28 / 03 / 2024

Siirt'te cas evler yıkılıyor mu?

Siirt'te cas evler yıkılıyor mu?

Siirt’in kendine özgü mimarisiyle, yaklaşık 30-40 yıl öncesine kadar bile yapılan bir çeşit alçı ‘horasan harcı’ olarak bilinen ‘cas’ kireç taşı üretiminden yapılan tarihi evler, bugün ilgisizlik karşısında yıkılıyor.



Siirt’in kültürel mirası olan CAS evler zamana daha fazla dayanamayarak bir bir yıkılıyor.Siirt’in kendine özgü mimarisiyle, yaklaşık 30-40 yıl öncesine kadar bile yapılan bir çeşit alçı ‘horasan harcı’ olarak bilinen ‘cas’ kireç taşı üretiminden yapılan tarihi evler, bugün ilgisizlik karşısında yıkılıyor. Şehir merkezi ve Tillo ilçesinde birkaç tarihi yapı, Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınarak restoresi yapıldı. İl Özel İdare Genel Sekreterliği tarafından da 10 yıl önce Conkbayır Mahallesi Kazım Karabekir Okulu altında satın alınan 130 yıllık tarihi ev, özel bir ekip tarafından tüm karakteristik özellikleri korunarak röleve yapılıp aslına uygun restore edilerek Siirt’e kazandırıldı.


Ancak halen merkezde bulunan onlarca cas evinin ise göz göre göre yok olduğunu aktaran vatandaşlar, şehrin kültürel mirası olan bu tarihi yapıların bir dönem şehir halkının yaşam alanı olduğunu, bu tarihi mirasın yaşatılması ve torunlara bırakmak üzere emanet olarak alındığını söyledi.


Milliyet


Geri Dön