19 / 04 / 2024

Siyasi belirsizliğin bitmesi yabancı yatırımcıyı harekete geçirdi!

Siyasi belirsizliğin bitmesi yabancı yatırımcıyı harekete geçirdi!

Konut satışları ekim ayında yüzde 8,8 artarak 104 bin 98 oldu. Bu dönemde yabancıya konut satışı ise yüzde 23,8 arttı. 10 ayda yabancıya 18 bin 567 konut satılırken en fazla alımı Iraklılar yaptı



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı konut satış verilerine göre satılan konut sayısı bir önceki aya oranla yüzde 12,6, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,8 arttı. İstanbul 18 bin 567 konut satışıyla yüzde 17,7 pay aldı ve ilk sıradaki yerini korudu. İstanbul’u 11 bin 28 konut satışı ile Ankara, 5 bin 987 konut satışı ile de  İzmir  izledi. Konut satış sayısı düşük iller ise sırasıyla 9 konut ile Hakkari, 18 konut ile Ardahan ve 51 konut ile Bayburt oldu.


Türkiye'de Ekim ayında 104 bin 98 konut satıldı!


Yabancı payı yüzde 23 arttı

104 bin 98 adet konutun satıldığı ekim ayında yabancı yatırımcının ilgisi dikkat çekti. Yabancılara yapılan konut satışları bu dönemde geçen yıla göre yüzde 23,8 artarak 2 bin 236’ya çıktı. İlk 10 ayda ise yabancılara 18 bin 567 konut satıldı. Yabancıya satışın yüzde 19,5 arttığı ocak-ekim döneminde en fazla alımı Iraklılar yaptı. Ekimde 430 konut alan Iraklıların bu yılın ilk 10 ayında aldığı konut sayısı 3 bin 221’e ulaştı. Bu sonuçlar, ekim ayında yabancılara satılan 2 bin 249 konutun yaklaşık yüzde 20’sini Iraklıların aldığını ortaya koydu. Ekim ayında, Iraklıları 325 konutla Suudi Arabistanlılar, 191 konutla Ruslar takip etti. Suudi Arabistan uyrukluların alımları yılbaşından bu yana 2 bin 220’ye, Rus vatandaşlarının alımları bin 750’ye, Kuveyt vatandaşlarının alımları bin 728’e çıktı.


İpotekli satışlar yüzde 18 azaldı 

Ekimde ipotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,7 azalarak, 27 bin 996’ya geriledi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 26,9 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 6 bin 117 konut satışı ve yüzde 21,8 pay ile ilk sırayı aldı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il ise yüzde 38,9 ile Ardahan oldu.



Yabancıya konut satışı yüzde 19,5 arttı!



Islamofobi Körfez’in yatırımcısını çekecek


Siyasi belirsizliğin bitmesi yabancı yatırımcıyı harekete geçirdi!


Gayrimenkul sektörü, yeni dönemde İslam coğrafyasına daha fazla konut satmayı hedefliyor. Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Halisdemir “İslamofobi Körfez yatırımcısının Türkiye’ye ilgisini katlayacak” dedi


Siyasi belirsizliğin sona ermesi gayrimenkulde yabancı yatırımcıyı harekete geçirdi. Sektör temsilcileri, 7 Haziran’dan sonra beklemeye geçen yabancı yatırımcının konut alımına başladığını, 2016 yılında ise çok daha fazla artacağını kaydetti. Türkiye’deki konut fiyatlarının yabancılar için hala ucuz olduğunu ifade eden Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Önder Halisdemir Yeni Yüzyıl’a yaptığı açıklamada, 2013’te çıkan Mütekabiliyet Yasası sonrasında 5 milyar dolarlık yabancıya satışın 2 milyar dolarını kendilerinin yaptıklarını söyledi. Halisdemir, “Özellikle Körfez ülkelerinden yönelen talebi dikkate alarak, Türkiye’nin tanıtımını da ön planda tuttuk ve 2013’ten bu yana Dubai’de güçlü bir ekiple satış ofisimizi faaliyete geçirdik. Körfez yatırımcısı açısından ise başka avantajlarımız var. Bugünlerde Batı’da etkisini artıran İslamofobi Körfez yatırımcısının Türkiye’ye ilgisini katlayacak. Önümüzdeki 4 yıllık süre içinde ekonomik ve siyasi istikrar algısı bütün dünyada satın alınıyor. Ağaoğlu olarak eylül ayında Dubai CîtiScape’e katıldık ve başarılı sonuçlarla döndük” dedi. 


‘960 milyon TL satış yaptık’


Siyasi belirsizliğin bitmesi yabancı yatırımcıyı harekete geçirdi!


Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, dört yıllık seçimsiz dönemin sağladığı siyasi istikrarın katkısı ve ülkede konut ihtiyacını destekleyen dinamiklerin etkisiyle konut satışları açısından canlı bir döneme girildiğini belirterek, “2015 yılı içerisinde ekim ayı itibarıyla 5,3 milyar lira değerinde gayrimenkul satışı gerçekleştirdik. Bu satışın yaklaşık 960 milyon liraya yakın bir bölümü, yani yüzde 19’u, yabancı ülke vatandaşlarına yapıldı” diye konuştu.


‘Yerel yönetim desteği şart’


Siyasi belirsizliğin bitmesi yabancı yatırımcıyı harekete geçirdi!


GYODER Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik de yabancıya konut satışının giderek büyüdüğünü ve bunun sürdürülmesinin yatırım ortamının iyileştirilmesine bağlı olduğunu belirterek, “Sektörel gelişmenin yatırım ortamının iyileştirilmesi ile büyüyeceğini, iyileştirmenin merkezi ve yerel yönetimlerin desteği ile mümkün olabileceğini düşünüyoruz” dedi. Yabancıya satışta, Ekonomi Bakanlığı’nın ihracatçıya verilen teşviklerden sektörel olarak yararlanmayı umduğunu kaydeden Çelik, 1 Kasım seçim sonuçları ve elde edilen istikrarın, yatırım ortamı yönünden olumlu değerlendirildiğini vurguladı. 


5 milyarın üzerinde satış


Siyasi belirsizliğin bitmesi yabancı yatırımcıyı harekete geçirdi!


Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, 2013 yılında 3,5 milyar dolar, 2014 yılında da 4,5 milyar dolar gayrimenkul satışı olduğunu kaydetti. Torun, “2015 yılında da 5 milyar doların üzerinde gayrimenkul satışı öngörülüyor. Bu da gayrimenkulün aslında çok önemli bir ihracat ürünü olarak ülkemizin değerlendirmesi gereken bir değer olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.


Zenginler gelecek 


Siyasi belirsizliğin bitmesi yabancı yatırımcıyı harekete geçirdi!


ABD merkezli gayrimenkul danışmanlık şirketi Coldwell Banker’ın Türkiye Başkanı Gökhan Taş da şöyle konuştu: “Bugüne kadar Türkiye’de yabancı yatırımcılar ağırlıklı olarak Arap Yarımadası’ndan, alt ve orta gelir grubundaki kesimden oluştu. Seçimden sonra çıkan tablo yabancı yatırımcının ilgisini daha da artıracak. Önümüzdeki dönemde orta ve üst gelir grubundan Arap yatırımcıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımına ilgisi artacak ve sektöre ciddi katkı yapacak.”


Yeniyüzyıl Gazetesi


Haber Gazete İstanbul'da şöyle yer aldı;

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekini avı konut satış rakamları raporunu açıkladı. TÜİK'in verilerine göre ekimde konut satışlarında İstanbul 18 hin 468 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 17.7) sahip oldu. Onu 11 bin 28 konut satışı (vüzde 10.6) ile Ankara. 5 bin 987 konul satışı (yüzde 5.8) ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 9 konut ile Hakkari. 18 konut ile Ardahan ve 51 konut ile Bayburt oldu.  Yabancılara konut satışları Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yiizde 23.8 artarak 2 bin 236 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlannda ilk sırayı 780 konut ile istanbul aldı. lstaııbulsırasıyla 567 konut ile Antalya. 136 konut ile Bursa. 118 konut ile Yalova. 103 konut ile Avdın ve 102 konut ile Muğla izledi. Ekim ayında İrak vatandaştan Türkiye'den 430 konut satın aldı. Irak'ı sırasıyla. 325 konut ile Suudi Arabistan. 191 konut ile Rusya Federasyonu. 142 konut ile Kuveyt ve 133 konut ile İngiltere izledi. 


Gazete İstanbul 


Haber Kocaeli Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde ekim ayında 104 bin 98 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısının bir önceki aya göre yüzde 12.6, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 8.8 artış göstermesi dikkat çekti. Yılın ilk 10 ayında satılan konut satısı ise 1 milyon 40 bin 713 oldu.


TÜİK verilerini değerlendiren Hürriyet E-Business Direktörü Kamil Özörnek, yılsonuna kadar konut satışlarındaki artışın devam edeceğini söyledi. Seçim süreçlerinde yaşanan yavaşlamalar nedeniyle 2015’in zorlu geçtiğinin altını çizen Özörnek, “Tüketicideki temkinli yaklaşıma rağmen yükseliş seyrini sürdüren konut sektöründe yeni bir rekora gidiyoruz. Türkiye genelinde 2014 yılında 1 milyon 165 bin 381 konut satış sonucu el değiştirmişti. Bu yılsonu 1 milyon 250 binlik konut satış rakamının üzerine çıkılacağını öngörüyorum. Firmaların henüz büyük fiyat artışları yapmaması da tüketiciler için çok büyük bir fırsat. Kasım ayındaki hareketliliği zaten gözlemliyoruz. Satışların yılın son ayında daha da hızlanacağını düşünüyorum” diye konuştu.


YABANCILARIN İLGİSİ ARTIYOR

TÜİK verilerine göre yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,8 artarak 2 bin 236’ya ulaştığını vurgulayan Özörnek, “Ekim 2015’te yabancıya en çok konut satılan illerin arasında ilk sırada 780 konut satışı ile İstanbul var. göre İstanbul’u 567 konut satışı ile Antalya, 136 konut satışı ile Bursa, 118 konut satışı ile Yalova, 103 konut satışı ile Aydın ve 102 konut satışı ile Muğla izliyor. Ekim ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 430 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 325 konut ile Suudi Arabistan, 191 konut ile Rusya Federasyonu, 142 konut ile Kuveyt ve 133 konut ile İngiltere izliyor. Yabancıya konut satışında Türkiye cazibesini koruyor. Önümüzdeki yıllarda bu ilgi artarak devam edecek.” dedi.


Kocaeli Gazetesi 


Geri Dön