27 / 04 / 2024

Sümerbank arazisi İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edildi!

Sümerbank arazisi İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edildi!

İzmir İl Genel Meclisi, uzun yıllardır tahsisi yılan hikayesine dönen ve çok sayıda kurumun talip olduğu araziyi 20 yıllığına oy çokluğuyla İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilmesine karar verdi.




İzmir İl Genel Meclisi'nde Eylül ayı olağan meclis toplantısında Sümerbank Arazisi tahsisi görüşüldü. Meclis, uzun yıllardır tahsisi yılan hikayesine dönen ve çok sayıda kurumun talip olduğu araziyi 20 yıllığına oy çokluğuyla  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilmesine karar verdi. 


İzmir İl Genel Meclisi Eylül ayı olağan toplantısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti. Mecliste Alsancak'ta bulunan, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) tahsisini istediği 130 bin metre kare (130 dönüm) büyüklüğündeki Sümerbank Arazisi'nin tahsisi görüşüldü. Tahsis kararı Ak Parti’nin red oyuna karşı CHP'lilerin oylarıyla kabul edildi. 


Mecliste yapılan oylama öncesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da meclise hitaben bir konuşma yaparak arazinin devrinin belediyeye yapılmasını istedi. Arazinin hiçbir kurumun sermayesi olmadığını, arazinin yerel sermaye olduğunu belirten Kocaoğlu, yerel sermayenin yerelde kalması gerektiğini belirtti. İl Özel İdaresi'nin gayrimenkullerinin bir komisyon tarafından dağıtılacağını ve komisyonda büyükşehirden bir yetkilinin yer almadığını belirten Kocaoğlu, “İl Özel İdaresi'nin bütün yatırımları bize devredildi. Bir noktanın altını çizmek istiyorum. Sümerbank arazisinde bir okul var. Okulun yanında 40 bin metrekarelik inşaat alanı olacak bir turizm alanı arsası var. Konuyla ilgili olarak Ertuğrul Günay ve Vali Cahit Kıraç ile ayak üstü konuşmuştuk. Şimdi de ticaret merkezinin bir yana, müzeyi bir yana, kongre merkezini de başkan başka bir yere yapsın diye geldiler. Yangından mal kaçırır gibi, en nadide arazinin böyle bir oldu bittiye getirilmesine sonuna kadar karşıyız. Bu kentin yerel malı yerel sermayesi yerel hizmetler için verilmiştir. Yerel sermaye de yerelde kalmak zorundadır ve yüzde 100 bu kentin ihtiyaçları için kullanılmalıdır” dedi. Meclisin arazi için vereceği karara saygılı olduğunu belirten Kocaoğlu, İl Özel İdaresi'nin malları her koşulda İzmirli de kalacağını ve konunun partiler üstü bir konu olduğunu belirtti.


“ÖNCEDEN EĞİTİM İÇİN VERİLMİŞTİ”

AK Parti Grup Başkanvekili Nazmi Kalyoncu, bakanlıklara yapılan tahsisin yerel sermaye anlamına geldiğini söyledi. Kalyoncu, “Kültür bakanlığının ya da başka bir bakanlığın İzmir'e tahsis etmesinde de yerel sermaye anlamındadır. Biz AK Parti grubu olarak şuna veya buna verilsin diye bir tasarrufumuz yok ama orası önceden eğitim için verildi. İl özel idaresinin kuruluş amacına uygun sağlığa eğitime bütçe arıyor. Burası yerel bir parlamento bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” dedi.


Kalyoncu'nun sorusunu cevaplayan Başkan Kocaoğlu, il özel idaresinin eğitim için yüzde 20'sinin ayırması ayrı bir konu, İl Genel Meclisi'nin gayrı menkullerinin bir yerlere dağıtılması ayrı bir konu olduğunu belirtti. Kocaoğlu, “Bakın ben Milli Emlak'tan herhangi bir hizmet için yer istiyorum veriyor ya da vermiyor. Ben bu malı alıp okul yapmayacaksam niye alacağım? Bunlar ayrı şeyler. Milli servetle yerel servet ayrı şey. Bizim görevimiz mi okulların yıllık bakımını yapmak ama seve seve yapıyoruz. Çünkü bizim çocuklarımız okuyor. Biz de İzmir'in parasını harcıyoruz. Bu düşüncenize saygı duyuyorum ama katılmıyorum” dedi. Kocaoğlu, kurulacak olan komisyonda haksız bir taraf gördüğü takdirde İzmir'in menfaatleri için yasal yollara başvurarak İzmir'in hakkını arayacaklarını açıkladı.


MERKEZİ HÜKÜMETTEN DAHA FAZLA YATIRIM

Hayali projeler peşinde olmadıklarını belirten ve kentin ihtiyacı olan projeleri yaptıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, “Belediye başkanlığına 9.5 yıl önce geldim. Merkezi hükümetten 9,5 yılda 1 milyar 80 milyon liralık fazla yatırım yaptım. Merkezi hükümetin İzmir için yaptığı yatırımlardan daha fazla yaptım. Burada yapılacak projenin maliyeti aşağı yukarı bellidir. Türkiye'deki çevre yatırımlarının yüzde 25'ini biz yaptık. Büyükşehiri eleştirebilirsiniz, yerden göğe haklısınız tabii ki. Eksiklerimiz var ama yatırım olarak hangi kıstastan bakarsanız bakın büyükşehir on yılda 40 yıllık yatırım yapmıştır” diye konuştu.


KAPANAN YOLLAR EKİM AYINDA AÇILACAK

Poligan'da sürdürülen yol çalışmaları ilişkin bilgi de veren Başkan Kocaoğlu, yolun Ekim ayında başında açılacağını ve metro çalışmaları sebebiyle kapalı olan Üçkuyular'daki yolun ise Ekim ayı sonunda açılacağını belirtti. “Metro çalışmalarının bitimine 13 metre var” sözlerinin hatırlatılması üzerine Kocaoğlu, “13 metredeki toprağı stabilize etmemiz lazım. Seçimlere yetişir mi bilemem onu. Yetiştirmeye çalışıyoruz tabi. Ama kazasız belasız” dedi. 



Hürriyet


Geri Dön