25 / 04 / 2024

Sırrı Süreyya Önder kimdir?

Sırrı Süreyya Önder kimdir?

HDP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sırrı Süreyya Önder kimdir? Sırrı Süreyya Önder, HDP' den önce hangi parti ile çalışıyordu? İşte Sırrı Süreyya Önder'in biyografisi...



Sırrı Süreyya Önder kimdir?

Sırrı Süreyya Önder, 1962 Adıyaman doğumlu. Türkmen kökenli Türk sinemacı, yönetmen ve yazar.  Ankara  Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde 2’inci sınıfa kadar okudu. 


Sırrı Süreyya Önder, asimile olmuş Türkmen olarak ifade ettiği bir ailede dünyaya gelmiştir. Babasının adı Ziya, annesinin adı Zeliha'dır. Berber ve arzuhalci olan babası 1970'li yıllarda Türkiye İşçi Partisi'nin Adıyaman kurucusu ve il başkanı olmuştur. 


Sekiz yaşındayken babası sirozdan ölen Önder, annesi ve dört kardeşi ile dedesinin evine taşındı ve bu dönemde bir fotoğrafçıda çırak olarak çalışmaya başladı. Fotoğrafçılıktan aldığı ücretin ailesini geçindirmeye yetmemesi üzerine 16 yaşını bitirdikten sonra Sıtma Savaş ve Eradikasyon Teşkilatı'na mevsimlik işçi olarak girdi. Milliyetçi cephe hükümeti kurulunca bu işini kaybeden Önder, bir lastik tamirci dükkânı açtı.


Yönetmenlik, sinema oyunculuğu, senaristlik, müzik yapımcılığı ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu (BDP'nin desteklediği Bağımsızlar) saflarında katıldığı 2011 genel seçimlerinde İstanbul 2. bölgeden milletvekili seçildi. 


23 Ekim 2013'te Halkların Demokratik Partisi'ne dahil olmak üzere BDP'den istifa etti.


1978 yılında Adıyaman Lisesi'nde öğrenciyken Maraş Katliamı'nı protesto ettiği için tutuklanarak cezaevine giren Önder, tahliye olduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanarak Ankara'ya gitti. 12 Eylül Darbesi yapıldığında Ankara'daydı. İlk tutuklama furyasında hapse girdi. 


Uzunca bir yargılama sürecinin ardından 12 yıl hapse mahkûm edildi. Açlık grevleri vb. protestoları ve eylemleri nedeniyle infazlarının yakılması sonucu çeşitli cezaevlerinde yedi yıl hapis yattı. 


Siyasal Bilgiler Fakültesi 2. sınıfından ayrıldı. Önder, 1 çocuk babasıdır.



Geri Dön