoğlu GAMA İnşaat Madencilik Turizm İthalat İhracat Limited Şirketi İş Ortaklığı, toplam satış geliri 1 milyar lira, toplam gelirden arsa payı karşılığı İdare payı 70 milyon lira, artan toplam satış geliri üzerinden yüzde 3 pay üzerinden teklif verdi.

AFA Prefabrik Beton Sanayi Ticaret A.Ş'nin teklifi, İdare payı toplam geliri 112 milyon lira, toplam satış geliri 864 milyon 936 bin lira, artan toplam satış geliri üzerinden idare payı yüzde 1 şeklinde oldu. Özkar İnşaat Ticaret Sanayi A.Ş, Emlak Pazarlama İnşaat Proje Yönetimi Ticaret A.Ş İş Ortaklığı da İdare payı toplam geliri 28 milyon 135 bin 200 lira, toplam satış geliri 468 milyon 920 bin lira, artan toplam satış geliri üzerinden yüzde 4 olarak teklif verdi.

Bordo Mimarlık İnşaat Taahhüt Tekstil Maddeleri Dış Ticaret Limited Şirketi ve Teknik Yapı Teknik Yapılar Sanayi Ticaret AŞ ile Özka İnşaat AŞ-Kalyon İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş ihaleye katıldı, ancak teşekkür ederek ihaleden çekildiler. Öte yandan Komisyonun teklifleri değerlendireceğini ifade eden Karabel, değerlendirmede, TOKİ payının öncelikli olduğunu, ardından da artan satış gelirinin esas alınacağını bildirdi. AFA Prefabrik Beton Sanayi Ticaret A.Ş Murahhas Azası üyesi Gül Coşkun da gazetecilerin soruları üzerine ihale sürecinin devam ettiğini belirterek, hazırladıkları teklifi sunduklarını söyledi. Geçen ihalede teşekkür mektubu verdiklerini anımsatan Coşkun, gazetecilerin "Bu kez neden teklif verdiniz"
sorusuna da "Bazı şeyler daha anlaşılır" karşılığını verdi.

İHALE SÜRECİ
TOKİ tarafından 2007 yılı Ağustos ayında ihalesi yapılan ve Eren Talu Mimarlık A.Ş. ile Alke İnşaat Sanayi A.Ş. Ortak Girişimi yükleniminde bulunan Seyrantepe Spor Kompleksi'nin ihale sözleşmesi, bu yıl 2 Temmuz'da, yüklenici firmanın yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle iptal edilmişti. Seyrantepe spor kompleksi projesi için 27 Temmuz'da yapılan ihale de gelen teklifin çok düşük olması nedeniyle iptal edildi. İhalede tek teklifte bulunan Siyah Kalem Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, arsa bedeli olarak 64 milyon 788 bin 936 lira idare payı toplam geliri ödemeyi, toplam satış gelirinin 543 milyon 600 bin lirayı aşması durumunda ise yüzde 2 oranında arsa bedeli karşılığı idare payı vermeyi önermişti.

TOKİ, bugünkü ihaleye katılımı artırmak ve işin mümkün olan en kısa sürede bitirilmesini sağlamak üzere şartnamede önemli değişikliklere gitti. Firmaları mali yönden rahatlatmak üzere, "firmanın teklif ettiği idare payı toplam gelirinin yüzde 5'inin sözleşmenin imzalanacağı güne kadar TOKİ hesabına yatırılması" şartı kaldırıldı. Stadın bir an önce tamamlanmasını sağlamak üzere inşaatın yapım süresi 540 günden 365 güne indirildi. Ayrıca stadın açılır-kapanır çatısının, teslimden 1 yıl sonra yapılmasına imkan sağlandı. İhaleyi alan firmaya, kredi alabilmesi için temlik verilmesi uygulaması kolaylaştırıldı.

Firmanın proje uygulayarak kaynak sağlamasını kolaylaştırmak üzere, Ali Sami Yen, sezon bitiminde, muhtemelen gelecek yıl Haziran ayında firmaya devredilecek. Önceki şartnamede, Seyrantepe arazisi üzerinde yapılacak olan stadyum inşaatının tamamlanması için verilecek olan 540 günlük sürenin dolması beklenmeden 120 gün önce, hasılat paylaşımına konu olan Ali Sami Yen Stadyumu'nun bulunduğu alanın yüklenici firmaya teslim edilmesi öngörülüyordu.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

112 milyon lira `pay' önerdi Afa Prefabrik Seyrantepe'de öne geçti

TOKİ, Galatasaray için inşa ettireceği Seyrantepe Kompleksi için açtığı ihalede şartname alan 12 gruptan 6'sı teklif zarfı verdi; zarfların üçünden "teşekkür" çıktı. Kalan 3 şirket içinden `idare payı' olarak en iyi teklifi 112 milyon TL ile Afa Prefabrik Beton verdi. Aşçıoğlu önderliğindeki ortaklık grubu ise 70 milyon TL idare payı önerdi.

TOPLU Konut İdaresi'nin (TOKİ) Galatasaray'ın stadyum ve spor kompleksinin içinde yer aldığı Seyrantepe'de düzenlediği 4'üncü ihalede şartname alan 12 şirketten 6'sı zarf verdi. Zarfların 3'ünden `teşekkür' çıktı. Teklif veren 3 şirket içinden Afa Prefabrik, 112 milyon liralık `idare payı'yla öne geçti. Aşçıoğlu liderliğindeki grup ise 70 milyon liralık `idare payı'nı yeterli gördü. TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel başkanlığındaki ihale komisyonu, 3 teklifi incelemeye aldı.

Aşçıoğlu `hasılat' lideri

Aşçıoğlu A.Ş., Aşçıoğlu Limited Şirketi, Viatrans A.Ş., Ofton A.Ş., Meydanbey İnşaat Ticaret Sanayi Limited, Ağaoğlu Gama İnşaat Madencilik Turizm İthalat İhracat Limited Şirketi İş Ortaklığı; toplam satış geliri 1 milyar lira, toplam gelirden arsa payı karşılığı ise İdare payı olarak 70 milyon lira önerdi. Ortaklık, hasılat hedefi aşarsa yüzde 3 pay üzerinden teklif verdi.
AFA Prefabrik Beton Sanayi Ticaret A.Ş'nin teklifi; idare payı toplam geliri 112 milyon lira, toplam satış geliri 864 milyon 936 bin lira, artan toplam satış geliri üzerinden idare payı yüzde 1 şeklinde oldu.

İdare payı olarak 28.1 milyon TL ve hasılat olarak 468.9 milyon TL ile en düşük teklifi veren Özkar İnşaat Ticaret Sanayi A.Ş.; hasılatın hedefi aşması halinde yüzde 4 ile en yüksek payı verdi.

TOKİ payı öncelikli kriter

İhaleye katılan diğer üç firma Bordo Mimarlık İnşaat Taahhüt Tekstil Maddeleri Dış Ticaret Limited Şirketi, Teknik Yapı Teknik Yapılar Sanayi Ticaret A.Ş. ve Özka İnşaat A.Ş.-Kalyon İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş.'nin zarfından `teşekkür' yazısı çıktı. Komisyon, gelen 3 rakamsal teklifi değerlendirmeye alırken Karabel, "Değerlendirmede TOKİ payı öncelikli. Ardından da artan satış geliri esas alınacak" dedi.

Eski teklif 64 milyondu

TOKİ tarafından 2007 Ağustos ayında ihalesi yapılan ve Eren Talu Mimarlık A.Ş. ile Alke İnşaat Sanayi A.Ş. Ortak Girişimi yükleniminde bulunan Seyrantepe Spor Kompleksi'nin ihale sözleşmesi, bu yıl 2 Temmuz'da, yüklenici firmanın yükümlülüklerini yerine getirmemesi gerekçesiyle iptal edilmişti. Seyrantepe Spor Kompleksi projesi için 27 Temmuz'da yapılan ihale ise tek katılımcı olan Siyah Kalem Mühendislik İnşaat Sanayi Limited Şirketi'nin teklifinin `çok düşük' bulunması nedeniyle iptal edilmişti. Siyah Kalem; o ihalede arsa bedeli (idare payı) olarak 64 milyon 788 bin 936 lira ödemeyi, toplam satış gelirinin ise 543 milyon 600 bin lirayı aşması durumunda ise yüzde 2 arsa bedeli karşılığı idare payı önermişti.

TOKİ şartları yumuşattı aldığı teklif sayısı arttı

TOKİ, dünkü ihaleye katılımı artırmak ve işin mümkün olan en kısa sürede bitirilmesini sağlamak üzere şartnamede önemli değişikliklere gitmişti. Firmaları mali yönden rahatlatmak üzere, "firmanın teklif ettiği idare payı toplam gelirinin yüzde 5'inin sözleşmenin imzalanacağı güne kadar TOKİ hesabına yatırılması" şartı kaldırıldı. Stadın bir an önce tamamlanmasını sağlamak üzere inşaatın yapım süresi 540 günden 365 güne indirildi. Ayrıca stadın açılır-kapanır çatısının, teslimden 1 yıl sonra yapılmasına imkan sağlandı. İhaleyi alan firmaya, kredi alabilmesi için temlik verilmesi uygulaması kolaylaştırıldı. Firmanın proje uygulayarak kaynak sağlamasını kolaylaştırmak üzere, Ali Sami Yen Stadı da sezon bitiminde, muhtemelen gelecek yıl haziranda firmaya devredilecek. Eski şartnamede, Seyrantepe'de inşaatın bitme süresi beklenmeden 120 gün önce, Ali Sami Yen Stadyumu'nun yüklenici firmaya teslim edilmesi öngörülüyordu.

Damsız ev olur mu?

Galatasaray'ın eski başkanlarından Faruk Süren; ihaledeki şartları eleştirerek şu değerlendirmeyi yaptı: "Stadyumu yaptıktan 1 yıl sonra açılır-kapanır çatısının yapılacağı söyleniyor. Bu çok yanlış olur. Ev yapacaksınız damı olmayacak. Böyle bir şey olmaz. Açılır-kapanır çatı çok önemli değil. UEFA kriterlerinde böyle bir zorunluluk yok. Bunun amacı stadyumda başka organizasyonlar düzenlenmesi. Ancak Galatasaray 1 yıl boyunca çatısız stadyumda maç yapacaksa kombine kart alanlara haksızlık olur. Kışın kar yağarken yağmur yağarken VIP koltuk almış birini o stadyumda nasıl oturtacaksınız."

Afa: Anlaşılmaz noktalar kalktı, teklif verdik

TOKİ'nin dün düzenlediği ihalede en yüksek "idare payı"nı öneren firma AFA Prefabrik Beton Sanayi Ticaret A.Ş. Murahhas Azası Gül Coşkun, "Geçen ihalede teşekkür mektubu verdiniz, şimdi neden teklif verdiniz" sorusuna, "Bunun nedeni, ihalede bazı şeylerin daha anlaşılır olması" karşılığını verdi.
Hürriyet

Cimbom'un stadını yapmak için son talip Afa Prefabrik 

Yılan hikayesine dönen Seyrantepe Stadı için çıkılan 4'üncü ihaleye üç firma teklif verdi. Afa, 112 milyon liralık İdare payı ile bir adım öne geçti. TOKİ "Önceliğimiz İdare payı" dedi

Eren Talu'nun Ağustos 2007'de kazandığı ancak zamanında yetiştiremeyeceği anlaşılınca Temmuz 2009'da iptal edilen Seyrantepe Stadı için dördüncü ihalede en yüksek idare payı teklifi 112 milyon lira oldu. Üçüncü ihalede Siyahkalem Grubu'nun 64 milyon liralık teklifini beğenmeyen ve ihaleyi yenileme kararı alan TOKİ, son teklifle gelirini 48 milyon lira artırdı. İhale Başkanı Ahmet Haluk Karabel "Değerlendirmede İdare payı öncelikli olacak" dedi. 

AFA GELİRDEN YÜZDE 1 PAY TEKLİF ETTİ

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Bilkent'teki merkezinde yapılan ihalede, TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel başkanlığındaki ihale komisyonu tarafından teklif dosyaları açıldı. Karabel'in açıklamasına göre, Aşçıoğlu A.Ş, Aşçıoğlu Limited, Viatrans A.Ş, Ofton A.Ş, Meydanbey İnşaat, Ağaoğlu GAMA İnşaat, toplam satış geliri 1 milyar lira, toplam gelirden arsa payı karşılığı İdare payı 70 milyon lira, artan toplam satış geliri üzerinden yüzde 3 pay üzerinden teklif verdi. AFA'nın teklifi, İdare payı toplam geliri 112 milyon, satış geliri 864 milyon 936 bin lira, artan toplam satış geliri üzerinden idare payı yüzde 1 şeklinde oldu. Özkar, Emlak Pazarlama İnşaat İş Ortaklığı da İdare payı toplam geliri 28 milyon 135 bin 200 lira, satış geliri 468 milyon 920 bin lira, artan toplam satış geliri üzerinden yüzde 4 teklif verdi.  o AA

Komisyon teklifleri değerlendirecek

İhale Başkanı Karabel, komisyonun teklifleri değerlendireceğini belirterek, değerlendirmede, TOKİ payının öncelikli olduğunu, ardından da artan satış gelirinin esas alınacağını bildirdi. AFA Prefabrik Beton Sanayi Murahhas Azası üyesi Gül Coşkun da geçen ihalede teşekkür mektubu verdiklerini ancak bu ihalede bazı şeyler daha anlaşılır olduğu için teklif verdiklerini söyledi.

1968'de kuruldu proje deneyimi var

Seyrantepe İhalesi'ne en yüksek teklifi veren Afa İnşaat 1967 yılından bri sürdürdüğü faaliyetlerini 1979'da şirketleştirdi. Dev inşaat projeleri konusunda deneyimli olduklarını belirten şirket,  Marmaray  projesi için Gebze tesisi inşaatını da yaptı. Şirket yılda 800 milyon metrekare üretim kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Afa'nın son teklifi verdiği Seyrantepe ihalesinin ilk ayağı 2007 yılında başladı. İlk ihaleyi Eren Talu aldı. Ancak 2 Temmuz'da, yüklenici firmanın yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle iptal edilmişti. Son ihale ise 27 Temmuz'da yapıldı. Siyah Kalem Mühendislik'in teklifi de az bulundu. TOKİ, son ihaleye katılımı artırmak için de ihalede önemli değişikliklere giti. Buna göre stadın üzerinin açılır olması için getirilen zaman sınırlaması uzatıldı. Bu da katılımcı sayısını artırdı.
Star

Galatasaray'a 'prefabrik' stat

Seyrantepe Spor Kompleksi için TOKİ'nin 4'üncü kez düzenlediği ihalede en yüksek teklifi  İzmir  kökenli Afa Prefabrik verdi. Şirket, Seyrantepe için 864 milyon 936 bin lira toplam satış geliri ve arsa karşılığı olarak da TOKİ'ye 112 milyon lira ödemeyi teklif etti
Seyrantepe Spor Kompleksi için Toplu Konut İdaresi tarafından 4'üncü kez gerçekleştirilen ihalede en yüksek idare payı teklifini İzmir kökenli Afa Prefabrik Beton Sanayi Ticaret AŞ verdi. Şirket, Seyrantepe Spor Kompleksi için 864 milyon 936 bin lira toplam satış geliri, 112 milyon lira arsa karşılığı idare payı ve artan toplam satış geliri üzerinden de yüzde 1 idare payı teklif etti. Toplam 6 firmanın katıldığı, katılımcılardan 3'ünün teşekkür mektubu sunarak çekildiği Seyrantepe ihalesinde, Aşçıoğlu, Afa ve Özkar ihaleye teklif sunarken, Özka-Kalyon ortaklığı, Teknik Yapı ve Bordo Mimarlık ise ihaleden çekilen firmalar oldu. TOKİ'nin  Ankara  Bilkent'teki merkezinde gerçekleştirilen ihale TOKİ Başkan Yardımcımsı Ahmet Haluk Karabel'in komisyon başkanlığında yapıldı.

AŞÇIOĞLU İKİNCİ OLDU
Afa Prefabrik'in ardın ikinci en yüksek idare payını veren Aşçıoğlu A.Ş, Aşçıoğlu Limited Şirketi, Viatrans A.Ş, Ofton A.Ş, Meydanbey İnşaat Ticaret Sanayi Limited, Ağaoğlu Gama İnşaat Madencilik Turizm İthalat İhracat Limited Şirketi İş Ortaklığı, 1 milyar lira toplam satış geliri, 70 milyon lira arsa karşılığı idare payı ile artan toplam satış gelirinden yüzde 3 idare payı teklifinde bulundu. Özkar İnşaat Ticaret Sanayi A.Ş, Emlak Pazarlama İnşaat Proje Yönetimi Ticaret A.Ş İş Ortaklığı ise 468 milyon 920 bin lira toplam satış geliri, 28 milyon 135 bin lira arsa karşılığı idare payı ile artan toplam satış geliri üzerinden yüzde 4 idare payı teklif verdi. İhale Komisyonu Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Komisyonun teklifleri değerlendireceğini ifade ederek, yapılacak değerlendirmede, TOKİ payının öncelikli olduğunu, ardından da artan satış gelirinin esas alınacağını kaydetti. Karabel, 3 firmanın tekliflerinin İhale Komisyonu'nca incelenmesinin ardından15 gün sonra firmaların yeniden çağrılarak tekliflerini arttırıp artırmayacaklarının sorulacağı bilgisini verdi. TOKİ, ihaleye katılımı artırmak ve işin mümkün olan en kısa sürede bitirilmesini sağlamak üzere şartnamede önemli değişikliklere gitti. Firmaları mali yönden rahatlatmak üzere, "firmanın teklif ettiği idare payı toplam gelirinin yüzde 5'inin sözleşmenin imzalanacağı güne kadar TOKİ hesabına yatırılması'' şartı kaldırıldı. İnşaatın yapım süresi 540 günden 365 güne indirildi. Ayrıca stadın açılırkapanır çatısının, teslimden 1 yıl sonra yapılmasına imkân sağlandı. İhaleyi alan firmaya, kredi alabilmesi için temlik verilmesi uygulaması kolaylaştırıldı. Ali Sami Yen, sezon bitiminde, muhtemelen gelecek yıl Haziran ayında firmaya devredilecek.

"Ali Sami Yen'e 3 kule yapacağız"
Afa Prefabrik İcra Kurulu Sorumlu Üyesi Hakan Ataköy: İyi bir çalışma yaparak en iyi teklifi verdik. İhale henüz bitmedi süreç devam ediyor. Stadı zamanında teslim edeceğiz. Ali Sami Yen'in yerine yapmayı planladığımız projeyi de TOKİ'ye sunduk. Ali Sami Yen'deki imar koşulları ölçüsünde yepyeni bir proje yapacağız. Bu proje konut ağırlıklı bir proje olacak. Bu projemiz üç kuleden oluşacak.

Aşçıoğlu pes etti, 'Alfa kazanır' dedi
Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu: Birinci olan firma ile tekliflerimiz arasındaki fark çok yüksek. 15 gün sonra ihale komisyonu tekliflerimizi artırıp artırmayacağımızı soracak. Bunu değerlendireceğiz ama, farkın kapanacağını sanmıyorum. İhaleyi Afa Prefabrik kazanır gibi görünüyor.
BÜLENT YOLDAŞ/Sabah

Marmaray'ın betonlarını üreten Afa'dan Aslantepe'ye en iyi teklif

Cim Bom'un stadı için yapılan ihalede üç teklif geldi. İzmirli Afa Prefabrik İnşaat'ın 112 milyon dolarlık 'en yüksek idare payı' teklifi, iptal edilen bir önceki ihaledekinin yaklaşık iki katı. Afa, beton ve betonarme yapı elamanları üreten, Marmaray için de çalışan Egeli bir grup olarak biliniyor

Galatasaray taraftarlarının merakla beklediği Seyrantepe ihalesinde teklif veren üç firmadan Afa Prefabrik Beton Sanayi, `en iyi idare (TOKİ) payı'nı vererek bir adım öne çıktı.
Birkaç merkezde prefabrik beton üretim tesisi olan ve birçok projeye imza atan Afa, Marmaray için de Gebze'de üretim tesisi kurmuş bir şirket olarak dikkat çekiyor.

Tamince katılmadı
Dün yapılan ihale için şartname alan 12 firmadan altısı ihaleye katıldı, üçü teşekkür ederek ihaleden çekildi. Aşçıoğlu, Afa ve Özkar ihalede teklif sunan firmalar oldu.
Rixos Otelleri'nin sahibi ve son olarak Kazakistan'ın başkenti Astana'ya 160 milyon dolarlık stadyum inşaa eden Sembol İnşaat'ın ortağı Fettah Tamince beklentilerin aksine ihaleye katılmadı.

Nasıl bir ihale?
Mecidiyeköy Ali Sami Yen Stadyumu'nun bulunduğu 34 bin 640 metre kare yüzölçümlü alan üzerinde `kentsel sosyal altyapı alanlarının yapılması' karşılığında, Seyrantepe arazisi üzerinde `52 bin seyirci kapasiteli, çok amaçlı, çatısı açılır kapanır tipte stadyum ve 4 bin 500 araçlık otoparktan (3000 araçlık kapalı, 1500 araçlık açık) oluşan spor kompleksi inşaatı yapılacak.
Bu stadyum Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne devredilecek. Yüklenicilik, arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı esasına göre idare payı toplam gelirinin ödenmesi yöntemiyle yapılacak. Yani müteahhit firma Mecidiyeköy'de inşaa edip satacağı kompleksten para kazanıp bu gelirden de TOKİ'ye pay verip Seyrantepe'yi inşa edecek.
Galatasaray Spor Kulübü de Ali Sami Yen'deki haklarını TOKİ'ye devrettiği için Seyrantepe'de üst kullanım hakkı elde edecek. Stadın 49 yıllık sahibi olacak.

Siyah Kalem düşük kaldı
Afa Prefabrik Beton Sanayi Ticaret A.Ş'nin teklifi, idare payı toplam geliri 112 milyon lira, toplam satış geliri 864 milyon 936 bin lira, artan toplam satış geliri üzerinden idare payı yüzde 1 oldu.
TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel'in açıklamasına göre, Aşçıoğlu konsorsiyumun teklifi toplam gelirden arsa payı karşılığı idare payı 70 milyon lira ve artan toplam satış geliri üzerinden yüzde 3 pay oldu. Özkar İnşaat'ın da idare payı toplam geliri 28 milyon 135 bin 200 lira oldu. Proje için 27 Temmuz'da yapılan ihale de gelen teklifin çok düşük olması nedeniyle iptal edilmişti. O günkü ihaleye tek başına katılan Siyah Kalem Mühendislik, yaklaşık 64 milyon TL idare payı teklifinde bulunmuştu.
Öte yandan komisyonun teklifleri değerlendireceğini ifade eden Haluk Karabel, TOKİ payının öncelikli olduğunu, ardından da artan satış gelirinin esas alınacağını söyledi. Afa Prefabrik Beton Sanayi Ticaret A.Ş Murahhas Azası üyesi Gül Coşkun da gazetecilerin soruları üzerine ihale sürecinin devam ettiğini belirterek, hazırladıkları teklifi sunduklarını söyledi. En son yapılan ihalede teşekkür mektubu verdiklerini anımsatan Coşkun, gazetecilerin, "Bu kez neden teklif verdiniz" sorusuna da, "Bazı şeyler daha anlaşılır" karşılığını verdi.
Afa Prefabrik Beton Sanayi ve Ticaret A.Ş., Afa Şirketler Grubu'na bağlı. 1967 yılından beri faaliyette olan şirket 1979 yılında kurumsallaştı. Firmanın, Ege Bölgesi ve civarındaki talepler için İzmir-Kemalpaşa OSB'de merkez üretim tesisi, Ege Bölgesi dışındaki talepler için Bursa-Demirtaş OSB yanında bir üretim tesisi, Marmaray projesi için Gebze OSB'de de bir tesis kurmuş. Merkez Üretim tesisi yılda 800 bin metrekare bina kapasitesinde. Yüksek taşıma kapasiteli yüksek dayanımlı ve büyük açıklıklı öngerilmeli prefabrike beton yapı elemanlarıyla birlikte her türlü prefabrike beton ve betonarme elemanlar üretiyor. Şirket, kilitli beton parke taşı da üretiyor.
Firma refaransları olarak şu projeleri gösteriyor: Adnan Saygun Kültür Merkezi İzmir 2007, Tat Konserve, Torbalı İzmir 2007, Selkasan Manisa 2006, Modkar Manisa 2006, Tesco Kipa Torbalı İzmir 2006, Taisei Corp Marmaray İstanbul 2006, Tesco Kipa Aydın 2006, IKEA Bornova-İzmir 2005, Göçay-Güriş Otoyol Viyadükleri Bursa 2005, Tesco Kipa Antalya 2005 ve Vestel Elektronik Manisa 2003. İnternet sitesinde yönetim kurulu başkanı Selim San'ın yaptığı şirkette yönetim kurulu üyeleri olarak Gür Coşkun, Atilla Altınöz ve Murat Özgiller var.
Bordo Mimarlık İnşaat-Teknik Yapı ile Özka İnşaat AŞ-Kalyon İnşaat ihaleden çekildi.

8 dakikada boşalacak
Seyrantepe Stadı 52 bin seyirci kapasiteli, çok amaçlı, çatısı açılır-kapanır tipte olacak. Stat, 8 dakikadan az bir sürede boşalacak.Toplam 4 bin 500 araçlık otoparkında, 3 bin araçlık bölüm de kapalı olacak. Stadyum, dünyanın en hafif çatısına ve en basit çatı kapanma mekanizmasına sahip. Çatıda bulunan toplam 14 modül tek tek veya aynı anda kapatılabiliyor. Statta ışık geçirebilen şeffaf çatı sayesinde çimler her gün ışık görebiliyor. Stat, İngiliz modeli olarak ifade edilen tribünlerin sahaya en yakın olduğu modele sahip. Statta, Galatasaray futbol takımı için 300 metrekarelik Wembley tipi özel soyunma odası tasarlandı. Galatasaray'ın oynamadığı maçlarda kullanılmak üzere iki yabancı takım için ekstra soyunma odaları da tasarlandı. Stadın girişinde GS logosundan oluşan dev bir yürüme rampası var. Taraftarlar, GS logosunun içinden stada girecek.

Bu sürece nasıl gelindi?
* TOKİ tarafından 2007 yılı Ağustos ayında ihalesi yapılan ve Eren Talu Mimarlık A.Ş. ile Alke İnşaat Sanayi A.Ş. Ortak Girişimi yükleniminde bulunan Seyrantepe Spor Kompleksi'nin ihale sözleşmesi, bu yıl 2 Temmuz'da, yüklenici firmanın yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle iptal edilmişti.
* Seyrantepe spor kompleksi projesi için 27 Temmuz'da yapılan ihale de gelen teklifin çok düşük olması nedeniyle iptal edildi. İhalede tek teklifte bulunan Siyah Kalem Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, arsa bedeli olarak 64 milyon 788 bin 936 lira idare payı toplam geliri ödemeyi, toplam satış gelirinin 543 milyon 600 bin lirayı aşması durumunda ise yüzde 2 oranında arsa bedeli karşılığı idare payı vermeyi önermişti.
* TOKİ, dördüncüsü yapılan dünkü ihaleye katılımı artırmak ve işin mümkün olan en kısa sürede bitirilmesini sağlamak üzere şartnamede önemli değişikliklere gitti. Firmaları mali yönden rahatlatmak üzere, "Firmanın teklif ettiği idare payı toplam gelirinin yüzde 5'inin sözleşmenin imzalanacağı güne kadar TOKİ hesabına yatırılması" şartı kaldırıldı. Stadın bir an önce tamamlanmasını sağlamak üzere inşaatın yapım süresi 540 günden 365 güne indirildi. Ayrıca stadın açılır-kapanır çatısının, teslimden bir yıl sonra yapılmasına imkan sağlandı. İhaleyi alan firmaya, kredi alabilmesi için temlik verilmesi uygulaması kolaylaştırıldı.
* Firmanın proje uygulayarak kaynak sağlamasını kolaylaştırmak üzere, Ali Sami Yen, sezon bitiminde, muhtemelen gelecek yıl haziran ayında firmaya devredilecek.
* Önceki şartnamede, Seyrantepe arazisi üzerinde yapılacak olan stadyum inşaatının tamamlanması için verilecek olan 540 günlük sürenin dolması beklenmeden 120 gün önce, hasılat paylaşımına konu olan Ali Sami Yen Stadyumu'nun bulunduğu alanın yüklenici firmaya teslim edilmesi öngörülüyordu.
Radikal

İlgili haber

Ali Ağaoğlu: Kuzenim soyadımı kullanmak için benden izin aldı

Seyrantepe'nin 3 yıllık öyküsü

Galatasaray'ın stadına `prefabrik' teklif 
 
Galatasaray'ın Seyrantepe Projesi için dördüncü kez ihale yapan TOKİ'ye 3 firma teklif verdi

Aşçıoğlu, AFA Prefabrik ve Özkar ihalede teklif sunan firmalar oldu. Öncelikli olan TOKİ payı teklifinde en yüksek rakam AFA Prefabrik'ten gelirken hangi firmanın ihaleyi alacağının 15 gün içinde açıklanacağı belirtildi

Toplu Konut İdaresi, Galatasaray'ın Seyrantepe Projesi için 4. kez ihale yaptı. Ankara'da yapılan ihaleye 3 firma teklif verdi. Sonuçların 15 gün içinde açıklanacağı bildirildi. Seyrantepe İhalesine 6 firma katıldı, katılımcılardan 3'ü ihaleden çekildi. Aşçıoğlu, AFA Prefabrik ve Özkar ihalede teklif sunan firmalar oldu.

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Bilkent'teki merkezinde yapılan ihalede, TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel başkanlığındaki ihale komisyonu tarafından teklif dosyaları açıldı. Komisyonun teklifleri değerlendireceğini ifade eden Karabel, değerlendirmede, TOKİ payının öncelikli olduğunu, ardından da artan satış gelirinin esas alınacağını bildirdi.

Karabel'in açıklamasına göre, Aşçıoğlu A.Ş, Aşçıoğlu Limited Şirketi, Viatrans A.Ş, Ofton A.Ş, Meydanbey İnşaat Ticaret Sanayi Limited, Ağaoğlu GAMA İnşaat Madencilik Turizm İthalat İhracat Limited Şirketi İş Ortaklığı, toplam satış geliri 1 milyar lira, toplam gelirden arsa payı karşılığı İdare payı 70 milyon lira, artan toplam satış geliri üzerinden yüzde 3 pay üzerinden teklif verdi. AFA Prefabrik Beton Sanayi Ticaret A.Ş'nin teklifi, İdare payı toplam geliri 112 milyon lira, toplam satış geliri 864 milyon 936 bin lira, artan toplam satış geliri üzerinden idare payı yüzde 1 şeklinde oldu. Özkar İnşaat Ticaret Sanayi A.Ş, Emlak Pazarlama İnşaat Proje Yönetimi Ticaret A.Ş İş Ortaklığı da İdare payı toplam geliri 28 milyon 135 bin 200 lira, toplam satış geliri 468 milyon 920 bin lira, artan toplam satış geliri üzerinden yüzde 4 olarak teklif verdi.

3 firma teşekkür etti

Bordo Mimarlık İnşaat Taahhüt Tekstil Maddeleri Dış Ticaret Limited Şirketi ve Teknik Yapı Teknik Yapılar Sanayi Ticaret AŞ ile Özka İnşaat AŞ-Kalyon İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş ihaleye katıldı, ancak teşekkür ederek ihaleden çekildiler.

`Bazı şeyler daha anlaşılır onun için teklif verdik'

En yüksek TOKİ payı teklifini sunan AFA Prefabrik Beton Sanayi Ticaret önceki ihalede teşekkür mektubu sunarak çekilmişti. AFA Murahhas Azası Üyesi Gül Coşkun gazetecilerin "Bu kez neden teklif verdiniz?" sorusuna da "Bazı şeyler daha anlaşılır" karşılığını verdi.

Prefabrik üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer alan İzmir merkezli AFA Prefabrik, 1967 yılından beri anahtar teslimi genel müteahhitlik ve prefabrik üretimi hizmeti veriyor. Gebze, Bursa ve Kemalpaşa'da 3 üretim tesisi bulunan şirketin görev aldığı projeler arasında Kore Tobacco Sigara fabrikası, Tesco Kipa binaları, Crowne Plaza, Ikea ve Marmaray Projesi yer alıyor.

Şirketin en önemli özelliklerinden biri de 2007 yılında prefabrik üretimi yapan Kambeton, Yapı Merkezi ve Sinta'nın arasında olduğu ilk 5 firma arasında 86.571 metreküp üretim ile ilk sırada yer alması. Türkiye Prefabrik Birliği Kurucu Üyesi de olan firmanın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı ise Selim San yürütüyor. Şirketin merkezini İstanbul'a taşıma kararı aldığı, Çorlu'da da bir üretim tesisi kurmayı hedeflediği kaydediliyor. Yurtdışına açılmayı planlayan firma, Romanya ve Suudi Arabistan ile de görüşüyor.

Açılır kapanır çatı 1 yıl sonra bitecek

* TOKİ, dünkü ihaleye katılımı artırmak ve işin mümkün olan en kısa sürede bitirilmesini sağlamak üzere şartnamede önemli değişikliklere gitti.

* Firmaları mali yönden rahatlatmak üzere, "firmanın teklif ettiği idare payı toplam gelirinin yüzde 5'inin sözleşmenin imzalanacağı güne kadar TOKİ hesabına yatırılması" şartı kaldırıldı.

* Stadın bir an önce tamamlanmasını sağlamak üzere inşaatın yapım süresi 540 günden 365 güne indirildi.

* Stadın açılır-kapanır çatısının, teslimden 1 yıl sonra yapılmasına imkan sağlandı.

* İhaleyi alan firmaya, kredi alabilmesi için temlik verilmesi uygulaması kolaylaştırıldı.

* Firmanın proje uygulayarak kaynak sağlamasını kolaylaştırmak üzere, Ali Sami Yen, sezon bitiminde, muhtemelen gelecek yıl Haziran ayında firmaya devredilecek.

Ağaoğlu'ndan Aşçıoğlu konsorsiyumuna `soyad' desteği

* İhalede teklifler sıralanırken, daha önce ismi Omak-Ofton-Meydan-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu olarak geçen konsorsiyumun isminin Ağaoğlu-Ofton-Meydan-Aşçıoğlu olarak açıklanması, akılları karıştırdı. Daha önceki ihale sürecinde Eren Talu ile görüşen ve ihaleye girmeyi planlayan Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun Başkanı Ali Ağaoğlu kesin bir dille ihaleye girmeyeceğini açıklamıştı. Son ihale sonrası ulaştığımız Ağaoğlu, "Daha önceki ihalede Omak-Ofton-Meydanbey-Aşçıoğlu Ortak Girişimi olarak adı geçen konsorsiyumda yer alan Omak İnşaat, yeğenim olan Orhan Akçay'ın şirketidir. Kendisiyle ticari bir bağımız bulunmuyor. Ancak ihaleye girerken, soyadımızı kullanmak istedi, ben de izin verdim. İyi bir şeyler ortaya çıkacaksa sonuna kadar destekliyorum" diye konuştu.
Vatan/Nihal Yuvacan

Seyrantepe'ye en iyi teklif Marmaray'ın kalıpçısından

Seyrantepe stadının dördüncü ihalesinde en yüksek teklifi Afa Prefabrik şirketi verdi. Marmaray'ın kalıp işleri için Gebze'de üretim tesisi kuran şirket 2008'de Ege bölgesinin 131'inci büyük şirketi oldu

Seyrantepe'ye 52 bin kişilik stadyum yapılması ve karşılığında Ali Sami Yen stadının yıkılarak yerine rezidans ve iş merkezi yapılması için açılan ihaleye en yüksek teklif İzmir'li şirket Afa Prefabrik'ten geldi.
Marmaray'ın kalıp işlerini üstlenmiş olan şirket, stadyum ihalesi için 864 milyon 936 bin lira gelir, TOKİ'ye de Ali Sami Yen karşılığında 112 milyon lira teklif etti. Şirket ayrıca hedeflenen gelirin üstüne çıkılması halinde yüzde 1 ekstra pay verme teklifinde bulundu.
12 firmanın şartname aldığı ihaleye 6 firma katıldı. Firmalardan 3'ü ihaleden çekildi. Aşçıoğlu ve ortakları, Afa ile Özkar-Emlak Pazarlama ortaklığı ihalede teklif sunan firmalar oldu.

Aşçıoğlu 70 milyon lira önerdi
Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Bilkent'teki merkezinde yapılan ihalede, TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel başkanlığındaki ihale komisyonu tarafından teklif dosyaları açıldı.
Karabel'in açıklamasına göre, Aşçıoğlu A.Ş., Aşçıoğlu Limited Şirketi, Viatrans A.Ş., Ofton A.Ş., Meydanbey İnşaat Ticaret Sanayi Limited, Ağaoğlu GAMA İnşaat Madencilik Turizm İthalat İhracat Limited Şirketi İş Ortaklığı, toplam satış geliri 1 milyar lira, toplam gelirden arsa payı karşılığı TOKİ payı 70 milyon lira, artan toplam satış geliri üzerinden yüzde 3 pay üzerinden teklif verdi.
AFA Prefabrik Beton Sanayi Ticaret A.Ş.'nin teklifi, TOKİ payı toplam geliri 112 milyon lira, toplam satış geliri 864 milyon 936 bin lira, artan toplam satış geliri üzerinden idare payı yüzde 1 şeklinde oldu.
Özkar İnşaat Ticaret Sanayi A.Ş., Emlak Pazarlama İnşaat Proje Yönetimi Ticaret A.Ş. İş Ortaklığı da TOKİ payı toplam geliri 28 milyon 135 bin 200 lira, toplam satış geliri 468 milyon 920 bin lira, artan toplam satış geliri üzerinden yüzde 4 olarak teklif verdi.

Üç firma çekildi
Bordo Mimarlık İnşaat Taahhüt Tekstil Maddeleri Dış Ticaret Limited Şirketi ve Teknik Yapı Teknik Yapılar Sanayi Ticaret AŞ ile Özka İnşaat AŞ-Kalyon İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş ihaleye katıldı, ancak teşekkür ederek ihaleden çekildiler.
Öte yandan komisyonun teklifleri değerlendireceğini ifade eden Karabel, değerlendirmede, TOKİ payının öncelikli olduğunu, ardından da artan satış gelirin esas alınacağını bildirdi.
Afa Prefabrik Beton Sanayi Ticaret A.Ş Murahhas Azası Gül Coşkun da gazetecilerin soruları üzerine ihale sürecinin devam ettiğini belirterek, hazırladıkları teklifi sunduklarını söyledi. Geçen ihalede teşekkür mektubu verdiklerini anımsatan Coşkun, gazetecilerin "Bu kez neden teklif verdiniz" sorusuna da "Bazı şeyler daha anlaşılır" karşılığını verdi.

Siyah Kalem katılmadı
Seyrantepe için 27 Temmuz'da yapılan ihalede gelen teklif düşük bulunarak iptal edilmişti. İhalede tek teklifte bulunan Siyah Kalem Mühendislik 64.7 milyon lira teklif etmişti. Siyah Kalem, dördüncü ihaleye katılmadı.

TOKİ bu kez işi şansa bırakmadı
Seyrantepe stadının aksaması üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bu işi bitirin" talimatı verdiğini belirten TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, stadı gerekirse kendilerinin bitireceğini söylemişti. 12 firmanın şartname aldığı ihalede TOKİ, işi şansa bırakmayarak, kendisi de ihaleye girdi.  TOKİ'nin yüzde 49'una sahip olduğu Emlak Pazarlama şirketi, Özkar İnşaatla birlikte girdiği ihalede 28 milyon lira teklif etti. Ancak bu teklif en düşük teklif oldu.

Peşinat şartı kaldırıldı
TOKİ, bugünkü ihaleye katılımı artırmak ve işin mümkün olan en kısa sürede bitirilmesini sağlamak üzere şartnamede önemli değişikliklere gitti. Firmaları mali yönden rahatlatmak üzere, "firmanın teklif ettiği idare payı toplam gelirinin yüzde 5'inin sözleşmenin imzalanacağı güne kadar TOKİ hesabına yatırılması" şartı kaldırıldı. Stadın bir an önce tamamlanmasını sağlamak üzere inşaatın yapım süresi 540 günden 365 güne indirildi. Ayrıca stadın açılır-kapanır çatısının, teslimden 1 yıl sonra yapılmasına imkan sağlandı. İhaleyi alan firmaya, kredi alabilmesi için temlik verilmesi uygulaması kolaylaştırıldı. Firmanın proje uygulayarak kaynak sağlamasını kolaylaştırmak üzere, Ali Sami Yen, sezon bitiminde, muhtemelen gelecek yıl Haziran ayında firmaya devredilecek.
Önceki şartnamede, Seyrantepe arazisi üzerinde yapılacak olan stadyum inşaatının tamamlanması için verilecek olan 540 günlük sürenin dolması beklenmeden 120 gün önce, hasılat paylaşımına konu olan Ali Sami Yen Stadyumu'nun bulunduğu alanın yüklenici firmaya teslim edilmesi öngörülüyordu.
Milliyet

Seyrantepe Stadı ihalesine en yüksek teklif Afa İnşaat'tan

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine karşılık Galatasaray için Seyrantepe'de yeni bir stadyum inşası amacıyla açılan dördüncü ihaleye üç teklif geldi. İhale için şartname alan 12 firmadan 6'sı ihaleye katıldı.

Aşçıoğlu, Afa Prefabrik İnşaat ve Özkar ihalede teklif sunarken, 3 firma da komisyona teşekkür mektubu ileterek ihaleden çekildi. En yüksek teklif ise Afa Prefabrik'ten geldi. Firma 52 bin kişilik stat için TOKİ'ye 112 milyon lira vermeyi taahhüt etti. Şirket, Ali Sami Yen'e yapılacak inşaatlardan ise toplam 864 milyon 936 bin lira elde edeceğini, bunun üzerine çıkılması halinde ise TOKİ'ye yüzde 1 pay vermeyi teklif etti. İzmir merkezli Afa Prefabrik İnşaat'ın teklif ettiği idare payı, iptal edilen bir önceki ihaledeki rakamın yaklaşık iki katı oldu. TOKİ yetkilileri, komisyonun verilen teklifleri değerlendireceğini ve ihale sonucunun yapılacak incelemenin ardından açıklanacağını bildirdi.

TOKİ'nin Bilkent'teki merkezinde yapılan ihalede, Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel başkanlığındaki ihale komisyonu tarafından teklif dosyaları açıldı. Aşçıoğlu, Aşçıoğlu Limited Şirketi, Viatrans, Ofton, Meydanbey İnşaat, Ağaoğlu-Gama İnşaat İş Ortaklığı, toplam satış geliri 1 milyar lira, toplam gelirden arsa payı karşılığı idare payı 70 milyon lira, artan toplam satış geliri üzerinden yüzde 3 pay üzerinden teklif verdi. Afa Prefabrik Beton'un teklifi, idare payı toplam geliri 112 milyon lira, toplam satış geliri 864 milyon 936 bin lira, artan toplam satış geliri üzerinden idare payı yüzde 1 şeklinde oldu. Özkar İnşaat, Emlak Pazarlama İnşaat İş Ortaklığı da idare payı toplam geliri 28 milyon 135 bin 200 lira, toplam satış geliri 468 milyon 920 bin lira, artan toplam satış geliri üzerinden yüzde 4 olarak teklif verdi. Bordo Mimarlık ile Özka İnşaat AŞ-Kalyon İnşaat ihaleye katıldı, ancak teşekkür ederek ihaleden çekildiler. Afa Murahhas Azası Gül Coşkun, hazırladıkları teklifi sunduklarını söyledi. Geçen ihalede teşekkür mektubu verdiklerini hatırlatan Coşkun, gazetecilerin "Bu kez neden teklif verdiniz?'' sorusuna da, "Bazı şeyler daha anlaşılır." karşılığını verdi.

TOKİ tarafından 2007 yılı Ağustos ayında ihalesi yapılan ve Eren Talu Mimarlık ile Alke İnşaat Ortak Girişimi yükleniminde bulunan Seyrantepe Spor Kompleksi'nin ihale sözleşmesi, bu yıl 2 Temmuz'da, yüklenici firmanın yükümlülüklerini yerine getirmemesi sebebiyle iptal edilmişti. Proje için 27 Temmuz'da yapılan ihale de gelen teklifin çok düşük olması nedeniyle iptal edildi. TOKİ, dünkü ihaleye katılımı artırmak ve işin mümkün olan en kısa sürede bitirilmesini sağlamak üzere şartnamede değişikliklere gitti. 'Firmanın teklif ettiği idare payı toplam gelirinin yüzde 5'inin sözleşmenin imzalanacağı güne kadar TOKİ hesabına yatırılması' şartı kaldırıldı. Stadın bir an önce tamamlanmasını sağlamak üzere inşaatın yapım süresi 540 günden 365 güne indirildi. Ayrıca stadın açılır-kapanır çatısının, teslimden 1 yıl sonra yapılmasına imkân sağlandı. İhaleyi alan firmaya, kredi alabilmesi için temlik verilmesi uygulaması kolaylaştırıldı. Firmanın proje uygulayarak kaynak sağlamasını kolaylaştırmak üzere Ali Sami Yen, sezon bitiminde, muhtemelen gelecek yıl haziran ayında firmaya devredilecek.
Zaman

Cim Bom'un stadı için teklif 2 katına çıktı
  
İnşaatı yarım kalan ve yılan hikayesine dönen Seyrantepe Stadı'nın 4. ihalesi dün yapıldı. 3 şirketin girdiği ihalede en iyi teklifi 112 milyon TL'yle AFA verdi. Bir önceki ihalede en yüksek teklif 64 milyon TL'ydi

Galatasaray'ın 2010-2011 sezonunda maçlarını oynamak istediği Seyrantepe'deki stadyum için 4. kez ihale düzenlendi. Ali Sami Yen Stadı'nın yerine Seyrantepe'de kurulması planlanan ancak yılan hikayesine dönen spor kompleksinin yeni ihalesi için sadece üç firmadan teklif geldi. TOKİ'nin alacağı paya göre en iyi teklif, 112 milyon TL ile AFA şirketinden gelirken,  İhale Komisyonu, sonucu 10 gün içinde netleştirecek. AFA'nın önerdiği idare payı, iptal edilen bir önceki ihalede Siyah Kalem firmasından gelen teklifin yaklaşık 2 katını buldu. AFA, bir önceki ihalede çekilen firmalar arasında yer alırken, şirketin, TOKİ'nin sağladığı kimi kolaylıklar nedeniyle yeniden teklif verdiği belirtildi.
 
BAŞTA 12 ŞİRKETTİ 3'E İNDİ
Seyrantepe Spor Kompleksi'nin yapımına yönelik olarak 4'üncü kez gerçekleştirilen ihale için 12 firma teklif zarfı alırken, ihaleye sadece 6 firma katıldı. TOKİ'nin Ankara'daki başkanlık binasında yapılan ihalede, Bordo Mimarlık, Teknik Yapı ve Özka-Kalyon inşaat teşekkür mektubu sunarak, çekildiklerini açıkladı. Seyrantepe stadı için sadece üç firma teklif sunarken, bu firmalar Aşçıoğlu, AFA ve Özkar şirketleri oldu. 

İhale şartları iyileştirildi
Seyrantepe Stadı için düzenlediği 3 ihalenin sonucunda da netice alamayan TOKİ, talebi artırmak ve stadı kısa sürede tamamlamak için bazı konularda geri adım attı. Firmalara mali kolaylık tanıyan TOKİ, ihalede teklif edilen idare payı  toplam gelirinin yüzde 5'inin peşin alınması hükmünü kaldırdı. İhaleyi kazanan firmanın kolayca kredi alması için de temlik verilmesi uygulamasını kolaylaştırdı. Yine firmanın proje uygulayarak kaynak sağlamasını kolaylaştırmak için de Ali Sami Yen Stadı'nın sezon bitiminde firmaya devredilmesi de sağlanacak. TOKİ, stadın yapım süresini de 540 günden 365 güne indirirken, stadın açılır-kapanır çatısının, teslimden 1 yıl sonra yapılması karanını aldı.

TOKİ payı öncelikli
Tekliflerin açıklanması üzerine İhale Komisyonu Başkanı ve TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Haluk Karabel, komisyonun teklifleri değerlendireceğini belirterek, değerlendirmede TOKİ payının öncelikli olduğunu kaydetti. Karayel, ardından da artan satış gelirinin esas alınacağını bildirdi. AFA Murahhas Azası Gül Coşkun da ihale sürecinin devam ettiğini kaydetti. Coşkun, geçen ihalede teşekkür mektubu verdiklerini anımsatarak, ihale şartlarındaki düzeltmelere işaret edip 'bazı şeylerin daha anlaşılır olması nedeniyle' yeniden teklif verdiklerini söyledi.

En iyi teklif AFA'dan geldi
Aşçıoğlu-Viatrans-Orfon-Meydanbey-Ağaoğlu GAMA ortaklığı: 1 milyar lira toplam satış geliri, toplam gelirden arsa payı karşılığı idare payı 70  milyon TL ve artan toplam satış geliri üzerinden yüzde 3 pay teklif etti

AFA: 112 milyon TL idare payı toplam geliri, toplam satış geliri 864 milyon 936 bin TL ve artan toplam  satış geliri üzerinden yüzde 1 idare payı teklif etti.

Özkar İnşaat: İdare payı toplam geliri olarak 28 milyon 135 bin 200 TL, toplam satış geliri  olarak 468 milyon 920 bin TL ve artan toplam satış geliri üzerinden yüzde 4'lük teklifte bulundu.

Siyah Kalem 64 milyon TL TOKİ payı önermişti
Seyrantepe  için yapılan ilk ihalede yeterli teklif gelmezken, ikinci ihaleyi Eren Talu-Alke ortaklığı kazanmıştı. Ancak Talu'nun sözleşmesi, yükümlülüklerini yerine getirmediği için feshedilmişti. Temmuz ayında gerçekleşen bu iptalin ardından ay sonunda yapılan 3'üncü ihale için de tek teklif gelmiş, ancak bu teklifin düşük bulunması nedeniyle ihale iptal edilmişti. Siyah Kalem Mühendislik, bu ihalede, arsa bedeli olarak 64 milyon 788 bin 936 lira idare payı toplam geliri ödemeyi, toplam  satış gelirinin 543 milyon 600 bin lirayı aşması durumunda ise yüzde 2 oranında  arsa bedeli karşılığı idare payı vermeyi önermişti.
Zaman


Geri Dön