28 / 03 / 2024

Shell bu yıl, portföyüne yeni bayiler katacak

Shell bu yıl, portföyüne yeni bayiler katacak

Shell, 2009'da günde 3.15 milyon varil olan petrol üretiminin 2012'de günlük 3.5 milyon varile çıkarmayı ve yüzde 3.5 büyümeyi planlıyor



Şirket bu planları çerçevesinde Türkiye'yi, yatırım yapacağı altı ülkeden biri olarak belirledi. Shell ayrıca Yunanistan'daki faaliyetlerini kısıtlama kararı aldı. Shell CEO'su Peter Vosser şunları söyledi:
"14 yıl öncesine baktığımda Türkiye'deki işimizden memnun değildik. İşi ortağımızla yeniden inşa ettik. Çok iyi bir maliyet planlaması yaptık. Türkiye'deki ortaklığımız büyük firmalara iyi bir örnek. Brezilya'da da benzer bir ortaklığa gittik."
Vosser, "Türkiye'de gaz satışı da yapıyoruz. Dünyada tüm bölgelerde petrol ve gaz aramalarıyla ilgileniyoruz. Türkiye'de böyle bir fırsat varsa değerlendirmeyi düşünürüz ama bu konuda bilgim yok" diye konuştu.
Vosser ayrıca, tüm dünyadaki şirketlerinden yaklaşık 2 bin kişinin işten çıkartılacağı da bildirdi. Shell'in işten çıkarmalarla 1 milyar dolar tasarruf edeceği tahmin ediliyor.

Maslak'ta istasyon
Shell, İstanbul'un en çok ciro yapan istasyonları arasında yer alan ve önceden BP tarafından işletilen Maslak'ı, işletmeye başladı. 1200'e yakın istasyonu bulunan Shell bu yıl, portföyüne yeni bayiler katmayı hedefliyor.
Shell ayrıca Total ile birlikte yaklaşık 8 milyon TL'lik yenileme yatırımıyla Samsun'da depolama tesisi açtı. Shell ve Total'in yüzde 50 ortaklıkla kurduğu şirketin ismi SADAŞ oldu. Aynı ortaklıkla Shell, Kocaeli Derince'de bir depolama tesisi kurmaya hazırlanıyor.

101 bin çalışanı var
-  Shell'in 90'dan fazla ülkede, yaklaşık 101 bin çalışanı var. Türkiye'de ise 800'ün üzerinde.
-  Dünya üzerinde 44 bin istasyonda, her gün 145 milyar litre yakıt satıyor.  
-  Shell, günde 3.1 milyon varil petrol üretiyor.
-  Türkiye pazarına 1923'te girdi.
-  Madeni yağ ve farklılaştırılmış ürünlerde Türkiye pazar lideri, tüm ürünlerde pazar ikincisi.

Meksika'da yeni petrol sahası buldu
Shell, Meksika Körfezi'nde yeni bir petrol sahası buldu. Yapılan açıklamada, rezervin yaklaşık 7 bin 643 metre derinlikte olduğu ifade edildi. Meksika Körfezi'ndeki petrol arama alanının yaklaşık yüzde 80'ine sahip olan şirket, 2009 yılında bu bölgede bir başka petrol sahası daha bulmuştu. Körfezdeki geri kalan yüzde 20 oranındaki faaliyetleri ise Kanadalı petrol şirketi Nexen sürdürüyor.
Nevin Donat / Milliyet


Geri Dön