26 / 04 / 2024

Standard&Poor’s Türkiye'nin kredi notunu BB+ olarak teyit etti!

Standard&Poor’s Türkiye'nin kredi notunu BB+ olarak teyit etti!

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P) Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsi kredi notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyenin bir kademe olan altı olan ‘BB+’ olarak teyit etti, not görünümünü de negatif olarak korudu.



Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P) Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsi kredi notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyenin bir kademe olan altı olan ‘BB+’ olarak teyit etti, not görünümünü de negatif olarak korudu. Ancak S&P, Türkiye’nin yerel para birimi cinsinden notunu ise BBB/A-2’den BBB-/A-3’e düşürdü, görünümün ise negatif olduğunu açıkladı.



Merkez bağımsızlığı

Kuruluştan yapılan açıklamada, yerel para  notunun düşürülmesine Merkez Bankası’nın operasyonel bağımsızlığına dair soru işaretlerinin neden olduğu belirtilerek, Merkez Bankası’nın kredibilitesine dair endişelerin TL’nin güvenilirliğini de azalttığı dile getirildi.

Açıklamada, “Döviz kurundan enflasyona gelen yüksek geçişkenlik karşısında Merkez Bankası’nın karmaşık para politikası görece etkisiz” denildi.

Yabancı para cinsi kredi notunun teyit edilmesinde kamu borcunun görece düşük ve ihracatın dayanıklı olmasının etkili olduğu belirtilen açıklamada, yabancı ve yerel para cinsi not görünümünün negatif olma nedeninin dış borçluluk artarken büyüme beklentilerindeki belirsizlik olduğu kaydedildi. S&P bankacılık sektörünün dış borçlarının görece yüksek ve vadelerin ise kısa olduğunu da belirtti.


Milliyet


Geri Dön