26 / 04 / 2024

Şişli tarihine koruma kalkanı!

Şişli tarihine koruma kalkanı!

Şişli'deki 6 mahallenin tarihi ve kentsel sit alanı’ ilan edilmesinin nedeninin 580 tescilli bina olduğu belirlendi. Bölgelerde projeler durduruldu ve inşaat yapmak zorlaştı.



Şişli’deki Harbiye ve Teşvikiye’nin de yer aldığı nönü, Ergenekon, Halaskargazi, Meşrutiyet mahallerinin tarihi ve kentsel sit alanı’ ilan edilmesinin nedeni belli oldu. Bölgedeki 580 tescilli bina nedeniyle mahalleler koruma altına alındı.

Milliyet Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine göre, koruma altına alınan yapılar arasında Arif Paşa Apartmanı, Surp Agop Apartmanı, ST Espirit Katolik Kilisesi, Notre Dame De Sion Fransız Kız Lisesi, Atatürk Evi, Hamidiye Camii, Franszı Pasteur Hastanesi ve Şapeli, Maçka Kışlası, Vali Konağı Binası, Artigiana Düşkünler Evi, Auxilium Chrıstıanorum Şapeli ile Harbiye Karakolu gibi önemli eserler bulunuyor.

Şişli tarihine koruma kalkanı!

Yeni inşaat yapmak zorlaştı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından alınan ''sit alanı'' kararı 6 mahallede kentsel dönüşüm projelerini durdurdu Bölgede yıkılan binalarda ise yeni inşaat yapmak zorlaştı. 

307 yapı Osmanlı dönemine ait

Belediyenin envanterine göre, yapım dönemleri 19. yüzyıl sonu 20. yüzyıl başı olan 273 yapının yaklaşık yüzde 27’si apartman veya işyeri olarak kullanılıyor. 580 yapının 307’si Osmanlı dönemine ait. Taşınmazlara ilaveten  6 mahallede 112 yapı için de tescil önerisi görüşülüyor. Binaların da tescil edilmesi durumunda, sit alanı içerisindeki tescilli yapı sayısı 692'ye ulaşacak.

Şişli tarihine koruma kalkanı!

''Çok mutluyum”

Sit alanı sürecini başlatan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ise “6 mahallede isteyen istediğini yapamayacak. Tescilli eserler için vahşi müdahaleler olmayacak. Daha önce Galata, tersaneler bölgesi ve Beyoğlu’ndaki yapıların tescil edilmesi için uğraş vermiş, başarılı olmuştuk. Şişli’deki 6 mahallenin de korunmaya alınması için 13 yıl önce girişimde bulunmuştum. Çok mutluyum” diye konuştu.

Şişli tarihine koruma kalkanı!

Geçici yapılanma koşullarıyla imar işlemleri sürdürülecek 

Alınan son karar göre, bölgedeki tüm uygulamaların durdurulcağı, yeni koruma amaçlı imar planları yapılana kadar yetkili koruma kurulu tarafından geçici yapılanma koşullarının ilan edileceği ve buna göre parsel bazlı uygulamalar yapılmasına karar verildi. Kentsel sit Alanı ilanı ile söz konusu 6 mahallede kentsel donanım kararları belli olmadığından korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı parseline ilave yeni yapı yapılamayacak. Koruma Amaçlı İmar Planı kriterlerini etkileyebilecek nitelik ve yoğunlukta uygulamalara da izin verilmeyecek. Öngörülen kentsel silüetini bozan yapılar inşa edilemeyecek.

Şişli’de binlerce yapıyı etkileyen 'sit alanı' kararı!


Geri Dön