28 / 03 / 2024

SGK listeleri vaktinde vermedi KEY ödemeleri gecikecek

SGK listeleri vaktinde vermedi KEY ödemeleri gecikecek

SSK 1,5 milyona yakın itirazın değerlendirme sürecini tamamlayıp hesaplanması için teslim etmedi. Bir ay gecikmeyle Konut Edindirme Yardımı birimine gönderilen listeler sebebiyle ödemelerin gecikeceği belirtiliyor



28 Haziran'a kadar gönderilen düzeltmelere ilişkin bilgiler koliler halinde geldiği için makineye tek tek işleniyor. Henüz veri girişlerinin tamamlanamadığına dikkat çeken yetkililer, "Ödemenin yapılması için listedeki isimlerin girişlerinin kontrolden geçirilerek yapılması gerekiyor. Henüz bu işlem bitmiş değil. 6 bin kurumdan liste aldık, ancak bize bu konuda fazla yardımcı olmuyorlar. 20 kişilik listede 2 kişi hatalı, diyoruz. Tekrar yirmisini gönderiyorlar." dedi. Kurumların ilettiği listeleri KEY birimi inceleyerek son halini verecek ve ödenecek tutarları hesaplayacak. Listeler daha sonra Emlak Konut GYO'ya gönderilecek. Emlak, Konut, listeleri düzenleyip yine Resmî Gazete de yayımlayacak.

SGK: GECİKMENİN SEBEBİ BİZ DEĞİLİZ

SGK'nın KEY'e ilişkin itirazları netleştirip hesaplanması için 28 Haziran'a kadar Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'na bildirmesi gerekiyordu. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu, KEY listesine yapılan itirazlar sonucu kurumun oluşturduğu listeyi 30 Temmuz 2009 tarihinde tasfiye halindeki Emlak Bankası'na gönderdi. Kurumdan konuya ilişkin yapılan açıklamada ise ödemelere ilişkin SGK'dan kaynaklanan bir gecikme bulunmadığı kaydedildi.

Konut Edindirme Yardımı kapsamında hak sahiplerine geçen yıldan itibaren paraları ödenmeye başlandı. Ödemeye ilişkin 8,5 milyon kişiyi kapsayan ilk liste 27 Temmuz 2008 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanmıştı. Bu kişilere toplam 2,8 milyar lira ödenmesi öngörülüyordu. Mayıs 2009 sonu itibarıyla listede isimleri yayımlanan 8,5 milyon kişiden 5 milyon 349 bin 686 kişiye, 2 milyar 529 milyon 987,3 bin lira nakit ödeme yapıldı. 270 kişi 67 bin 824 liralık hisse senedi aldı. Böylece 5 milyon 349 bin 956 kişiye toplam 2 milyar 530 milyon 55,2 bin liralık Konut Edindirme Yardımı ödemesi yapılırken, bunun 41 milyon 344,1 bin lirasını temettü oluşturdu. Toplam 2,5 milyar liralık ödemenin 1 milyar 814 milyon 989,8 bin lirası Emlak Konut GYO kaynaklarından, kalanı Hazine kaynaklarından yapıldı.
Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

KEY'cileri yakan kapris
KEY'in bayram sonrasına kalmasının perde arkasından iki kurum arasındaki kapris çıktı. SGK, 1.5 milyon hak sahibinin ismini yasal süresi içinde bildiremeyince liste veto yemiş

Milyonlarca kişinin merakla beklediği ikinci KEY ödemesinin gecikmesinin perde arkasından, 'iade skandalı' çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ikinci ödemeden yararlanacak olan 1.5 milyon hak sahibinin listesini kanunda yer alan süreden bir ay sonra teslim etti. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası da hukukçulardan gelen görüş doğrultusunda, süresi içinde gelmeyen listeleri iade etti. Şimdi ikinci KEY ödemeleri bu listeye kilitlendi. Soruna çözüm bulunursa ödeme kısa süre içinde başlatılacak.

CD'LER SGK'YA GERİ GÖNDERİLMİŞ
Star'ın geçtiğimiz hafta gündeme getirdiği, ikinci KEY ödemelerinin SGK'nın listeleri göndermemesi nedeniyle geciktiğine ilişkin haberi, 'KEY'de iade skandalının' ortaya çıkmasına neden oldu. Konuyla ilgili olarak 3 Eylül'de yazılı açılama yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SKG) Başkanlığı, listelerin Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'na 30 Temmuz 2009 tarihinde teslim edildiğini bildirmişti. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası yetkilileri Star'ın sorusu üzerine, SGK'nın listeleri 30 Temmuz'da teslim ettiğini, ancak yasada öngörülen sürenin dışında olduğu için listelerin bulunduğu CD'lerin SGK'ya iade edildiğini bildirdiler. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası yetkililerinin verdiği bilgiye göre, KEY'deki iade skandalı süreci şöyle gelişti. KEY ödemelerine ilişkin yasaya göre, kamu kurumlarının ikinci KEY ödemesinden yararlanacak olan hak sahiplerinin listelerini en geç 28 Haziran 2009 tarihine kadar Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'na teslim etmesi gerekiyor. Bu süre içinde Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı listeleri, Emlak Bankası'na teslim etmedi. SGK, ikinci KEY ödemelerinden yararlanacak olan yaklaşık 1.5 milyon SSK'lıyı kapsayan listeleri 30 Temmuz 2009 tarihinde Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'na sundu.

HUKUKÇULAR `OLUR' VERMEDİ
Banka da sürenin aşılması halinde listelerin kabul edilmesinin ileride 'dava' konusu olup olmayacağı yönündeki tartışmalar nedeniyle, konuyu hukuk servisine taşıdı. Emlak Bankası yönetimi, sıkıntıyla ilgili olarak Hazine Müsteşarlığı'nın hukuk servisinden de görüş aldı.

Hukukçular, SGK'nın listesinin kabul edilmesinin birçok kurum tarafından dava konusu yapılabileceğini belirterek, bu nedenle listelerin kabul edilmemesi gerektiğini bildirdiler. Bu görüşler üzerine, Tasfiye Halindeki Emlak Bankası, KEY listelerini SGK'ya geri gönderdi. Şimdi, ikinci KEY ödemeleri, SGK'nın listesi kabul edilemediği için gerçekleştiremiyor. Emlak Bankası da listeleri kabul etmek için yasal düzenleme yapılması istiyor. Böylece, KEY ödemesi SGK'nın bir aylık gecikmesine takılmış oldu.
Star
 


Geri Dön