19 / 04 / 2024

Şimdi ev alan yüzde 35 kârda!

Şimdi ev alan yüzde 35 kârda!

KONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı ve EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik bu dönemde konut alanların kazançlı çıkacağını dile getirdi.



KONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı ve EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik bu dönemde konut alanların kazançlı çıkacağını dile getirdi.


Şimdi ev alan yüzde 35 kârda!


Dolardan yüzde 20 kazanan vatandaşın gayrimenkule yatırım yapabileceğini belirten Çelik, “Dolardan yüzde 20 kazanç cepte. Bir de kur artışı kaynaklı maliyet artışı var. 2017’de evler bugün ki fiyattan pahalı olacak. Hem yapılacak zam hem de konutun değer artışı söz konusu olacak. Bu da yüzde 15’lik bir fiyat farkı demek. Bu da gösteriyor ki şimdi ev alan yüzde 35 kazanç sağlayacak. Dövizi olan için altın bir fırsat var” dedi. Bir kısım firmaların ise kredi borcunu ödemekte zorluk çektiğini belirten Çelik, “Nakit akışını, banka borcunu yönetmek adına bir takım firmalar fiyatları düşürebilir ya da vadeleri uzatabilir. İşadamı itibarını kaybetmemek için zararı göze alır. Önümüzdeki yıl böyle örnekler de görebiliriz. Vadeler 12 yıla çıkabilir” dedi. Bankaların bu dönemde elini sıkı tuttuğunu belirten Çelik,”Bankalar yatırıma kredi vermek istiyor. Borç ödemek için kredi vermeyi riskli görüyorlar” dedi. Gayrimenkul sektörünün geleceğine karamsar bakmadığını, orta gelirde ciddi bir konut talebi olduğunu belirten Çelik, “Tablo kötü değil. Mesela 2013’te 310 bin, 2014’de 489 bin olan konut stoku 2015’de 290 bine, bu yılın ilk 9 ayında ise 195 bine düşmüş. Stokların erimesi konut iştahının sürdüğünü gösteriyor” dedi. Kendi yatırımları hakkında bilgi veren Çelik, “Markalı projelerden evler alarak uygun ödeme planı ile tüketiciye sunduğumuz ‘evdekifırsat.com’ portalı büyüyor. 2015’i 900 konut satışı ve 500 milyon TL ciroyla kapatmıştık. 2016’ın 11 ayında 575 ev sattık ve 419 milyon ciro elde ettik. Portföyümüzde 19 projeden konut seçenekleri var, bunu önümüzdeki yıl 200’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.  



2017’DE FİYATLAR ARTACAK


Şimdi ev alan yüzde 35 kârda!


DKY İnşaat Genel Müdürü Tevfik Türel, hükümetin dolar bozdurma kampanyasına yüzde 2.5 indirimle katıldıklarını belirterek, dövizini bozduranların 3 defa kazançlı çıkacağını söyledi. Türel, “Elinde dövizi olan bozdurduğunda öncelikle ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Kur farkından kazanacak, bu parasıyla konut aldığında bir kez daha kazançlı çıkacak. Çünkü bu fiyatlardan bir daha konut alma şansı olmayacak. 2017’de konut fiyatlarının yukarı yönde olacağı çok açık” dedi. 


Şimdi ev alan yüzde 35 kârda!


Dolar bozduran vatandaşların konuta yöneldiğini belirten Propa CEO’su Can Özçiçek, “Dolar bozdurma süreci ile birlikte, Kartal’da yapımı süren Propa Vista projemize olan ilgi 3 katına çıktı. Dolarını bozduran Propa Vista’dan ev aldı” dedi.


Hürriyet / Gülistan ALAGÖZ


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı


EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, dolardaki artış nedeniyle önümüzdeki dönemde başlayacak projelerin maliyetinin artacağını belirterek, bu dönemde ev alanların avantaj sağlayacağını söyledi. Ömer Faruk Çelik, dolardaki artış nedeniyle yüzde 20 kazanan vatandaşın gayrimenkule yatırım yapabileceğini belirterek, “Bir de kur artışı kaynaklı maliyet artışı var. 2017’de inşa edilen evler daha maliyetli olacak. Eski maliyetle yapılan evler şu anda avantajlı. Dövizi olan için altın bir fırsat var. Hem dövizden kazanacak hem de hem de konutun değer artışı söz konusu olacak. Bu da yüzde 15’lik bir fiyat farkı demek. Bu da gösteriyor ki şimdi ev alan yüzde 35 kazanç sağlayacak” diye konuştu.

 

Piyasada bazı konutların ucuzlayabileceğine de dikkati çeken Çelik, “Kredi borcunu, işçisinin parasını ödeyemeyen bazı firmalar, itibarını korumak adına fiyatları düşürebilir. Bu nasıl olur? 100 liralık malı 50-60 liraya indirmez ama vadeleri uzatabilir. Şirketlerin sunduğu vadeler 12 yıla çıkabilir” dedi. İşadamlarının itibarını kaybetmemek için zararı göze alabileceğini söyleyen Çelik, “İşadamı için sermaye para değil itibardır. Kazancından zarar edebilir ama itibarından edemez” dedi.

 

Orta gelirde iştah bitmiyor 

Türkiye’de orta-gelir kesimine makul fiyattla ev üretilmesi gerektiğini söyleyen Ömer Faruk Çelik, şu değerlendirmeyi yaptı: “Orta gelire baktığımızda piyasada hiçbir sorun yok. Ancak metrekare fiyatı 5 bin liranın üzerine çıktığında piyasa kötü diyebiliriz. Orta kesimin konut ihtiyacı var. Alım iştahı azalmış değil. Piyasanın geneline baktığımızda da tablo kötü değil. Mesela 2013’te 310 bin, 2014’de 489 bin olan konut stoku 2015’de 290 bine, bu yılın ilk 9 ayında ise 195 bine düşmüş.”

 

200 projeye çıkacak 

EVDEKİFIRSAT.COM portalının büyüdüğünü söyleyen Ömer Faruk Çelik, 20 Ocak 2017’de sitedeki satış modelini değiştireceklerini açıkladı. Şu anda 17 projenin yer aldığı sitede proje sayısının 150-200’e çıkacağını anlatan Çelik, “2016’ın 11 ayında 17 projede 575 ev sattık ve 419 milyon ciro elde ettik. Ciroda yüzde 8 artış var” diye konuştu. 


Vatan


Haber Sabah'ta şöyle yer aldı


KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, dolardaki yükseliş nedeniyle yeni projelerde maliyetin artacağını belirterek, bu dönemde ev alanların yüzde 35 kazanç sağlayacağını söyledi

Doların ani ve hızlı yükselişi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yastığının altında döviz olan parasını altına, liraya dönüştürsün. Türk Lirası değer kazansın" çağrısına duyarsız kalmayan vatandaş, dolar yatırımını TL ya da altın cinsine dönüştürdü. Önemli bir kısım yatırımcı ise gayrimenkule yöneldi. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı ve EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik bu dönemde konut alanların kazançlı çıkacağını belirterek, dolardan yüzde 20 kazanan vatandaşın gayrimenkule yatırım yapabileceğini söyledi.


2017'de fiyatlar artacak

Başkan Çelik, "Dolardan yüzde 20 kazancın yanı sıra bir de kur kaynaklı maliyet artışı var. 2017'de evler bugünki fiyattan pahalı olacak. Hem yapılacak zam hem de konutun değer artışı söz konusu olacak. Bu da yüzde 15'lik bir fiyat farkı demek. Yani şimdi ev alan vatandaş yüzde 35 kazanacak" diye konuştu. Orta gelir grubunda ciddi bir konut talebi olduğunu dile getiren Çelik, gayrimenkul sektöründe tablonun kötü olmadığını belirtti. Çelik, "Mesela 2013'te 310 bin, 2014'de 489 bin olan konut stoku 2015'de 290 bine, bu yılın ilk 9 ayında ise 195 bine düşmüş" dedi.


Hedef 200 konut projesi

Kendi yatırımları hakkında bilgi veren Başkan Çelik, "Markalı konut projelerinden evleri alarak uygun ödeme planı ile tüketiciye sunduğumuz 'evdekifırsat.com' portalı büyüyor. 2015 yılını 900 konut satışı ve 500 milyon TL ciroyla kapatmıştık. 2016'ın 11 ayında da 17 projede 575 ev sattık ve 419 milyon ciro elde ettik. Şimdi portföyümüzde 19 projeden konut seçenekleri var. Bunu önümüzdeki yıl 200'e çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.


İtibar için indirim yapılabilir

Sektörde bazı firmaların kredi borcunu ödemekte zorluk çektiğini belirten Çelik, "Nakit akışını, banka borcunu yönetmek adına bir takım firmalar fiyatları düşürebilir ya da vadeleri uzatabilir. İşadamı itibarını kaybetmemek için zararı göze alır. Çünkü işadamı için sermaye para değil itibardır. Önümüzdeki yıl böyle örnekler de görebiliriz. Şirketlerin sunduğu vadeler 12 yıla çıkabilir" dedi. Bankaların da bu dönemde elini sıkı tuttuğunu belirten Çelik, "Bankalar yatırıma kredi vermek istiyor. Borç ödemek için kredi vermeyi riskli görüyorlar" diye konuştu. İnşaat sektörünün kurumsallaşamadığını belirten Çelik, "Mevzuat ve idare şeffaf değil, kurumsallaşamayan şirketin büyümesi mümkün değil "dedi.


Sabah



Haber Sözcü'de şu şekilde yer aldı;



EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2017'de maliyetler nedeniyle konut fiyatlarının yüzde 15 artacağını belirterek, “Dövizdeki yüzde 20'lik artışı da dikkate alırsak, bugün dolarını bozdurup yeni bir ev alanlar bir yılda yüzde 35 avantaj sağlayacak” dedi. Son dönemde TL'ye dönüş ile ilgili başlatılan kampanyaların gayrimenkulü hareketlendirebileceğini ifade eden Çelik, “Yılda 600 bin konuta ihtiyaç var. Türkiye'de orta-gelir kesimine makul fiyatla ev üretilmesi lazım. Alım iştahı azalmış değil” diye konuştu. Mali sıkıntılar nedeniyle bazı firmaların 12 yıl vadelerle konut satabileceğini kaydeden Çelik, “Mali sıkıntıda olan, ödemelerini zamanında yaparak itibarını korumaya çalışan müteahhitler fiyatları 2017'de düşürebilir. Bu malın ucuzlaması ve piyasanın değer kaybettiği anlamına gelmez. Şirketlerin nakit ihtiyacı alıcılar için yatırım fırsatları doğurabilir” dedi.
Türkiye'nin dış ilişkilerdeki gerilime, ekonomideki olumsuz havaya aldırmadan iç dinamiklerini oturtması ve yatırımı gündemine alması gerektiğini vurgulayan Çelik şunları söyledi:
“Bu hafta içi yabancı bir bankanın genel müdürü ile yaptığımız görüşmede kendisine neden firmalara kredi vermek istemediklerini sordum. ‘Bize gelenlerin büyük çoğunluğu yatırım yapmak için değil, borç ödemek için kredi istiyor. Bu durumu riskli görüyoruz. Yatırım yapabilecekler de şu an yatırımlarını bekletiyor' dedi. Bir an önce yeni yatırımlara odaklanmamız gerekiyor. Morali bozuk girişimci yatırım yapmaz, oturur. Sorunları konuşmaktan iş yapamaz olduk.”

İsmail Şahin/Sözcü


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘dövizi olan Türk Lirası’na çevirsin çağrısına gayrimenkul firmaları da yaptıkları kampanyalarla destek veriyor.


Dövizini bozduranlara indirim yapılan kampanyaların yanısıra yine dövizini bozdurana altın verenler de var. Ayrıca firmalar, ‘ev’de alış-verişi de TL ile yapmayı destekliyor. Bu kapsamda firmalar tarafından ardı ardına yeni kampanyalar açıklanıyor. Yine inşaat firmalarının inşaatını yapıp işletmesine devam ettiği AVM’lerde de TL ile kira alma dönemi de başladı. 

AVM kiraları TL


40 yıla yakın süredir inşaat, turizm ve AVM alanlarında faaliyet gösteren Artaş İnşaat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı ile bünyesindeki ArenaPark, ArmoniPark ve Kayseri Park AVM’lerinin kiralarını TL cinsine çevirdi. Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Artaş İnşaat olarak devletimizin aldığı ekonomik her tedbirin ve çalışmanın destekçisi olduk. Bu anlamda İstanbul’da faaliyet gösteren ArenaPark, ArmoniPark ve Kayseri’de bulunan Kayseri Park AVM’de, kiraların tamamını TL’ye çevirme kararı aldık. Ülkemiz ekonomisine ve milli para birimimize olan güvenimiz her zaman tamdır” dedi.


‘Dolarını boz indirimi kap’


Sur Yapı’nın her 30 bin dolar karşılığı Türk Lirası peşinat ödemesine 10 bin Türk Lirası indirim yaptığı kampanya, 18 Aralık tarihine kadar geçerli olacak. ‘Dolar’ı Boz, İndirimi Kap’ sloganıyla başlatılan kampanya Lavender, Bahçeyaka, Şehir Konakları, Marka Rezidans, Mirage Rezidans, Gölbahçe Evleri, İlkbahar ve Axis İstanbul Ofis projelerini kapsıyor. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Fedakârlık yapmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Biz de Sur Yapı olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için Türk Lirası’nın değerinin korunması hareketine yönelik bir kampanya hazırladık” dedi.

Dolar bozdurana altın hediyesi


TL seferberliğine tam destek verdiklerini açıklayan Irmak Group, bünyesindeki tüm İDA Gold ve Irmak Döviz bürolarında 50 bin dolar ve euro bozduran her vatandaşa gram altın hediye edeceğini açıkladı. Irmak Group Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Akgül, “20 bin dolar ve euro bozduran vatandaşlarımıza bünyemizdeki restoranımızdan yemek bizden” dedi.

Satışlar TL üzerinden 


‘Dövizini bozdur’ çağrısına Ege Yapı da, ödüllü projesi Batışehir’de devam eden fırsat kampanyasında tüm ünitelerin satışlarını Türk Lirası üzerinden yaparak katılıyor. Ege Yapı olarak her zaman ülke ekonomisi ve menfaati doğrultusunda hareket ettiklerini belirten, İnanç Kabadayı, “Her sektör, her kurum, her birey kendi şartları çerçevesinde yapabileceklerini en hızlı ve etkin şekilde yapmalıdır. Biz de tüm satışlarımızı TL üzerinden yaptık. Sadece iç piyasaya değil, yabancılara da TL üzerinden satışları gerçekleştirdik” dedi. 

Yabancıya da TL ile satacak 


Beyttürk İnşaat da yabancılara satışta dahil dolar kullanmama, TL ile konut satışı yapma kararı aldı. Beyttürk İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, “Tüm satışlarımızda yabancılara yaptığımız satışlar da dahil Türk Lirası kullanarak bu seferberliğe dahil   oluyoruz. Beyttürk, olarak özellikle Körfez ülkelerine çok sayıda konut satışı gerçekleştiriyoruz” dedi.

‘Döviz bozduran kazançlı çıkar’


DKY İnşaat Genel Müdürü Tevfik Türel, TL kampanyasına yüzde 2.5 indirimle katıldıklarını belirterek, dövizini bozduranların 3 defa kazançlı çıkacağını söyledi. Türel, “Dövizi bozdurduğunda ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Kur farkından kazanacak, konut aldığında kazanacak. Çünkü bu fiyatlardan bir daha konut alma şansı olmayacak” dedi.

Yatırımlar da Türk lirası


2017 yılında 2 bine yakın konut inşaasına başlayacak olan Fuzul Grup, yabancılara satışta dolar kullanmama, TL ile konut satışı yapma kararı aldı. Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, Fuzul Grup olarak Olimpa AVM’de de uzun yıllardan beri Türk Lirası ile kiralama yaptıklarını belirterek, yatırımcıları da TL ile borçlanmaya ve yatırım yapmaya davet ettiklerini belirtti.

‘Doları olanın evde yüzde 35 fırsatı var’


EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, dolardaki artış nedeniyle gelecek dönemde projelerin maliyetinin artacağı bilgisini verdi. Bu nedenle ‘şimdi’ ev alanların karlı çıkacağını kaydeden Çelik, “Kur artışı kaynaklı maliyet artışı da var. 2017’de inşa edilen evler daha maliyetli olacak. Eski maliyetle yapılan evler şu anda avantajlı. Dövizi olan için altın bir fırsat var. Hem dövizden kazanacak hem de hem de konutun değer artışı söz konusu olacak. Bu da yüzde 15’lik bir fiyat farkı demek. Bu da gösteriyor ki şimdi ev alan yüzde 35 kazanç sağlayacak” diye konuştu.

Oluşturdukları ‘EVDEKİFIRSAT.COM’ portalının ise büyüdüğü bilgisini veren Ömer Faruk Çelik, 20 Ocak 2017’de sitedeki satış modelini değiştireceklerini açıkladı. Şu anda 17 projenin yer aldığı sitede proje sayısının 150-200’e çıkacağını anlatan Çelik, “2016’ın 11 ayında 17 projede 575 ev sattık ve 419 milyon ciro elde ettik. Ciroda yüzde 8 artış var” dedi. 



Milliyet

Geri Dön