25 / 04 / 2024

Sinpaş GYO 2011'de 4 yeni projesini satışa çıkarcak!

Sinpaş GYO 2011'de 4 yeni projesini satışa çıkarcak!

Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk çelik 2011 yılı hedeflerinden bahsederken, 4 yeni projenin bu yıl içinde satışa çıkacağı bilgisini de verdi



 Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk çelik 2011 yılı hedeflerinden bahsederken, 4 yeni projenin bu yıl içinde satışa çıkacağı bilgisini de verdi. 750 milyonun üzerinde bir ciro beklediklerini söyleyen çelik, œ2011"i biraz agresif geçireceğiz. çok projelerimiz olacak, çok satış yapacağız dedi.

çelik, œBu yıl içinde hayata geçireceğimiz projelerin bazısı şu an proje aşamasında. Ruhsat aşamasında olduklarımız da var. 2011 yılında bu 4 projeyi portföyümüze koyacağız. Ümit ediyoruz; 2011"de piyasalar açılacak, inşaat sektörü patlayacak. Biz de 12 ay kampanya yapmak zorunda kalmayacağız, işimize bakacağız diyor. 2010 yılını sektör açısından değerlendiren Ömer Faruk çelik de, 2011 yılının iyi geçeceğine inananlardan. Ancak sektörün bir problemine dikkat çeken çelik, duydukları sıkıntıyı şöyle anlatıyor: œTÜİK verilerinde yıllık 500 bin konut ruhsatı alınıyor. Bu yaklaşık 2003"ten beri böyle devam ediyor. Yılda 500-600 bin konut ruhsatı alınarak üretime başlanıyor. 2008"den itibaren TÜİK bir veri açıklıyor. O da tapuda işlem gören konut satışlarıyla ilgili. O sayı da her çeyrekte 90 bin-100 bin arasında bir konut giriyor gibi görünüyor. 2009"un ikinci çeyreğinde sanıyorum yine bir 190 bin civarı çıktı teşvik nedeniyle. Daha sonra yine 90 bine düştü. Yani 400-450 bin konutta satış yapılıyor. Bunun içinde sadece yeni yapılmış evler yok, ikinci el olarak satılan evler de var. Böyle bakınca 500 bin bina yapılıyor, ruhsat alınıyor. 400 bin de tapuda işlem oluyor. İkinci elleri de bir 100 bin yapsak 300 bin de tapuda işlem oluyor. Geriye kalan 200 bin ev yapılmıyor mu Ruhsat veriliyor da yapılmıyor mu Yoksa bu veriler birbirini sağlamıyor mu anlamıyorum. Böyle bir tereddüdüm var.

İnşaat sektörü aldı başını gidiyor

Gayrimenkul sektörünün günümüzde en hızlı büyüyen sektör olduğunu söyleyen çelik, konut kısmında, ne ruhsat adetlerinin arttığını ne de tapudaki satışın arttığına dikkat çekiyor. œHepimiz iyi iş yaptık diyoruz. Ama inşaat sektörünün yüzde 20 zıplatabilecek bir yatırım yok piyasada diyen çelik sözlerine şöyle devam ediyor: œ500 bin ruhsat alıyoruz, 400 bin tapuda işlem yapıyoruz. 100 bin eksik var. İkinci ellerin geliri de var. Demek ki biz aldığımız ruhsatın hepsini üretime geçiremiyoruz. Başka bir çözüm bana mantıklı gelmiyor.

Kampanyamız 12 ay sürüyor

Yazılı ve görsel basında en çok reklam veren sektörün yine inşaat sektörü olduğunun altını çizen çelik, œ90"lı yıllarda ev satarken kampanyamız 3 ay sürerdi. 3 ayda 400-500 evi satar kampanyayı bitirirdik. 2000"li yıllarda mart, nisan ve mayıs aylarında bir kampanya yapıyorduk. Sonra eylül, ekim ve kasımda bir daha kampanyaya çıkıyorduk. 2010"da 2009"dan daha az satış yapmadık. Peki, niye yorulduk Kampanyayı 12 aya yaymışız. Eskiden 3 ayda yaptığımız işi daha sonra 6 aya çıkarmışız. şžimdi ise 12 aya. Bu durumun rekabete yansıması iyi aslında. Sektör bu rekabette kaliteyi artırıyor. Ama karları da artırmıyor. Enflasyon artıyor, inşaat maliyetleri artıyor, arazi maliyetleri artıyor. Ama satış fiyatlarınızı artıramadığınız sürece bu iş zor görünüyor. Satış fiyatlarınızı artırmaya başladığınız dönemde de inşaat firmaları iş yapmaya başlıyor ama rekabetin içinde bu fiyatlarla zorlanıyor

Herkes inşaatçı!

Türk halkının kafasında inşaatçıların çuvalla para kazandığına dair bir imaj oluştuğunu söyleyen Ömer Faruk çelik, bu nedenle herkesin inşaatçı olmaya başladığını söylüyor. 90"lı yıllarda diğer sektörlere göre daha fazla kar edildiğini belirten çelik"e göre, enflasyonla birlikte şimdi durum çok farklı. çelik, œO yıllarda enflasyon yüzde 70-80"lerdeydi. Siz 100 TL"ye mal edeceğiniz bir işe, 2 yılda inşaatı bitireceğiniz için yüzde 70 enflasyonu da koyuyordunuz. Belki enflasyon yüzde 90"a çıkar diye. Üzerine bir de yüzde 10-20 risk payı koyuyordunuz. Böylece 100 TL"lik maliyetin üstüne 110 TL daha koyup, 210 TL"ye satıyordunuz. şžimdi defter maliyetine bakıyor 100 TL, satış fiyatına bakıyor 210 TL. Cidden iyi kar var. Ama bunun içinde o yüzde 80 enflasyonu herkes göz ardı ediyordu. Gün oldu devran değişti. diyor. çelik, inşaattan anlamayan insanların bu işi yapmasıyla ilgili şu örneği veriyor: œPilot bir arkadaşıma œBen de uçak kullanabilir miyim diye soruyordum. O da, œBiz senle 3-4 defa uçalım, ben sana kullandırırım. Kalkarız, gezeriz, sonra da ineriz, hiçbir problem olmaz diyordu. Peki, ne istiyor bu pilotluk Hava güneşliyken bir şeye ihtiyacın yok. Ama fırtınada, yağmurda uzmanlık istiyor. O zaman uzman pilota ihtiyaç var. şžimdi Türkiye"de kriz yokken tekstilci de müteahhit oldu kuyumcuda. Ama eğer fırtınalı günlerde gemiyi götürebiliyorsa, o zaman sektörün oyuncusu olacak. Ama biz bu tekkenin oyuncusuyuz. Biz bu işi yapacağız. Bildiğimiz başka iş yok. Buna da ben kötü diye bakmıyorum. Sektöre çeşitlilik geliyor. O zaman siz de firmaları daha rahat seçebiliyorsunuz, anlayabiliyorsunuz

çekmeköy, çekmeköy olduysa, sebebi Sinpaş"tır

Bu yıl içersinde Sinpaş GYO"nun gündeminde 4 proje olduğunun bilgisini veren çelik, hayata geçirdikleri projelerin, bulundukları lokasyonlara değer kattığını dile getiriyor. çelik, œSon 10 yılda yapılan projelere bakın, hepsinde su kullanılıyor. İlk bizimle başladı, sonra herkes sahiplendi. Bu da güzel bir şey. Sinpaş"ın şöyle bir özelliği var. Geniş alanlarda proje üretiyoruz. Ve geniş bir alan olduğu için rahatça konsept katabiliyoruz. Bu durumda bulunduğu lokasyona değer katıyor. Mesela çekmeköy, çekmeköy olduysa bunun nedeni Sinpaş"tır diyor. çekmeköy"de ilk projelerine başladıklarında herkesin, œBu dağın başına kim gelir dediğini söyleyen çelik, şimdi Bosphorus City Halkalı için aynı şeyleri söylediklerini belirtiyor.

Merkezi lokasyonda büyük araziler olmadığı için, geniş çaplı ve temalı projeler geliştirmediklerini söyleyen çelik, bu yıl içinde satışa çıkaracakları Bomonti projesinin, Sinpaş vizyonuna uygun farklı konseptte bir rezidans projesi olacağının altını çiziyor. Mimari konsept farklılığının yanı sıra, işletmesinde de farklılıklar olacağını söyleyen çelik, projeden ev sahibi olanların otel konforu yaşayacaklarının bilgisini veriyor. Ruhsat aşamasında olan diğer bir projenin Sancaktepe"de inşa edileceğini belirten çelik, Aqua City 2010 ve Lagün projelerine benzeyen, su temalı ancak mimari dokularının farklı olacağı bir proje olduğunu söylüyor.

Ankara"ya su gidiyor

2011"de Ankara"da iki farklı konseptte konut projesi geliştireceklerini söyleyen çelik, œBir tanesi şehir dışında,  Ankara  Alacaklı"da olacak. Diğeri ise şehir merkezinde, çankaya"da Dikmen Vadisi"nin tepesinde. Alacaklı"daki proje su konseptini kullanacağımız bir proje, diğeri ise rezidans projesi olacak. Yine Ankara"nın içinde Gaziosmanpaşa"da 600 konutluk bir proje yapacağız diyor.

5 yılda 10 bin konut

Kasım ayı itibariyle devam eden projelerinin Lagün, Bursa Modern, Bosphorus City, İstanbul Sarayları ve Aquacity 2010"da toplam 1080 adet konut sattıklarını kaydeden çelik, ˜"Kasım 2010 itibariyle 434 milyon TL"lik satış gerçekleştirdik. Halka açıldığımız 2007 yılından bu yana ise krize rağmen toplam 4.682 konut satarak 1 milyar 676 milyon TL ciro elde ettik. Önümüzdeki 5-6 yılda 10 bin adet konut daha satışa sunarak 6 milyar lira ciro ve 1 milyar 580 milyon lira kar hedefliyoruz"" diyor.

Yeni araziler aramaya devam!

çelik, devam eden projeler, yeni satışa çıkacak etaplar ve lansmanını yapacağımız yeni projelerle birlikte 2011 yılında 2 bin konut satarak, 793 milyon TL satış hasılatı hedefliyoruz"" dedi. 15 bin konutluk arsa stokları olduğunu söyleyen çelik, œ5 bini şu anda üretimde. Geri kalan 10 binde Bomonti ve Sancaktepe projesiyle Ankara"da üç tane arazimiz bulunuyor. Halkalı"da Bosphorus City"nin yanında bir arsamız daha var. Oraya da farklı bir proje çalışıyoruz. Bursa"da da arazimiz var. Ümraniye çakmak"ta finans merkezinin olduğu yerde yaklaşık 80 bin metrekarelik arazimiz var. Buralara toplamda 9 bin konut yapacağız. Önümüzdeki 6 yıl içinde bu arazileri işleyeceğiz. Bir taraftan da yeni araziler aramaya devam edeceğiz.

Marmaris"te hedef zengin Avrupalı

çelik, Marmaris"te farklı bir konseptte geliştirecekleri proje hakkında şunları söylüyor: œşžu ana kadar yabancıya konutta her şeyi satmışız. Avrupa"nın emeklilerine satmışız. Orda 1500-2000 avro maaşla geçinemeyen insanlar, gelip Türkiye"de rahat rahat yaşayabilecek insanlar aslında. 200 bin avroluk evler satmışız. Fakat Avrupa krize girince, bu müşteri profili biraz zayıflamış. Biz diyoruz ki farklı bir vizyon getirelim. Avrupa"nın çok zenginlerine ev satalım. Butik resort otel yapalım, onun yanına otelden yüzde yüz hizmet alacakları rezidanslar yapalım. çok nitelikli de villalar yapalım. Zengin Avrupalıya biz burada ev satalım. Tabi şu mütekabiliyet yasası da bir çözülürse; Kazaklara, Azerilere, Ruslara, Katarlılara da buradan ev satalım. Marmaris iddialı olacak, ama Bomonti de bir o kadar iddialı olacak.

Sinpaş ˜Nasıl istersen" diyor

Gayrimenkul sektörünün öncü şirketlerinden Sinpaş GYO, 2011"e, sektörde fark yaratacak bir satış kampanyasıyla girdi. Bu kampanya ile Sinpaş GYO projelerinden ev sahibi olacaklar, dekorasyondan, ödeme koşullarına kadar her şeye kendileri karar verecekler. Aralık ayında başlayan kampanya Bosphorus City, İstanbul Sarayları, Aqua City 2010 ve Lagün projelerinde geçerli. Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk çelik, yeni satış kampanyaları œNasıl İsterseni anlattı. 2011 yılında uygulayacakları satış ve pazarlama stratejisiyle sektördeki tüm tabuları yıkacaklarının altını çizen çelik, œEv almak isteyen ama kafasında soru işaretleri olan, keşke şöyle olsa da ev alabilsem diyen herkese biz de Sinpaş GYO olarak œNasıl İstersen diyoruz. Peşinatı olmayan, ara ödemelerini kendine göre ayarlamak isteyen, hap gibi minik minik ödemek isteyen ya da iki odasını birleştirip tek oda yapmak isteyen bu kampanyada aradığı her şeyi bulabilecek. Tüm müşterilerimiz evine, dekorasyonuna, ödemesine nasıl isterse öyle karar verecek. İster dekorasyonlu, ister dekorasyonsuz satın alacak. İster banyosunu, isterse salonunu değiştirecek. Hatta istediği metrekareye ve oda sayısına kendisi karar verecek. Peşinatını, taksitini, ara ödemesini kendisi belirleyecek. Sinpaş GYO olarak herkes hayalindeki eve kavuşsun diye tüm tabuları yıkıyor ve sektörde bir ilke daha imza atıyoruz. Müşterimizin iç sesine kulak vererek bu kampanyayı hazırladık. çok ses getireceğine inanıyoruz diyor.
Hürriyet Emlak/Seda Tabak


Geri Dön