20 / 04 / 2024

Soho House'dan tarih çıktı!

Soho House'dan tarih çıktı!

Serdar Bilgili’nin kiralayıp ‘Soho House’ isimli özel bir kulüp yapacağı eski ABD konsolosluğunun bulunduğu binanın restorasyonunda şaşırtan gelişmeler yaşandı. Boyalı duvarın ardından tarihi resimler çıktı.



ABD’nin 94 yıl hizmet verdikten sonra 2001 yılında boşalttığı Tepebaşı’ndaki eski konsolosluk binasından bugünlerde özel bir restorasyon faaliyete var. Dünyada 40 bin üyesi bulunan ‘Soho House’ için hazırlanan tarihi binada özel restorasyon teknikleri kullanılarak, duvarlarındaki tarihi eserler gün yüzüne çıkartılıyor. Yapılan restorasyon çalışması sırasında ABD’li yetkililerinin duvarlardaki ve tavandaki çizimleri boyayarak kapattığı ortaya çıktı. Neredeyse 4-5 kat boyayla 10 santim kapatılan tarihi resimlerin ortaya çıkması sonrası, “Demek ki Amerikalılar da bu tip sansürler uygulayabiliyormuş” yorumlarına sebep oldu.


51 YILLIĞINA KİRALANDI


Özel üyelik sistemiyle çalışan Soho House için hazırlanan bina 51 yıllığına Bilgili Holding’e kiralandı. Bugüne kadar kimsenin görüntüleyemediği konsolosluk binasındaki eserler teker teker gün yüzüne çıkıyor. “Türkiye’de yapılmış en iyi restorasyon çalışmasına imza atıyoruz” diyen Bilgili Holding’in patronu Serdar Bilgili, “Özel bir teknikle eskiterek duvarlar yenileniyor. Duvarlardaki çizimler müstehcen diye boyalarla kapatılmış. 1860 yıllarında yapılan bina müze gibi” dedi. Soho House’ların dünyada çok özel bir üyelik sistemiyle çalıştığını anlatan Serdar Bilgili, şu bilgileri paylaştı:


Soho House dan tarih çıktı!


30 BİN KİŞİ BEKLİYOR


“Uluslararası bir restorasyon çalışması yapıyoruz. Soho House ile 15 yıllık bir anlaşma sağladık. Dünyada 40 bin üyesi olan bu özel kulüplerden Londra, Berlin, New York ve Los Angeles gibi yerlerde bulunuyor. Yaratıcı insanların biraraya geldiği bir ortam sunuyor. Müşteri kitlesi gösterişten uzak bir yapıya sahip. Hizmet kalitesi ve yemek çeşitleriyle öne çıkıyor. Hızlı gelişiyorlar. Biz işletme ortağıyız. 3 ay içerisinde açmayı planlıyoruz. Soho House Los Angeles’ta kulübün bekleme listesinde 30 bin kişi bulunuyor. Burası gece kulübü ortamında değil. Tamamen sosyalleşme amaçlı kullanılıyor. İçerisinde 90 odalı otel de bulunuyor. Soho House üyelik işlemlerini kendisi yapıyor. Sözleşmemizde de yer aldığı gibi biz üyelik sistemlerine karışamıyoruz. Buraya üye olanlar dünyadaki tüm Soho House’lardan yararlanabiliyorlar.” 


Binanın ilk adı Palazzo Corpi’ydi 


İtalyan mimar Giacomo Leoni tarafından 1860 yılında işadamı Ignazzio Corpi için konut olarak inşa edilen ABD Konsolosluk Binası’na ilk yapıldığında Palazzo Corpi adı verilmişti. ABD, 1907’de binayı satın alarak büyükelçilik yaptı. 1937’de büyükelçilik Ankara’ya taşınınca bina başkonsolosluğa dönüştürüldü. Amerikan Konsolosluğu binası 2001’de New York’ta yaşanan İkiz Kule saldırılarının ardından güvenlik gerekçesiyle İstinye’ye taşınmıştı. Tepebaşı’ndaki 4 dönüm arazi üzerine kurulu tarihi konsolosluk binası da boş kalmıştı. ABD’nin yurtdışında edindiği Avrupa’da ilk, dünyada da ikinci temsilcilik binası olan yapı freskler ve resimlerle süslenmiş geniş merpenli girişlere sahip. Yüksek tavanlı binada, yüksek gibi mitolojik kahramanların tasvirleriyle süslenmiş klasik dekorasyon hakim. ABD’nin 94 yıl hizmet verdikten sonra boşalttığı Tepebaşı’ndaki eski konsolosluk binasına butik otel yapmak için işadamı İhsan Kalkavan da başvuruda bulunmuştu. Ancak bina daha sonra 49 yıllığına işadamı Serdar Bilgili’ye kiralandı.



Ceyhun Kuburlu / Hürriyet



Geri Dön