24 / 04 / 2024

Silivri'deki 3 tarihi bina Fenerbahçe Üniversitesi’nin!

Silivri'deki 3 tarihi bina Fenerbahçe Üniversitesi’nin!

YÖK’ün kuruluşunu onayladığı Fenerbahçe Üniversitesi, Sultan Abdülmecit'in başhekimliğine kadar gelen Silivri’nin Selimpaşa Mahallesi'nde Rum Dr. Sarandi Arhiyeni’nin yaptırdığı 159 yıllık binada eğitim verecek.



Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, geçen yıl '1 milyon üye' hedefleyen kampanya kapsamında ilçeye gelen Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’a yıllardan bu yana kurulması gündemde olan Fenerbahçe Üniversitesi için ilçedeki tarihi önemi büyük çeşitli binaları ve arazi tahsis etmeye hazır olduklarını söylemiş, Yıldırım ve kulüp yöneticilerinden Şekip Mostoroğlu binaları gezip beğenmişti. Belediye Başkanı Işıklar, Fenerbahçe Başkanı Yıldırım ile birlikte yaptığı görüşmelerin ardından konu 4 Mayıs 2015 tarihinde konuyu belediye meclisine getirilmişti. Mecliste oy birliği ile Silivri’deki 3 tarihi bina başta olmak üzere çeşitli yapılar ve 80 bin metrekare alan Fenerbahçe Üniversitesi Vakfı’na 30 yıllığına tahsis edildi.


Işıklar DHA'ya yaptığı açıklamada, "Sultan Abdülmecit’in başhekimliğine kadar gelme başarısını gösteren Rum asıllı Dr. Sarandi Arhiyenis'in o dönem Selimpaşa Mahallesi’nde öğretmen okulu, kız yurdu olarak 1857-63 yıllarında yaptırdığı tarihi geçmişi mimari güzelliği olan 3 binayı veriyoruz" dedi.


Geçtğimiz 17 Mart’ta toplanan YÖK Genel Kurulu, Fenerbahçe Üniversitesi’nin kuruluşuna onay verdi. Karar ardından TBMM’ye yasa teklifi verilmesini ve kağıt üzerindeki projenin gerçekleşmesini heyecanla beklediklerini belirten Belediye Başkanı Özcan Işıklar, bu konudaki hazırlıkları DHA’ya anlattı. Başkan Işıklar, Fenerbahçe Vakfı'nın kuruluş çalışmalarını sürdürdüğü Fenerbahçe Üniversitesi için Boğaziçi Üniversitesi’nin ‘hami kuruluş’ olacağını, bunun yanı sıra İngiltere’deki uluslararası bilim camiasının çok ciddi destek vereceğini söyledi. Belediye Başkanı Işıklar, çalışmaların sonunda 20 milyon taraftarı olan bir kulübün prestij üniversitesini Silivri’ye kazandırmış olacaklarını belirterek, şöyle dedi:


“Bölgemize çok önemli değer katacağına inandığımız Fenerbahçe Üniversitesi için Sultan Abdülmecit’in başhekimliğine kadar gelme başarısını gösteren Rum asıllı Dr. Sarandi Arhiyeni'nin o dönem Selimpaşa'da öğretmen okulu, kız yurdu olarak 1857-63 yıllarında yaptırdığı tarihi geçmişi mimari güzelliği olan 3 binayı verdik. Günümüze kadar çeşitli amaçlarla hizmet veren halen kullanılmayan küçük tadilatların dışında kullanıma hazır bu tarihi yapıların yanı sıra Alipaşa Mahallesi’nde 80 bin metrekare alanı da üniversite kampusu için tahsis ediyoruz. İlerisi için de Fenerbahçe Üniversitesi ile 115 dönümlük bir ayrı bir teknopark projemiz var. Onu da tahsis etmeyi planlıyoruz."


Silivri deki 3 tarihi bina Fenerbahçe Üniversitesi’nin!


İLÇEDE HALEN İKİ ÜNİVERSİTE VAR

Üniversite kuruluşunun yasallaştığı andan itibaren önümüzdeki eğitim yılında hizmet verilmesinin hedeflendiğini anlatan Başkan Özcan Işıklar, üniversitenin bu yılki tercih kitapçığa girmesini beklediklerini, buradan alanlarında uzmanlaşacak öğrencilerin yetişeceğini söyledi. Başkan Işıklar, Silivri’de halen iki üniversite bulunduğunu, bu sayıyı üçe çıkararak Silivri’nin yaşam biçimi, ekonomisi, hizmet sektörüne, eğitim kalitesine önemli etkileri olacağını ifade ederken, şunları ekledi:


“Silivri; 900 kilometre kare büyüklükte arazisi ile İstanbul’un yüzölçümü ikinci büyük bir ilçesi. Burada bir teknopark, ulusal çapta bir uluslar arası saygınlığı olan bir üniversite kurulması için iklim ve zemin burada fazlasıyla var. Fenerbahçe Üniversitesi’nin Silivri’ye; Silivri’nin de Fenerbahçe Üniversitesi’ne çok yakışacağına inanıyorum. Dr. Sarandi Arhiyeni'nin yaptırdığı binanın Fenerbahçe Üniversitesi için kullanılması ile sanırım anısı da yaşatılmış olacak."


Silivri Belediyesi arkeolog ve sanat tarihçisi Gökşen Kaya da Fenerbahçe'ye tahsis edilen binaların 1857 tarihinde Dr. Sarandi Arhiyeni'nin öncülüğünde Sarandis Vakfı tarafından kız öğretmen okulu olarak yaptırılan ek iki bina ile birlikte yapıların sağlam olduğunu, yakın tarihte restore edildiğini söyledi.


Fenerbahçe Üniversitesi'ne onay çıktı!



Fenerbahçe Üniversitesi nereye yapılacak?



Hürriyet





Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



YÖK’ün kuruluşunu onayladığı Fenerbahçe Üniversitesi, Sultan Abdülmecit’in başhekimliğine kadar yükselen Rum Dr. Sarandi Arhiyeni’nin Silivri’nin Selimpaşa Mahallesi’nde 159 yıl önce yaptırdığı binada eğitim verecek. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, geçen yıl ‘1 milyon üye’ hedefleyen kampanya kapsamında ilçeye gelen Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’a yıllardan bu yana kurulması gündemde olan Fenerbahçe Üniversitesi için ilçedeki tarihi önemi büyük çeşitli binaları ve araziyi tahsis etmeye hazır olduklarını söylemiş, Yıldırım ve kulüp yöneticilerinden Şekip Mosturoğlu binaları gezip beğenmişti. Belediye Başkanı Işıklar, Fenerbahçe Başkanı Yıldırım ile birlikte yaptığı görüşmelerin ardından konu 4 Mayıs 2015 tarihinde konuyu belediye meclisine getirilmişti. Mecliste oy birliği ile Silivri’deki 3 tarihi bina başta olmak üzere çeşitli yapılar ve 80 bin metrekare alan Fenerbahçe Üniversitesi Vakfı’na 30 yıllığına tahsis edildi.




Cumhuriyet



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


YÖK’ün 17 Mart’ta kuruluşuna onay verdiği Fenerbahçe Üniversitesi, eğitim hayatına Silivri’de 159 yıllık binalarda başlayacak.

    

Camiayı son dönemde en çok heyecanlandıran gelişme, Yüksek Öğrenim Kurulu’nun (YÖK) 17 Mart’ta Fenerbahçe Üniversitesi’nin kurulmasına onay vermesi oldu.

 

Bu kararın ardından üniversitenin hayata geçmesi için çalışmalar hızlandı. En çok merak edilen konulardan birisi, Fenerbahçe Üniversitesi’nin eğitim hayatına nerede başlayacağıydı.

 

Üniversite, ilk etapta eğitim hayatına İstanbul Silivri’de başlayacak. Silivri Belediyesi, Selimpaşa’da 159 yıllık üç binayı 30 yıllığına Fenerbahçe Üniversitesi Vakfı’na tahsis etti.

 

Binaların özelliği, Osmanlı Padişahı Sultan Abdulmecit’in başhekimliğine kadar yükselen Dr. Sarandi Arhiyeni tarafından yaptırılmış olması. Üniversitede ilk etapta iletişim, mühendislik, sağlık, spor ve işletme fakültesi ile üç enstitüde eğitim verilecek. Daha sonra bunlara yeni bölümler eklenecek.


Vatan


Geri Dön