19 / 04 / 2024

Sincan'daki NATO Benzinliği korkutuyor!

Sincan'daki NATO Benzinliği korkutuyor!

Ankara Sincan’a 60 yıl önce kurulan NATO Benzinliği, bugün ilçe merkezinde kaldı. Etrafında okul, cami, park alanı bulunan NATO Benzinliği’nde yaşanabilecek olası bir facia korkutuyor




Sincan’a 60 yıl önce kurulan NATO Benzinliği, bugün ilçe merkezinde kaldı. Etrafında okul, cami, park ve pazar alanı bulunan NATO Benzinliği’nde yaşanabilecek olası bir faciaya dikkat çeken Sincanlılar, tesisin taşınmasını istiyor.


Sincan Tandoğan Mahallesi’nde yaklaşık 60 yıl önce kurulan NATO Benzinliği, Sincan’ın gelişmesi ve büyümesiyle birlikte ilçe merkezinin ortasında kaldı.  Çevresinde apartmanlar ile sanayi sitesi bulunan tesisin yanı başında da Tandoğan Pazar Yeri, Malazgirt Cami, Ressam İbrahim Çallı Ortaokulu ve park alanı yer alıyor.  70 dönümlük bir araziye sahip olduğu belirtilen benzinliğin, kendileri için tehlike oluşturduğunu savunan mahalle sakinleri, tesisin bir an önce şehir dışındaki bir bölgeye taşınmasını istiyor. 


HER ŞEY ALLAH’A KALIR


Tesisin bulunduğu Tandoğan Mahallesi’nin muhtarı Sinan Paykal ise benzinliğin taşınmasının sürekli gündeme geldiğini ancak sonuç alınamadığını belirtti. Muhtar Paykal şöyle konuştu:

“Biz buradan kaldırılmasını istiyoruz. Çok büyük tehlike teşkil eden bir yer. Sürekli kaldırılması da gündeme geliyor. Ama sonuç çıkmıyor. Mahalleli bize de gelip söylüyor. Belediye başkanımız da bununla ilgili uğraşıyor. Mahallenin ortasında, etrafında yerleşim yerleri var. Buranın hemen yanında İbrahim Çallı Ortaokulu var. Salı günü Tandoğan Pazarı kuruluyor. Korunuyor ama bence yeterli değil. Tellerden girip sabotaj bile yapabilirler. En ufak bir hatada uçar. Her şey Allah’a kalır.”


‘YA PATLARSA’ DİYE TEDİRGİNİZ


Sincan'ın merkezi konumundaki tesisin tehlikeye açık olduğunu öne süren Ömer Y. isimli vatandaş, mahalleli olarak tedirgin olduklarını dile getirdi. Ömer Y. şöyle konuştu: “Buraya ilk taşındığımda alanın askeriye ait bir arazi olduğunu zannetmiştim. Daha sonra adreslerde NATO Benzinliği ifadesini görünce önemli bir yer olduğunu anladım. Tesisin işlevi büyük tehlikeli olduğu apaçık ortada. Bizim caddeye bakan tarafında ‘ateşle yaklaşmayın, kibrit ve çakmak gibi malzemeleri görevliye verin’ diye uyarı var. Ama nedense ben bu görevliyi geçerken göremiyorum. Yeterince korunmuyor gibi. Caddede elinizi kolunuzu sallayarak yanından geçebiliyorsunuz. Allah korusun burada bir şey olsa tüm ilçe havaya uçabilir. Açıkçası evimizde otururken ‘ya patlarsa’ diye tedirginiz. Biz buranın gitmesinden yanayız. Yetkililere de çağrımız bu.”


JET YAKITINI DEPOLAYARAK SEVK EDİYOR


Sincan’ın 2 binlik nüfusla Sincanköy olduğu dönemde 1.5 kilometre mesafe uzaklıkta kurulan NATO Benzinliği, yaklaşık 60 senelik bir maziye sahip.  Köy döneminde kurulan NATO tesisleri, 1984 yılında ilçe olan ve o günden bugüne hızla büyüme gösteren Sincan’da şehrin ortasında bulunuyor. Akıncı NATO Hava Üssü’ndeki uçakların ikmalini sağlayan süper yanıcı özelliğe sahip jet yakıtının depolanması ve sevkiyatı buradan yapılıyor. Milli Savunma Bakanlığı’na ait tankerlerle Kırıkkale Rafinerisi’nden demiryolu hattıyla nakledilen tonlarca yakıt, İstasyon Mahallesi’ndeki transfer istasyonuna boşaltılıyor. Buradan da Bosna Caddesi’yle Sanayi güzergahını takip edip yer altından 1.5 kilometre uzaklıktaki ana depoya pompalanıyor. Tandoğan’daki ana depodan sonra da borularla 16 kilometrelik uzaklıktaki Akıncılar NATO Hava Üssü’ne naklediliyor.


Hürriyet Ankara




Geri Dön