29 / 03 / 2024

Şükrü Genç: Sarıyer'de mülkiyet ve dönüşüm planlarımız tamam!

Şükrü Genç: Sarıyer'de mülkiyet ve dönüşüm planlarımız tamam!

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Mülkiyet sorunu ve yerinde dönüşüm konusunda her seçim öncesinde söz verilmiş, en ufak bir şey yapılmamış. Bizim planlarımız, altyapımız hazır, sorunu çözeceğiz. Kentten kopuk alanları kentle bütünleştireceğiz” dedi..



CHP Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Sarıyer’in en büyük sorunu olarak gösterdiği mülkiyet ve kentsel dönüşüm için planlarının hazır olduğunu söyledi. Genç, “Kesinlikle bu iş büyükşehirle birlikte yapılması gereken bir proje ve bu anlamda büyükşehir seçimlerini de biz çok önemsiyoruz. 15 yıl başka partilerin iktidarı oldu ve burada bu iş hep oyalanmış, insanlara her seçim öncesi söz verilmiş, en ufak bir şey yapılmamış. Şimdi biz anakenti aldığımız takdirde, altyapısını hazırladık, planları oluşturduk. Bunların hemen yaşama geçirilmesi konusunda çok önemli hazırlıklar yaptık” dedi.


Kente kazandıracak

Mülkiyet ve dönüşüm sorunlarını çözerek, kentten kopuk alanları kente kazandıracaklarını belirten Genç, şöyle devam etti:

“Tüm hazırlıklarımızın şöyle bir katkısı da var; kentten kopuk gibi gözüken, kentin merkezinde hatta en güzel yerde bulunan yerleşim alanlarının daha modernize, yaşamın daha kolay olabildiği ve aynı zamanda doğal afetlere daha dayanıklı ve her şeyin birarada çözümlendiği yeni kent parçacıkları oluşturmaya tüm bunlar yardımcı olacak. Aynı zamanda orada yaşayan insanlarımızı da kente katmış olacağız. Bizim yarına yönelik önemli uğraşlarımızın başında, her sorunu çözülmüş olarak özellikle Sarıyer’in tepe mahallelerinin kente tekrar kazandırılması geliyor.”


Kalkınma eylem planı

CHP tarafından yerel seçimlerde yeniden aday gösterilen Şükrü Genç, günün 16-17 saatinde dışarıda sürekli bir çalışma içinde olduklarını belirterek, “Daima bir uğraş içindeyiz, ‘ne yapabiliriz’i düşünüyoruz. Bu yüzden kent sakinleriyle temasta olmalıyız, kim ne istiyor, nasıl bir çözüm gerekiyor, bunları insanların katılımıyla daha iyi anlayabiliriz. Şeffaf bir belediyecilikten yanayız” dedi.

Belediye başkanlığına bir kalkınma eylem planı hazırlayarak başladığını dile getiren Genç, bu kalkınma eylem planını kısa orta ve uzun vadeli projelerle oluşturduklarını, kısa vadeli projelerin büyük kısmını ek projelerle de destekleyerek bitirdiklerini söyledi. Genç, şözlerini şöyle sürdürdü:

“Yarına yönelik de hep altyapı hazırlığı içinde olduk. Uzun vadeli projelerle ilgili eğer sistemi kurmazsanız çok ciddi problemler yaşamak mümkün, biz bunun bilincindeyiz. Yaşamın kurulması ve mevcut yaşamın daha da kolaylaştırılması için hazırlanan projeler bunlar, belediye hizmet binası, evlendirme dairesi, kültür merkezi, semt evleri, yaşam evleri gibi temel hizmet ve sosyal projeler, çok aktif şekilde bunlara devam edeceğiz. Hedefimiz dünya kenti bir Sarıyer’i kurmak. Biz bu iddia ile göreve geldik. Sarıyer’de, yarını hatta yarınları planladık.”



Her mahalleye gündüz bakımevi


Çalışan ailelerin çocuklarını emanet edebileceği yerlerin açılması için ciddi çalışmalar yaptıklarını belirten Genç, Sarıyer’de üçüncü gündüz bakımevinin de açılışını yaptı. Genç, şunları söyledi:

“Bizim amacımız her mahalleye bir tane, büyük mahallelere ise ikişer, üçer tane açmak. Biz yaşamı kurmak istiyoruz, toplum içinde olursa kurulur. Gündüz bakımevleri de bunun ilk basamağı, çocuklar da yaşama katılacak. Önemli bir hobi alanı var burada, çocuklar domates ekecek, salatalık ekecek, yediklerinin gelişimini, üretimini gözleyecek ve bunu kendileri yapacak.

Yaşama, hemen başında katılacaklar. Burada çok büyük bir alan artık halkın, bunun yanında güzel bir parkımız var, yaşam evlerimiz var. İnsanlarımızın kente uzaklığının aşılmasını sağlayacak alanlar.”


Kadınlara mikrokredi


Kadınların sosyal yaşama ve iş hayatına daha fazla katılımını sağlamak amacıyla Kadın Çalışmaları Koordinasyon Merkezi’ni kurduklarını söyleyen Genç, mikrokredi desteği de sağladıklarını, proje başından bugüne 860 kadına destek verdiklerini ifade etti. Genç, “Geri dönüşleri çok başarılı bir proje. Destek sayesinde dükkan işleten veya dükkanını genişleten kadınlarımızın sayısı hızla artmakta. Kadınlara, okuma  yazma başta olmak üzere çeşitli kurslar düzenliyoruz. Kadın sağlığı başta olmak üzere eğitici seminerler ve konferanslar düzenliyoruz” şeklinde konuştu.


‘Balıkçının sorunlarını biliyoruz’


Genç, bu dönem üzerinde durdukları ancak daha aktif çalışmalar yapmak istedikleri balıkçılarla ilgili olarak da, “Balıkçıların sorunlarını biliyoruz, Sarıyer aynı zamanda balıkçılığın da merkezi” dedi. Bununla ilgili de Büyükşehir’le ortak çalışma yapmaları gerektiğini anlatan Genç, şunları söyledi:

“Türkiye’nin büyük bir kısmına midye Sarıyer’den gidiyor. Midyecilerin sorunları var. Midyecinin işini kolay yapmasının ötesinde bu alanda önemli bir altyapı oluşturmanın da getirdiği sorumluluk var. Çevre kirliliğiyle savaşıyoruz. İlk defa balıkçılık kurultayını bir araya getirerek paydaşları aynı masada buluşturduk. Sorunları konuştuk, çözümler bulduk.”


‘Herkese eşit hizmet’

Şükrü Genç, toplumda barış ve huzurun sarsılmaz şekilde kurulması için insanlara eşit mesafede belediyecilik yapılması gerektiğini belirterek, “Hiçbir zaman bir siyasi gözlükle değil, siyasi partisi, inanışı ne olursa olsun tüm bunları gözönünde bulundurarak, herkese aynı mesafede yaklaşmak lazım. Bu sözde değil, yaşamın içinde olmalı. Herkesin birlikte yaşamasının şartlarını oluşturmamız lazım.

Huzur, Sarıyer’i de aşar İstanbul’a ulaşır, Türkiye’ye ulaşır. Tüm bu işlerle birlikte örnek bir kent parçası olmak istiyoruz, her şeyiyle, yaşam biçimiyle, belediyeciliğiyle her alanda örnek yerel yönetim olmak istiyoruz” diye konuştu.


‘DERBENT’TE SORUNU  ANCAK BİZ ÇÖZERİZ...’


Şükrü Genç, Derbent’te öncelikle herkesin ‘niyetini’ belli etmesi gerektiğini söyleyerek, rantın da uzlaşmacı olarak halkla paylaşılmasına yönelik proje hazırladıklarını vurguladı. Genç, “Bu işi ancak biz çözeriz” diyerek, şöyle devam etti:

“Şunu öncelikle belirlemek zorundayız, kimden yanayız? Derbent’te mesele orada yaşayanlardan yana çözülmek istenseydi şimdiye kadar çözülmüş olurdu. Biz bunun örneğini hazırladık. Büyükşehir halkın sürece katılmasını ihmal etti. Bizim planlarımızda halk bu işin içinde. Tüm bunları içeren ve rantın uzlaşmacı olarak paylaşılması konusunda çok önemli bir çözüm hazırladık, 2010’da hazırdı.

Derbent’te Büyükşehir’in de yeri var, bir özel kooperatifin de var, Milli Savunma Bakanlığı’nın da... Ama tüm bunların içinde de yaşayan halk var. Yeni birilerini getirecekseniz de ortak çözüm üretmek zorundasınız, insanları ayrıştırmadan...

Biz bunu yaptık, Büyükşehir, (CHP’li bir belediyenin çözümü, işte bunun da yansımaları olur) düşüncesiyle projeye bakmadı. Ama arkadan da bunu nasıl alsak yoluna gittiler, hatta ‘bizim projemiz’ dediler. Biz de, ‘Aman doğru bir çözüm bulunuyor neyse’ dedik, maalesef bu çözümden uzaklaştılar. Çünkü bu çözümde onların beklediği rant payı yoktu. Pay halkla paylaşılıyordu. Bu işi ancak biz çözeriz, halktan yana.”


Ulaşımda denİz yolunu öne çıkartmak istiyor


Şükrü Genç, ulaşım sorununun Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte çözülmesi gereken bir konu olduğuna dikkat çekerek, denizyolu ulaşımını öne çıkarmak istediklerini söyledi.

Özellikle haftasonu trafik yoğunluğundan dolayı bölgeye İstanbul ve İstanbul dışından daha az insan geldiğini belirten Genç, “Sarıyer’e denizden de insanların gelmesini sağlamazsanız bu trafikten dolayı insanların buraya gelmesi zorlaşır, gelmek de istemezler. Sarıyer coğrafi özellikleri, güzellikleriyle bir yaşam alanı. İstanbul dışındaki insanların da kullanmasını sağlamak lazım, sağlamamak büyük haksızlık olur” dedi. Genç, şöyle devam etti:

“Derinliği 1.5 metreyi geçmeyen nehirlerde insanlar neler oluşturuyor, biz Boğaz’ı sadece yük gemisi, tanker geçişi için kullanıyoruz. İstanbul’a bir kanal yapma zihniyetinin önce gelip İstanbul Boğazı’nı çok daha iyi değerlendirip çok daha bakımlı yaparak insanların maksimum kullanabileceği ortama dönüştürmesi önemlidir.

Sarıyer Belediyesi’nin kendi yetki alanı içinde İstanbul Boğazı’nı düzenlemesi planlaması mümkün değil ama biz bunu ortak, Büyükşehir’le beraber, Beykoz, Üsküdar, Beşiktaş belediyelerinin de ortak hazırlayacağı projelerle Büyükşehir’e destek vererek, bu alanları İstanbul insanı tarafından daha kolay kullanılır hale getirebiliriz.”


Kültür, sanat ve spora yatırıma devam edecek


Şükrü Genç, kültür, sanat, spor alanlarına her zaman özel ilgilerinin olduğunu ve bunu devam ettireceklerini belirtti. Aktif olan tiyatrolarını daha da büyüteceklerini söyleyen Genç, tiyatronun hapishanelerde de oyunlar sergilediğini dile getirdi.

İlçeye halk kütüphanesi kazandırdıklarını vurgulayan Genç, “Demirtaş Ceyhun Halk Kütüphanesi’ni hizmete açtık. Kurduğumuz sistem sayesinde görme engelli vatandaşlarımız da kütüphanemizden faydalanabiliyor.

Konserler, şiir geceleri, sergiler, dinletiler düzenliyoruz. Festivaller düzenliyor, ev sahipliği yapıyoruz. Her yıl binlerce insanın katıldığı Ramazan şenlikleri düzenliyoruz” dedi. Genç, şöyle devam etti:

“Sarıyer’in tarihi hikayesi çok önemli, çok büyük medeniyetlerin izini taşıyan bir alan. İstanbulluyu bununla tanıştırmak da hedeflerimizin başında. Tarihi deniz kent müzesi kurmak istiyoruz.

İstanbul’un bize düşen bu tarafında İstanbul’u yeniden, herkesin kitaplardan gördüğü, eskiyi yaşadığı İstanbul’u yeniden onlara kazandırmayı planlıyoruz. Sporun geliştirilmesi amacımız, çünkü gençliğe ulaşılmasının en önemli kaynaklarından biri spor.

Birinci ligde oynayan bir kadın voleybol takımımız var ve bunun da getirdiği bir altyapı. 300’e yakın kız çocuğu altyapıda spor yapıyor. Sarıyerspor da bizim için çok önemli.”


ŞÜKRÜ GENÇ KİMDİR?


50 yıllık Sarıyerli olan Şükrü Genç, 1954 yılında Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Rumelihisarı Şair Nigar İlkokulu’nda, orta öğrenimini Emirgan Ortaokulu’nda, lise öğrenimini ise Kabataş Erkek Lisesi’nde tamamladı.

Boğaziçi Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi Fizik Bölümü’ne devam etti. Daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Bölümü’nden mezun olan Genç, öğrenim süresi boyunca Boğaziçi Üniversitesi’nde, mezuniyetinden sonra da Libya’da çalıştı.

Irak’ta bir inşaat firmasında şantiye şefliği, proje müdürlüğü yaptı. Ardından ülkeye dönerek özel sektörde profesyonel yönetici olarak çalışan Genç, 1989 yılında kendi şirketini kurdu. İş hayatı süresince Tez-Büro-İş Sendikası’nda sendika işyeri temsilciliği, il şube yöneticiliği görevlerini yürüttü.

Genç, siyasete 1988 yılında Sosyal Demokrat Halkçı Parti’de (SHP) başladı. Cumhuriyet Halk Partisi’nde üyelik, ilçe-il kurultay delegeliği, 1994-1999 yıllarında Sarıyer Belediyesi Meclis Üyeliği, çeşitli komisyonlarda üyelik ve iki dönem İmar Komisyon Başkanlığı görevlerinde bulundu.

29 Mart 2009 Yerel Seçimleri’nde CHP’nin Sarıyer Belediye Başkan Adayı oldu. CHP’nin seçimi kazanmasıyla 3 Nisan 2009’da görevi devraldı. Halen bu görevi sürdürüyor. Evli ve üç çocuk babası olan Genç, İngilizce ve Rusça biliyor.


Milliyet/Duygu Erdoğan


Geri Dön