26 / 04 / 2024

Sözleşmelerde dövizden TL'ye geçişin ayrıntıları!

Sözleşmelerde dövizden TL'ye geçişin ayrıntıları!

Türkiye’de yerleşik kişilerin dövize endeksli gayrimenkul, menkul, iş, hizmet sözleşmeleri yapmasının önüne geçen ve mevcuttaki sözleşmelerin TL’ye çevrilmesi ile ilgili detaylar netleşti. 



Hazine ve Maliye Bakanlığının Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Karara İlişkin Tebliğ’de değişiklik yapılmasını içeren tebliği, Resmi Gazete’de yayınlanarak bugün yürürlüğe girdi. 

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre tebliğin döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmeleri içeren 8’inci maddesinde değişikliğe gidilerek, Türk Lirası ile yapılması zorunlu sözleşmeler ve istisna kapsamındaki sözleşmeler 25 başlık altında düzenlendi. 

Döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkün olmayan sözleşmelerde yer alan bedeller sözleşme taraflarında Türk Lirası yeniden belirlenirken anlaşmaya varılamazsa; 2 Ocak 2018 tarihinden önce akdedilen sözleşmelerdeki Döviz bedelinin TL’ye çevrilmesinde, 2 Ocak’taki Merkez Bankası efektif satış kuru esas alınacak. 

Taraflar kendi aralarında anlaşırsa, farklı bedeller üzerinden de TL’ye geçiş yapabilecekler. Yeni belirlenen bedeller, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artışa göre güncellenecek.

TL'ye dönüş kuru belli oldu!

8 soruda gayrimenkulde TL dönemi!

Kira sözleşmelerinde TL'ye geçiş tebliğine tam destek!


Geri Dön