24 / 04 / 2024

Şinasi Ertan: "Yatırımcıların önünde duvar var"

Şinasi Ertan:

Resmi kurumlardan alınan kararların çok geciktiğini vurgulayan Şinasi Ertan, "Herkes 'solo' yapmaya çalışıyor. Oysa koro halinde daha başarılı olabiliriz" dedi



Kipa, Enda, Tetusa, Tepekule Holding gibi çok sayıda şirkete öncülük yapan duayen sanayici Şinasi Ertan, İzmir'deki yatırımcının önünde "duvar" olduğunu söyledi. Alsancak Limanı, İzmir-Manisa elektrik dağıtım ihalesi, Çeşme'de termal tesis, Çeşme Yarımadası'nda rüzgar enerjisi santralı, Dünya Ticaret Merkezi gibi bir çok yatırımın hayata geçirilemediğini söyleyen Ertan, "İzmir'de büyük gayretlerle resmi kurumlardan alınan kararlar çok gecikiyor. Ama başka bölgelerde bu işler hızla olup bitiyor. Burada bizim kabahatimiz yok" dedi. Kentte beraber çalışma kültürünün bir türlü geliştirilemediğini ifade eden Ertan, herkesin "solo" yapmaya çalıştığını, oysa koro halinde daha başarılı olunabileceğini söyledi.

İŞBİRLİĞİ ŞART
Odaların da sıkı işbirliği yapması gerektiğine dikkat çeken Ertan, "İzmir'de daha çok aile şirketleri yapısı var. Bazı büyük kuruluşların oluşması lazım. Kipa örnek bir kuruluştu. Fevkalade başarılı oldu. Enerji alanında Enda ve Egenda'yı kurduk. Ama devletle ilişkilerimizde iyi bir diyalog kurulamadı. Çeşme'de rüzgar enerjisi için lisanslar aldık. Ulusal şebekenin bu yükü taşıyamayacağı söylediler. Oysa o bölgeye kaç tesis kuruldu?. Neden biz alamıyoruz da bir başkası alıyor?" diye tepki gösterdi.
Alsancak Limanı için çok güçlü bir ekip kurduklarını belirten Ertan, ancak ihaleyi astronomik fiyatla Çinli Hutchison ile Global Yatırım'ın aldığını savunarak "Yaptığımız en rahat fizibiliteye göre limana 1 milyar dolardan fazla verilemezdi. Bu iş iflas etmek için yapılmaz. 1996'da İzmir-Manisa elektrik dağıtım işini aldık. Fakat daha önce dağıtım hakkının ihalesiz başka bir firmaya verildiğini öğrendik. Elektrik dağıtım işi de olmadı. Çeşme'de termal tesis kurmak için 3 yıl önce Tetusa'yı kurduk. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu projeyi ortaya attı. Şartname açıklandı, sonuçlanmadı. Paradan para kazanarak Çeşme vergi rekortmenleri arasına girdik. Bu sürede 3 valimiz değişti. Onlar da İzmir'e yatırım yapılması için çırpınıp duruyor ama olmuyor" dedi.

EKSİKLİK VAR
İzmir'de yatırımların gerçekleşmesi konusunda eksiklik olduğunu söyleyen Ertan, "Eksiklik bizden mi kaynaklanıyor yoksa biz İzmirli olduğumuz için karar mercilerinden mi bunu bilmiyoruz. Bütün gayretlere rağmen resmi kurumlardan alınan kararlar çok gecikiyor. Burada bizim kabahatimiz yok. Bütün iyi niyetimize ve büyük gayretlerimize karşın bu işleri başaramadık. Yatırımların önünde sanki bir duvar var" diye konuştu. Ertan, Dünya Ticaret Merkezi konusunda yapılan çalışmaların da bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi. Yabancıların İzmir'e yatırım konusunda çekimser olmadığını ifade eden Ertan, ekonomik krizin yabancı yatırımcı hamlesini engellediğini söyledi. Ertan, "Tetusa'yı kurduğumuz zaman bizimle ortak olmak için İspanya'dan Slovenya'dan firmalar başvurmuştu. Ama arsa sorununu çözemedik" dedi.

Liman şirketi feshediliyor
Alsancak Limanı'nın işletme hakkını almak için kurdukları Alsancak Liman İşletmeleri şirketini feshetmeye karar verdiklerini açıklayan Şinasi Ertan, "Çok ortaklı Tepekule Holding ise duruyor. Yeni bir fırsat bulursak, bu işin üzerine gidebiliriz. Şu an kriz devam ettiği için herhangi bir fırsat görmüyoruz. Yatırım yapmak için ortam müsait değil" diye konuştu.

Sinan DOĞAN/Yeni Asır


Geri Dön