19 / 04 / 2024

Sinpaş'tan Bomonti'ye yeni proje!

Sinpaş'tan Bomonti'ye yeni proje!

Gayrimenkul sektöründe farklı projeleriyle adından söz ettiren Sinpaş krize rağmen yatırımlarını ve satışlarını sürdürüyor.



Proje doğruysa halk gelir bulur

Marenegro, Bosphorus, Lagün, Avangarden, Rumeli Konakları, Aqu City gibi üst gelir grubuna hitap eden projeleri henüz inşaat aşamasındayken satılıyor. Bu haftaki konuğumuz Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik'le şirketin yatırımlarını ve küresel krizi konuştuk.

Bugün günlük güneşlik
2001'deki krizin unutulmaz bir kriz olduğunu söyleyen Avni Çelik, "Gerçek manada bir hükümet yok, otorite yok. Bankaların kapılarına kilitler vuruldu. O zamana kıyaslarsanız bugün günlük güneşlik" dedi.

Türkiye'nin her yıl 700 bin konut üretmesi gerektiğini söyleyen Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, "Biz yılda 1500-2000 konut üretebilirsek ne âlâ. Sonuçta talep ne kadar gerilerse gerilesin Sinpaş bu üretimini satar. Türk insanı kriz de olsa, projeyi beğeniyorsa gelip projeyi destekliyor" dedi. Sinpaş olarak bu sektörde marka olduklarını söyleyen Avni Çelik, "Türkiye'nin de reel gerçeklerden beslenen bir konut sıkıntısı var. Bu reel gerçekler Türkiye'nin genç nüfusu, kentleşme, kişi başı gelirin artması ama en önemlisi de deprem gerçeği. Bunları üst üste koyduğunuzda Türkiye'nin her yıl 700 bin konut üretmesi gerektiğini görüyoruz. Sonuçta talep ne kadar gerilerse gerilesin Sinpaş bu üretimini satar. Mesela Bosphorus City'nin satışında bir günde 100'den fazla konut sattık. Tabii projenin içinde daireler de var yalılar da... Türk insanı kriz de olsa, projeyi beğeniyorsa gelip projeyi destekliyor" dedi.

Ülkemiz küresel krizi nasıl atlatacak?
Ben şirketimi daha yeni kurmuştum, bir sabah uyandık baktık ki Kıbrıs'a çıkarma yapmışız. Büyük sıkıntılar geldi tabii arkasından, ama atlattık. Derken 1980'de bir cuma sabahı uyandık ki darbe olmuş. Bankalar kapalı, işler felç. Üç sene sonra banker krizi yaşadık. 1990'da Saddam Hüseyin'in Kuveyt'e girmesiyle dünya krize girdi ama en çok Türkiye etkilendi. 1994 yılının 5 Nisan sabahı ülke belki de tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşadı. 2001 yılında ise 11 tane banka battı ve bu milletin cebinden milyar dolarlar çıktı.

2009 yılının ilk çeyreği ve ikinci çeyreği için tüketimin daralması, yatırımların azalması gündeme gelebilir mi?
Bugün dünyada yaşanan mali krizin Türkiye'ye direkt etki ettiğini söylemeliyiz. Krizin kaynağı hedge fonlar ve dünya üretiminin üzerinde birikmiş olan köpük. Neticede bir köpük oluştu ve bugün bu köpük söndü. Bizim ne hedge fonlarımız var ne emtia piyasalarımız. Bankacılık sistemimiz sağlıklı. Ama bir şey var: Cari açık. Önümüzdeki yıl borçlanmak lazım olursa bu finansmanı temin edebilecek yeterli bir kaynak bulamayabiliriz. Bunun da bir seferberlik ilanıyla çözülebileceğini düşünüyorum. Cari açık kısılarak azaltılabilirse, Körfez piyasasından bir miktar fon gelebilirse, yurt dışındaki vatandaşlarımızın birikimlerinin bir kısmı getirilebilirse önemli sıkıntı yaşamayız.

Ataköy'de TOKİ'nin arsasına 850 milyon YTL tutarında en yüksek teklif verdiniz. Projeyi hemen başlatacak mısınız?
Bu arazi bizim için çok değerli. Tabii en kısa zamanda başlarız. Gayrimenkul bekletilmemeli. Bu arsa ticari gayrimenkul, turizm bölgesi. Şehrin hemen kıyısında 125 dönümlük çok değerli arazi. Alışveriş merkezleri, oteller, benzin istasyonları gibi geniş ihtiyaçları karşılayabilecek kompleks arzuluyoruz. Bu gayrimenkulun bu coğrafyada benzeri yok. Bu kadar geniş bir arazi kaçırılmamalıydı. Biz de kaçırmadık.

Önce Bosphorus City sonra Ataköy derken şimdi de yeni bir proje var. Bu kadar projeyi aynı anda yürütmek çok riskli değil mi?
Projelerin satışlarında sıkıntı yaşamıyoruz. Bosphorus City projesinde bir günde 100 ev sattık. Lagün evlerimizin yüzde 65'i satıldı. Diğer projelerimize gelen talepler de güzel. Haliç'teki Türkiye'nin ilk yatay konseptli ofis projesi Flatofis'in yüzde 65'i şimdiden kiralanmış durumda. Projeniz iyi olunca kriz de olsa insanlar destekliyor. Sürekli, aynı zamanda birden fazla projeler gerçekleştiriyoruz. Bosphorus City, Lagün, Ottomanors sürüyor... Bomonti'de çok güzel bir proje yapacağız, Marmaris'te yabancılara yönelik Türkiye'nin en büyük projelerinden birini yapacağız. Yaklaşık iki kilometre sahili olan bir proje bu. 2009'da da daha önce planlandığımız gibi yolumuza devam ediyoruz. Krize rağmen frene basmadık. 2008'de yaklaşık 790 milyon YTL'lik konut satışı yaptık. Şirketimizin herhangi bir kredi borcu yok. Yolumuza ara vermeden devam ediyoruz.

Yatırım ortamının bu kadar muğlak olduğu bir ortamda nasıl yeni projeleri peş peşe sıralayabiliyorsunuz?
Böyle zamanlarda daha temkinli davranan arkadaşlarımı eleştirmem, benim tarzım bu değil. 1994 yılında 5 Nisan kararlarının alındığı dönemde biz Ataşehir'deki Koru projemiz için kampanyaya başladık. O yıllarda 400 konutluk proje çok büyük proje sayılıyordu. Biz bu 400 dairenin 390 tanesini 13 günde sattık. 2001 yılında da aynı durum geçerli. Krize rağmen satışlarımızı sürdürdük. 2008 yılı için toplam 1000 konut satış hedefimiz vardı. Ancak Kasım 2008 itibariyle bu hedeflerimizi fazlasıyla aştık ve 2200 konut sattık. Şu anda da devam eden üç projemizden 2600 konut satışını yakaladık. 2008 yılı içinde yaklaşık 790 milyon YTL tutarında ev satmış olduk. İlk lansmandan reklam kampanyalarını başlattığımız ekim ayına kadar 1017 konut sattık. Geçtiğimiz ay reklam kampanyası başladıktan sonra üç haftada 400 konut daha sattık. Toplamında iki bölümden oluşan 4500 konutluk dev bir lüks konut projesi bu.

Sinpaş kredi kullanmadı, Adabank'ı satın aldık
Dünyada bankaların battığı bir ortamda eski batık bir bankayı Adabank'ı satın aldıklarını söyleyen Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, "Dünyada bankaların batma sebeplerini hepimiz biliyoruz. Fakat Türkiye'de bankacılık sistemi dinç, düzgün ve sağlıklı olarak işliyor. O bakımdan bankanın ihalesi değil bundan birkaç ay evvel, bugün dahi olsa almakta tereddüt gösteremezdik. Bankayı sadece konut finansmanı için almıyoruz. Konut finansmanı tabiki bizim için kolay satacağımız enstrümanlardan biri. Hem Sinpaş'ın marka bilinirliği hem müşterilerimizin kuruma olan güveni sayesinde biz o enstrümanı bankanın içinde kısmet olursa satarız. Finansman sağlamak da değildi ana motivasyonumuz. Biz kurum olarak çok fazla kredi kullanan bir kurum değiliz. Amiral gemimiz olan Sinpaş GYO'nun bugün kullanmış tek bit kuruş dahi kredisi yok. Bankayı tamamen ayrı bir ticari işletme, bağımsız bir kurum olarak düşünüyoruz" dedi.

Hürriyet

Geri Dön