23 / 04 / 2024

Sinop'taki ikinci nükleer santral için yıl sonu karar verilecek!

 Sinop'taki ikinci nükleer santral için yıl sonu karar verilecek!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop’ta kurulacak ikinci nükleer santralle ilgili kararı yıl sonuna kadar vereceklerini söyledi



Akkuyu nükleer santralinde görev yapmak üzere Rusya’ya nükleer mühendislik eğitimine gidecek 75 öğrenciyle görüşen Yıldız, “Anlaşmaya yakıt da dahil olduğu ve nükleeri doğalgaz santrallerinin yerine ikame etmeyi planladığımız için, nükleer santral Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını artırmayacak, aksine azaltacak. Bunun her türlü mühendislik hesaplarını isteyene sunabiliriz” diye konuştu. Petrol zengini ülkelerde bile nükleer güç santrali çalışmaları olduğunun Türkiye’de de bu çalışmaların başlaması için önemli adımların atıldığını vurgulayan Yıldız, “Fransa’da Dünya Kültür Mirası içinde yer alan Louvre Nehri üzerinde 14 santral var. Bu nehirde tutulan balıklar yeniyor. Bizde niye yenmesin” dedi.


Avrupa Birliği küçüldü


Türkiye’de enerji sektörü yüzde 7-8’ler civarında büyüme yaşarken, AB’de yüzde 0.5 küçülme yaşandığına işaret eden Yıldız, şöyle konuştu:


Nükleerde kararlıyız


“Biz bundan dolayı yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına önem veriyoruz. Nükleer santraller konusundaki kararlılığımız devam ediyor. İkinci nükleer güç santraliyle ilgili kararımızı yıl sonuna kadar vereceğiz.”

Hürriyet


Geri Dön