29 / 03 / 2024

Sinop'taki HES inşaatı heyelana neden oldu

Sinop'taki HES inşaatı heyelana neden oldu

Sinop"un Ayancık İlçesi Yenikonak Köyü"nde 2010 yılında İlk Elektrik Enerji Üretim Sanayii Ticaret A.şž. tarafından Hidroelektirik Santrali inşaatına başlandı



SAMSUN"da bulunan Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası şžube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, Sinop"un Ayancık İlçesi"nde yapımı devam eden Ayancık Hidroelektrik Santrali inşaatı çalışmaları sebebiyle oluşan heyelanın santralin bulunduğu Yenikonak Köyü"nü tehdit ettiğini söyledi.

Erdoğan, Devlet Su İşleri"nin santral inşaatını acilen durdurması gerektiğini belirtti.

Sinop"un Ayancık İlçesi Yenikonak Köyü"nde 2010 yılında İlk Elektrik Enerji Üretim Sanayii Ticaret A.şž. tarafından Hidroelektirik Santrali inşaatına başlandı. 15 Megavat üretim kapasiteli santralin inşaatı sebebiyle 2 ay önce köyde heyelan meydana geldi. Heyelan geçen Kasım ayında 40 haneli Yenikonak Köyü Muhtarı Cemil Başar ve köylülerin yazdığı dilekçeyle Ayancık İlçe Kaymakamlığı"na bildirildi. Yazılan dilekçede köyün içerisinde devam eden santral inşaatının yerleşim alanlarını tahrip ettiğini belirten Köy Muhtarı Cemil Başar, 'Kazı çalışmaları sırasında köyün kaymasına sebep olduğu gibi ileride bu hattın yerleşim alanını su altında bırakma gibi bir tehdit de kaçınılmaz gözükmektedir' dedi.

Ayancık HES"in inşaatında ciddi bir denetimsizlik olduğunu söyleyen Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Samsun şžube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, oluşan heyelanın köydeki yerleşim yerleri için ciddi tehdit oluşturduğunu belirtti. Heyelan sonrasında bölge halkının endişeye kapıldığını söyleyen Erdoğan, 'Ayancık HES"in kurulu gücü 15 megavat olup bu rakam Türkiye"nin toplam kurulu gücünün sadece 10 binde 3"üdür. Yani birçok insanın can ve mal güvenliğini tehdit etme pahasına gerçekleştirilen hidroelektrik Santrali"nden elde edilecek elektrik sadece bu kadardır. Bunun adı; bir kaç kişi para kazanacak diye koskoca bir yöre halkının can ve mal güvenliğinin hiçe sayılmasıdır' dedi. Erdoğan, DSİ tarafından santral inşaatının acilen durdurulması gerektiğini söyledi.
Milliyet/Yaprak KOçER


Geri Dön