28 / 03 / 2024

Su Temin projesinin açılış töreni Mersin'de yapıldı!

Su Temin projesinin açılış töreni Mersin'de yapıldı!

Türkiye'den Kıbrıs'a su taşıyacak 1.6 milyar liralık projenin açılış töreni Mersin'de yapıldı. Dünyada ilk kez gerçekleşen asrın projesinde vanalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı açılış töreniyle açıldı.



Büyük açılışın KKTC'de gerçekleşen bölümüne de katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Güneydekiler bu sudan istifade etmek istiyorlarsa adını barış suyu koyar onlara buradan su veririz" dedi.


KKTC’de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan Girne’de Geçitköy barajının açılışında “Güneydekiler bu sudan istifade etmek istiyorlarsa adını barış suyu koyar onlara buradan su veririz. Bizim için önemli olan insandır ve biz hep bana değil hep bize diyoruz özelliğimiz bu” dedi.


KIbrıs sorunuyla ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kıbrıslı kardeşlerimizin maruz kaldıkları mağduriyetlerin giderilerek, dünyada hak ettikleri yeri almaları yönündeki çabalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bunu, hafta içinde Sayın Obama ile de görüşmemiz oldu, Kıbrıs'ı konuştuk, geçen hafta Brüksel'deki liderlerle Kıbrıs'ı konuştuk, derdimiz Kıbrıs"  ifadelerini kullandı.


Türkiye'den KKTC'ye su taşıyacak proje tamamlandı. Proje, Mersin'de düzenlenen törenle hizmete alınıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC Su Temin Projesi Alaköprü Barajı ve KKTC Su Temin Projesi Geçitköy Barajı'nın açılış törenine katıldı. İlk olarak Başbakan Davutoğlu konuştu. Ardından KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı söz aldı. Son olarak ise Cumhurbaşkanı Erdoğan hitap etti.


"TÜRKİYE BİR OLURSA AŞAMAYACAĞI ENGEL YOKTUR"


Cumhurbaşkanı Erdoğan "Dün gökyüzünde büyük bir başarıya şahitlik etmiştik. bugün de Akdeniz'in altında benzer bir başarının şahitliğini yapmak üzere buradayız. Bu millet, karadan gemileri yürüttü. Bu millet boğazın altından Marmaray'ı inşa etti. Bu millet, şimdi Anamur'dan Kuzey Kıbrıs'a yine denizin altından 107 kilometrelik, hamdolsun su naklini gerçekleştiriyor. Bu millet, önümüzdeki yıl Avrasya tünelini yine boğazın altına inşa ediyor. Bu millet bir olursa, iri olursa, beraber olursa, kardeşçe yürürse, hep birlikte Türkiye olursa aşamayacağı hiçbir engel yoktur." ifadelerini kullandı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Başbakanlığımız döneminde başlattığımız çalışmaları, işte bugün sonuca ulaştırıyoruz. Biz de Türkiye'den suyu aldık getirdik, Kıbrıs'la buluşturduk. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti artık yarım asır boyunca içme suyu ve tarımsal sulama suyu sıkıntısı çekmeyecek" dedi.


MUHTEŞEM BİR SU KÖPRÜSÜ KURUYORUZ"


Törende konuşma yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: Bugün Anadolu ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti su gibi aziz projeyle bir kez daha birbirine kavuşuyor, bir kez daha kenetleniyor. Muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz, Girne'yi Anadolu'ya bu kez su ile bağlıyoruz. Bütün dünyaya haykırıyoruz; Türkiye ile Kıbrıs hiçbir zaman ayrılmayacak şekilde birbirine kenetlenmiştir, Kıbrıs'a Türkiye'nin suyu bereket ve izzet götürecektir.



Kıbrıs'ta çözüm fikrine kararlılık ve samimiyetle bağlı olduğumuzu bir kez daha ortaya koyuyoruz. Burada bir kez daha tekrarlamak istiyorum; Türkiye mevcut müzakere sürecinin bir an evvel adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözümle neticelenmesini samimiyetle temenni etmektedir.


"ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU BİRLİKTE SAHNEYE ÇIKTI


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mersin'in Anamur İlçesi'nde KKTC Su Temini projesinin temel atma töreni ile Alaköprü Barajı ve Geçitköy Barajı'nın açılışı için havayolu ile Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'ndeki Gazipaşa- Alanya Havalimanı'na iniş yaptı. Erdoğan ve Davutoğlu, aynı sahneden vatandaşlara hitap etti.


YAVRUVATANLA SUYLA BULUŞMA


Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Gazipaşa-Alanya Havalimanı'nda oluşturulan miting alanında ilk olarak sahneye Başbakan Davutoğlu çıktı. Davutoğlu eşi Sare Davutoğlu ile birlikte halkı selamladı. Bugün tarihi bir projeyi hayata geçirmek için birarada olduklarını belirten Ahmet Davutoğlu, Anamur'dan Kıbrıs'a anavatanla yavruvatanı bu kez su boruları, suyla buluşturacak, birleştireceklerini söyledi.


Bu vesileyle Gazipaşa'ya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten Davutoğlu, "Gelirken uçaktan, Toroslardan bizim Taşkent'ten bu tarafa doğru inerken, dedim ki 'Gazipaşalılar, Alanyalılar, Anamurlular bizim buralarda yaylalara çıkardı. Bütün Taşkentliler Gazipaşalı, bütün Gazipaşalılar Taşkentlidir.' Babam rahmetlinin burada çok ata dostları vardı. Maalesef yakın zamanda gelme imkanım olmadı koşturmaktan, ama bilin ki ayrıca geleceğim. Ayrıca gelip, Gazipaşalılar, yörüklerle buluşacağım inşallah. Bu planlanmış bir toplantı değildi ancak Gazipaşa'ya indiğimizi duyan Gazipaşalılar yiğit Toros yörükleri buluşmaya gelmiş, Allah razı olsun. Size selam vermeden gözünüzün içine bakmadan, yüreğinize konuşmadan ayrılmak istemedim" diye konuştu.


PROJENİN YATIRIM BEDELİ 1,6 MİLYAR TL


Dünyada ilk kez uygulanan deniz geçişi 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor. Deniz geçişi 1600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. Proje kapsamında Anamur - Alaköprü Barajı'ndan alınan su, Anamuryum Dengeleme Deposuna getirilerek, Anamuryum Dengeleme Deposu'ndan kontrollü bir şekilde Deniz Geçişi İsale Hattı'na verilmeye başlandı ve adaya su ulaştı.


Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, Türkiye tarafı 24 km, deniz geçişi 80 km ve KKTC tarafı 3 km olmak üzere toplam 107 km uzunluğundaki boru hattı vasıtasıyla KKTC Geçitköy Barajı'na aktarılacak. 


"ADA HALKININ UZUN VADELİ SU İHTİYACINI KARŞILAYACAĞIZ"


Eroğlu "Türkiye tarafından inşa ettiğimiz Alaköprü Barajı'nın temelini 2011'de,Anamur'da KKTC tarafında inşa ettiğimiz Geçitköy Barajı'nın temelini ise 2012 tarihinde Girne'de attık. Her iki barajı da söz verdiğimiz tarihlerde tamamladık. Hayata geçireceğimiz bu proje ile uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacını da çözüme kavuşturmuş olacağız" dedi.


Projeyi sıra dışı ve asrın projesi olarak nitelendiren Bakan Eroğlu "İçmesuyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil maliyeti 1,6 milyar TL olan bu proje ile KKTC'ye can suyu olacağız" dedi.


Milliyet


Geri Dön