19 / 04 / 2024

Siirt Cas Evleri'nin koruma altına alınması bekleniyor!

Siirt Cas Evleri'nin koruma altına alınması bekleniyor!

Siirt Ürünleri Tanıtım Derneği Başkanı Vehip Emrah, yıkılma tehlikesindeki ve Siirt kültürünün yansıtıldığı tarihi Cas Evlerin restore edilip, koruma altına alınması çağrısında bulundu. İşte ayrıntılar...



Siirt Ürünleri Tanıtım Derneği Başkanı Vehip Emrah, her geçen gün yıkılma tehlikesi geçiren ve Siirt kültürünün yansıtıldığı tarihi Cas Evlerin restore edilip, koruma altına alınması çağrısında bulundu.


Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Emrah, 100 yıl önce şehirdeki tüm yapıların cas denilen kireç taşından yapıldığını belirterek, ancak zamanla ilgisizlik yüzünden bir bir yıkılan cas evlerden şuan ayakta kalan 20 ile 30’a yakın yapının da yok olmadan turizme kazandırması gerektiğini söyledi. 


Emrah, “Bir dönem beyaz bir kenti andıran Siirt, dönemin yöresel yapı gereçleri, güç tabiat koşulları ve sert iklimi göz önünde bulundurularak o zamanın ’cas’ denilen kireç taşı ile yapılan evler, temelden yukarıya doğru daralan ve yüksek duvarıyla küçük bir kaleyi andırıyordu. Kullanılan cas malzeme ise, Siirt ve Tillo yöresinde yaygın olarak bulunan alçı taşının fırınlarda yakılıp öğütülmesiyle elde edilen bir sıva malzemesidir. Şiir ve hikayelere bile konu olan cas evlerimiz ilgisizlikten dolayı bugün maalesef yıkıldı. Ancak benzer mimari bugün Mardin’de yaşatılıyor. İlimizdeki tarihi dokuların korunması ve yaşatılması için yerel ve ulusal bazda projeler hazırlanmasını bekliyoruz. Bu konuda dernek olarak biz de üzerimize düşeni yapmak için önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği (ABA) projeleriyle bu mimari yapıyı korumayı planlıyoruz” dedi.


Hürriyet Yerel




Geri Dön