23 / 04 / 2024

Süleymaniye'nin yeni çehresi için ilk adım

Süleymaniye'nin yeni çehresi için ilk adım

Birinci etabı 4 mahalledeki 792 binadan oluşan yenileme alanı projesinde ilk bina örnekleri oluşturuldu.



Tamamı 1967 binadan oluşan projenin 5 yıl sonunda bitirilmesi planlanıyor..

Büyükşehir Belediyesi ile Eminönü Belediyesi'nin proje ortağı olduğu "Süleymaniye Yenileme Alanı"nın birinci etabında başlayan uygulama çalışmasında ilk bina örnekleri ortaya çıktı. Eminönü Belediyesi'nin teklifiyle 24 Mayıs 2006'da Bakanlar Kurulu kararıyla yenileme alanı ilan edilen ve yapılan protokolle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce projelerinin yapılması öngörülen "Süleymaniye Yenileme Alanı", 938 bin 718 metrekarelik alandan oluşuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarihi Çevre Koruma Müdürlüğü, 728'i tescilli, 1239'u tescilsiz olmak üzere toplam 1967 binanın bulunduğu 8 mahalleyi kapsayan yenileme alanını, çalışmaların kısa sürede tamamlanması için 5 etaba ayırarak projelendirmeye başladı. Bu alanda, 28'i anıt eser niteliğinde olan 427 tescilli, 365 tescilsiz olmak üzere toplam 792 bina bulunuyor.

KİPTAŞ'A İHALE EDİLDİ
Birinci etapta Tarihi Çevreyi Koruma Müdürlüğü'nce hazırlanan 236 proje Yenileme Kurulu'nda onaylandı. Eminönü Belediyesi'nce KİPTAŞ'a ihale edilen ve KİPTAŞ'ın kendi mülklerinin de bulunduğu 42 adada ise 21 binanın projesi onaylandı, 69 binanın projesi ise kurulda onay bekliyor. Birinci etapta İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü'nce (KUDEB) 11 binanın restorasyonu yapılarak ilk bina örnekleri ortaya çıkarıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarihi Çevre Koruma Müdürü Cem Eriş de 5 etabın proje maliyetinin 20 milyon YTL olduğunu belirterek, "Bu işin birinci aşaması proje ve bu işi Büyükşehir Belediyesi yerine getiriyor' dedi. Projelerin tamamına yakınının özel mülkiyetteki korunması gereken tescilli kültür varlıkları olduğunu belirten Eriş, 6 milyon YTL olan birinci etap projelerin finansmanının bir kısmının İl Özel İdaresi fonlarından, bir kısmının ise Büyükşehir Belediyesinin kaynaklarından karşılandığını kaydetti.

İKİ KURUMDAN TALEP
Eriş, projelerin yanı sıra binaların yapım bedellerinin de İl Özel İdaresi ile 2010 Ajansı'ndan talep edildiğini, ilk etapta 57 adet sivil mimari yapının 11.9 milyon YTL'lik yapım bedelinin yüzde 60'ını İl Özel İdaresi'nin karşıladığını anlattı. Geriye kalan yüzde 5 milyon YTL ile daha sonra projeleri tamamlanan 95 yapının uygulama bedeli olan 28 milyon YTL'yi de 2010 Ajansı'ndan istediklerini belirten Eriş, "2009 yılının başında süratle hem yapımla ilgili hem de 2. ve 3. etabın projelerinin ihalesini yapacağız. Bizim hedefimiz 2009 yılı içerisinde bütün Süleymaniye'nin proje çalışmalarını bitirmek ve yapımla ilgili organizasyonu gerçekleştirmek. Uygulama ile ilgili gerekli ödenek sağlanırsa, 2010 yılı içinde restorasyonların tamamı biter" dedi.

Er: Yepyeni bir şehir ortaya çıkacak

Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, birinci etapta KİPTAŞ'a ihale ettikleri proje kapsamında 4 mahallede 792 binayı kapsayan proje çalışmalarında sona gelindiğini, seçim öncesinde uygulama çalışmalarının başlayacağını bildirdi. Hukuki ve teknik altyapı nedeniyle hazırlık sürecinin 4 yıl sürdüğünü belirten Er, "2010 yılı sonuna kadar KİPTAŞ'a ihale ettiğimiz bu bölgeyle ilgili çalışma bitecek. 5 yıl içinde ise 8 mahalleyi içeren bölgenin tamamını bitirmeyi hedefliyoruz. 5 yılın sonunda Süleymaniye ortaya çıkar. Bu inançtayız. Proje bittiğinde Süleymaniye'nin sokakları bu görüntüde olacak. Yolları yapılacak, ışıklandırılacak, ağaçlar dikilecek. Yepyeni bir şehir ortaya çıkacak' şeklinde konuştu. Tescilli binaların tamamının orijinal haline uygun restore edileceğini, diğer tescilsiz binaların tamamının ise yıkılarak tescilli binaların konseptine uygun yeni binalar yapılacağını anlatan Er, "Bu binalar da ahşap olacak, özgün malzemeler kullanılacak. Bölgenin bütünlüğünü bozmayacak' diye konuştu.

Sabah

Geri Dön