17 / 04 / 2024

Size enerji verecek ev dekorasyonu: Bohem!

Size enerji verecek ev dekorasyonu: Bohem!

Özgür ve renkli dekorasyon tarzlarından hoşlananlar evlerini bohem tarzda dekore ederek yaratıcı bir ev dekorasyonu oluşturuyorlar.  Antikalar, renkli örgüler, desenli kilimler... Birbirine zıt ama bir o kadar da uyumlu bohem tarzı ev dekorasyonunun püf noktalarını sizler için derledik...



Bohem hayat tarzı denince akla ilk olarak çingeneler gelir. Çingene kelimesinin Fransızca “la boheme”den gelmektedir. Bohem kelimesi çingenelerin yaşam tarzını anlatan bir kelimedir. Fransız sanatçıları 19. yüzyılda çingenelerin yersiz yurtsuz yaşam sürmelerinden, bağımsız ve özgür oluşlarından etkilenerek sanatçıların da yaratıcı olabilmesi için tıpkı çingenelerinki gibi bir ruha sahip olmaları gerektiklerini söylemişlerdir.

Milliyet’in haberine göre, bohem tarz sadece entellektüel çevrede değil, zamanla moda ve dekorasyon alanında da yankı bulmuştur. Bu anlayışı benimseyen insanlar giyimleri için fazla düşük bütçelerle özgün bir stil yaratmışlardır. Bu stil, tasarımcılara da ilham olarak farklı tasarımlarla bohem tarzının günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır.

Zıt renklerin bir araya gelmesi, çiçek ve mandala desenlerinin kombine kullanımı insanı doğaya daha yakın hissettirerek huzur verir. Etnik desenli kırlentler ve kilimler, mandala tasarım örtüler, mini vintage sehpalar, makrame duvar süsleri, bir köşede fazla eşyalarınızı toparlayan bir hasır sepet ve pek tabi ki bolca yeşil bitki ve mümkünse kaktüs… İşte bunlar bohem bir evde olması gereken ana parçalardır. 
Bohem dekorasyon önerilerine geçmeden önce bu stildeki en önemli noktayı sizinle 

Bohem dekorasyon nasıl yapılır? 

Renkli yer minderleri

Bohem dekorasyonun ilk göze çarpan parçası yer minderleridir. Yer minderleri salaş yaşam tarzına en uyan parçalardan biridir. Özellikle renk ve desenleriyle bohem stilin ruhunu dekorasyona yansıtmaktadır.

Motifli ürünlere evinizde yer açın

Bohem stil denildiğinde akla renkli ve motifli yastıkların, koltukların, halıların gelir. Çünkü etnik motiflerin olmadığı bir bohem stili tamamlanmayacaktır. Tek renkli koltukları değiştirmeden evinize bohem hava vermek istiyorsanız, sadece çok sayıda desenli yastıklar alarak, duvarlarınıza desenli tablolar asarak veya perdelerinizi değiştirerek bu ortamı yaratabilirsiniz. Ek olarak patchwork halılar ve birbirine geçirilmiş camlarla oluşturulan avizeleri de tercih edebilirsiniz.  

Bohem evlerin vazgeçilmez öğesi: Bir koruyucu olarak Dreamcatcher

Bohem stilin diğer bir önemli parçası olan Dreamcatcher’ın, kökeni Amerika Yerlileri’nden Ojibwe Kabilesi’ne dayanıyor. Dreamcatcher yatakta baş ucuna asılır ve  gece boyunca kötü rüyaları ağına takarak uyuyan kişiyi koruduğuna iyi rüyaları da ağın ortasından geçirip, aşağı sallanan tüyler ile uyuyan kişiye ilettiğine inanılır. 

Desenli kilimler

Bohem dekorasyonun özgür ruhuna hafif kilimler hitap etmektedir. Farklı desen ve renklerdeki kilimleri yan yana hatta üst üste kullanarak bohem tarzı evde kolayca yaratabilirsiniz. 

Eski eşyalara evinizde yer verebilirsiniz
Evinizdeki eski mobilyaları alıp gerekli görülmesi durumunda yaptırıp evinizde bohem tarza uygun olarak kullanabilirsiniz. Ek olarak eski dekorasyon ürünleri veya antika eşyalar ile de bohem stilin eskiyi yansıtan havasını evinizde oluşturabilirsiniz.

Örgü ve danteller

80’li yıllarda evlerimizde sıkça gördüğümüz koltuk, sandalye gibi mobilyaların üzerindeki örtüler; bohem dekorasyon tarzında renkli örgüler şeklinde karşımıza çıkıyor. Perdelerde de uygulanabilen bu detay, birçok aksesuarda da kullanılabiliyor.

Egzotik desenler

Kuşların, yeşil yaprakların, rengarenk çiçekleri bohem dekorasyon tarzına sahip bir evde mutlaka görürsünüz. Duvar dekorasyonu haricinde tekstil ürünlerinde de bu desenler sıklıkla kullanılır.

Vintage mobilyalar

Bohem dekorasyonda mobilyaların takım olarak değil her biri birbirinden bağımsız parçalar olarak karşımıza çıkar. Bohem stilini yaşatmak isterseniz eskimiş, farklı stildeki mobilyaların birlikte kullanmalısınız. 

Oryantal aksesuarlar

Bohem dekorasyonda renkli avizeler, cam ya da taşlı aydınlatma tasarımları, fenerler, vazo ve biblo gibi oryantal özelliklere sahip aksesuarlar bir arada kullanılmaktadır. Zıt renkleri birlikte kullanmayı seven bu dekorasyon tarzında yine farklı renklerle oluşturulan oryantal tasarımlar bohem havayı tamamlayacaktır.

Evinize ferahlık katacak 10 fikir!


Geri Dön