19 / 04 / 2024

ŞOK! EYT'de 1800 gün engeli! Bakanlık devrede

ŞOK! EYT'de 1800 gün engeli! Bakanlık devrede

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT’li) ilgili yasa tasarısının Aralık 2022’de bitirileceğinin açıklanması üzerine toplumun değişik kesimleri de sorunlarının giderilmesi için taleplerini gündeme getirmeye başladı.



BİRİ 20, DİĞERİ 25 YIL!

Bakkalı, manavı, fırıncısı, lokantacısı... Daha sayamadığımız onlarca meslek dalında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar bayram seyran demeden yeri geliyor günde 15-16 saat çalışıyor. Öte yandan SSK’lı bir işçi günde 8-9 saat mesai harcıyor. Buna karşılık 2008’de gerçekleşen sosyal güvenlik reformu ile işçilerden emekliliği için istenen prim ödeme gün sayısı 7200 (20 yıl), Bağkur’lularda ise bu süre 9000 gün (25 yıl) olarak belirlendi. İşe giriş tarihine göre bu süreler değişmekle birlikte fark halen devam ediyor.

ŞOK! EYT de 1800 gün engeli! Bakanlık devrede

HUZURSUZLUK KAYNAĞI

İş güvenceleri olmayıp, primlerini kendi ceplerinden ödedikleri halde, emekli olmak için sigortalı çalışanlarda daha fazla prim aranması Bağkur’lularda öteden beri huzursuzluk kaynağı olmuştur. Son yıllarda sosyal güvenlik kurumlarının mali yapılarını düzeltmek için emeklilik kanunları sürekli değişse de esnaf ve sanatkardan emekli olmak için aranan prim gün sayısında bir değişiklik olmadı. Ancak Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) Mesleki Eğitim ve Geliştirme Kurulu Toplantısı’na katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yaptığı açıklamalar Bağkur’luları umutlandırdı.

EDİTÖR NOTU: Bu haber 27 Eylül 2022 tarihinde saat 19.06'da yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18.46 Türk Lirası, euro 17,84 Türk Lirası, altının gramı ise 973 Türk Lirası değerinde.

Dolar kahini Selçuk Geçer bombayı patlattı, 1 Ekim'e işaret etti!

Uzman isim açıkladı: İşte asgari ücrete beklenen zam oranı!

Ne dolar ne altın! İslam Memiş'ten flaş uyarı geldi...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön