26 / 04 / 2024

Summa İnşaat Libya'da AVM yapacak

Summa İnşaat Libya'da AVM yapacak

Kaddafi iktidarının 40. yılında, 40 milyar dolarlık yatırım için düğmeye basmaya hazırlanan Libya'ya ilk Türk yatırımı Summa yaptı



Libya Lideri Kaddafi iktidarının 40. yılında, 40 milyar dolarlık yatırım için düğmeye basmaya hazırlanan Libya'ya turizm alanında ilk Türk yatırımını Ankaralı inşaat şirketi Summa yaptı

Açılışını geçtiğimiz günlerde Başbakan Erdoğan'ın yaptığı Trablus'daki Radisson Al Mahary Oteli'ni yapan Summa Grubu ülkede 200 milyon dolarlık yatırıma imza attı. Bu projenin de sigortasını üstlenen brokerlik şirketi Martin&Martin, yatırım potansiyelini görerek Libya ofisini açtı. Şirket havaalanı, tüp geçit, otoyol, demiryolu, boru hattı, enerji gibi büyük projelerde riski teminat altına alma tarafında yer alıyor.
Martin&Martin Yönetim Kurulu Başkanı Can Ateş kapalı ekonomiden sıyrılmaya başlayan ve özelleştirmelerin başladığı Libya Hükümeti'nin 40 milyar dolarlık yatırımı projelendirmeye başlandığını söyledi.

`Türkiye'ye olan ilgi arttı'
Libya'nın önde gelen işadamları ve bürokrasi dünyasından isimlerin katıldığı basın toplantısında konuşan Ateş, "Türklerin 2009 ve 2010 yılında ülkede kazandığı taahhüt işlerinin toplamının 6 milyar doları aştığını" söyledi. Başbakan Erdoğan'ın geçen yıl Davos'ta yaptığı "one minute" çıkışından sonra bölgede Türklerin popülaritesinin arttığını anlatan Ateş şunları söyledi:
 "Ülkede yatırımlar büyüyeceği için bölgede sigorta yatırımları da artacak, yerimizi önceden aldık. Bu ofis bütün Kuzey Afrika operasyonlarını da yönetecek. Türk yatırımcıların yurtdışı yatırımlarına eş zamanlı olarak eşlik etmek istiyoruz. Libya özellikle inşaat ve enerji sektörlerindeki kuruluşların son dönemde ilgi odağı. Şirket olarak dünyada risk yönetimini üstlendiğimiz varlıkların toplam değeri 20 milyar doları geçti" dedi.

Döviz rezervi 125 milyar dolar
Martin&Martin'in Trablus ofisi açılışına katılan Büyükelçi Levent Şahinkaya, Libya'nın Türk yatırımcılarla rafineri, altın, turizm ve tarım alanında ortak yatırım arayışı olduğunu söyledi. Şahinkaya, "İlişkiler altın çağını yaşıyor. Libya'nın 125 milyar dolarlık döviz rezervi var. Büyük yatırımlara hazırlanıyorlar" dedi.


`İkiz Kuleler bitti AVM inşaatı sürüyor'
Libya'ya turizm alanında ilk Türk yatırımını gerçekleştiren Ankaralı Summa İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora ise yaptığı konuşmada, 45 milyon dolara mal olan 700 yataklı Radisson Blu Otel'in Libya'daki turizm yatırımları için öncü rol üstleneceğini söyledi. Libya'da, Kuzey Afrika'nın en yüksek binası olan 34 katlı `Bulayla İkiz Kuleleri'ni de tamamladıklarını anlatan Bora içinde otel, rezidans, alışveriş merkezinin olacağı 30 milyon euro'luk kompleksin inşaatının ise sürdüğünü söyledi.
Songül Hatısaru / Milliyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Libya'da Türk şirketleri için `40'ıncı yıl fırsatı çıktı
Kaddafi iktidarının 40'ıncı yılı nedeniyle başlatılan yatırım hamlesi, Türk şirketlerine Libya'da yeni işler vaat ediyor. Başta Summa olmak üzere pek çok müteahhitlik firması ülkenin yeniden inşasında rol alırken, diğer alanlardaki girişimcilere de yol açılıyor. Bu potansiyeli gören Martin&Martin ise Türk işadamlarına sigorta desteği vermek için Tropoli ofisini açtı.

DEVLET Başkanı Muammer Kaddafi'nin iktidara gelişinin 40'ıncı yılı nedeniyle Libya'nın başlattığı on milyarlarca dolarlık yatırım hamlesi, Türk şirketleri için yeni iş olarakları sunuyor. Türk yatırımcıların 1970'lerden beri yer aldığı Libya'da, hızlı bir yapılaşma yaşanırken, başta Summa olmak üzere pekçok Türk müteahhitlik firması ülkenin en gösterişli binalarına imzalarını atıyor. Libya'da Türk yatırımcılara ve ortaklarına diğer ülkelerden daha fazla şans tanınırken, bu yatırımcılar için gerekli sigorta desteğini de Martin&Martin verecek.

Yeni bir dönem başlıyor
Bağımsız sigorta ve reasürans brokerliği hizmeti veren Martin&Martin'in Tripoli ofisini açması nedeniyle Libya'da, görüştüğümüz tüm yetkililer Türk şirketlerinin bu ülkeye gelmesi gerektiğine inanıyor. Geçmişte yaşanan alacak sorunun iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine engel olmaması gerektiği vurgulanırken, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın bu ülkeye yaptığı ziyaretlerin ardından yeni bir dönemin başladığı ifade ediliyor.

`Libya mı' diye sordular
Summa İnşaat'ın yap-işlet-devret modeli ile yaptığı ve halen işlettiği 5 yıldızlı Radisson Oteli'nde düzenlenen toplantıda, Ukrayna, Kazakistan, Azerbaycan ve Rusya pazarlarının ardından neden bu ülkeye geldiklerini anlatan Martin&Martin Başkanı Can Ateş, şunları söyledi: "Uzin süredir yakından takip ettiğimiz Libya'da ofis açma projemizi yakınımızdakilerle ilk paylaştığımızda herkesin sorusu `Libya mı' oldu. Evet Libya dedik. Çünkü Libya sadece bu bölgenin değil dünyanın en hızlı gelişen, en aktif, en dinamik ekonomisi."

Kuzey Afrika Müdürlüğü
Martin&Martin'in risk yönetimini üstlendiği varlıkların değerinin 20 milyar doların üzerinde olduğunu belirten Ateş, şöyle konuştu: "Global bir marka olma hedefimiz açtığımız Libya ofisimiz, zamanda `Kuzey Afrika Bölge Müdürlüğü' olarak faaliyette bulunacak."

Libya'nın ilk Türk turizm yatırımcısı oldu, bölgenin en yüksek binasını yaptıİ
KASIM 2009'da Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan 700 yataklı Radisson Al Mahary Otel projesiyle, Libya'daki ilk Türk turizm yatırımcısı ünvanını kazanan Summa İnşaat, Kuzey Afrika'ın en yüksek binaları olan 148 metrelik Bulayla İkiz Kuleleri'ni teslim etmeye hazırlanıyor. Bunun yanı sıra ülkede halen devam eden pekçok inşaata görev alan Summa'nın Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora, iki ülke arasındaki banka teminatı sorununun çözülmesiyle ticaretin hızla gelişeceğini vurguladı.

Hükümetin `Arap ve Afrika açılımı' altın çağı başlattı
TÜRKİYE'nin Libya Büyükelçisi Levent Şahinkaya, "Hükümetimizin Arap ve Afrika açılımı, Başbakanımızın Filistin konusundaki tutumu ile şu anda Libya ile ilişkilerimizde altın çağımızı yaşıyoruz" derken, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:  Yapılan resmi ziyaretler sonrasında iki ülke arasında Ortak Yatırım Komitesi kurulması için çalışmalara başlandı. Halen müteahhitlik, dış ticaret ve yatırım çalışma gruplarının oluşturulması ve başkanlıklarına da bir bürokrat atanması için hazırlıklar sürüyor.

Türk yatırımcılar Libya'da sadece müteahhitlik ile sınırlı kalmayıp, diğer alanlara da ilgi göstermeli. Libya her türlü işbirliğine açık. `Gelin, serbest bölgeler kurun işletin' diyorlar, `birlikte petrol rafinerileri kurup buradan Afrika'ya ve Avrupa'ya birlikte açılalım' diyorlar. Çeşitli alanlarda işbirliği olanağı mevcut.
Bu ülkeye yatırım yapacak işadamları aynı zamanda Afrika pazarına da açılabilir. Afrika'da 54 devlet var, 52 tanesinin Libya'da elçiliği var. Bizim ise şu anda 12 elçiliğimiz var, iki yılda bu sayı 27 olacak, hükümetimiz Afrika'nın potansiyelini gördü. İşadamlarımız da Afrika'ya açılırken Libya'nın tecrübesinden yararlanabilir.
Türkler'in bu ülkede dost ve kardeş olarak ayrıcalıkları var. Suriye ve Irak'tan sonra Libya ile de Yüksek Düzeyli Stratejik İş Konseyi kurulacak. Bu da çevreden radyoculuğa kadar iki ülke arasında protokol yapılacağı anlamına geliyor. Bu 2010 yılı içinde gerçekleşecek. Ayrıca çifte vergilendirilmenin kaldırılması için de çalışılıyor.

İş yapmanın birinci kuralı Libyalı bir ortak
LİBYA'da iş yapmak isteyen işadamlarının dikkate alması gereken pekçok nokta var. "Bazı işadamlarımız bu ülkeye geliyor, havaalanına indikten sonra bize gelip `Libya'da nasıl ihale alırım' diye soruyor. Ancak işler öyle yürümüyor" diyen Büyükelçi Levent Şahinkaya, Öncelikle yüzde 100 Libya'nın hukuk düzeyine uygun bir yapılanma ve hiç aceleci olmamak gerekiyor. Burada iş yapmak isteyen girişimci önce çok iyi bir avukatı olmalı ve Libyalı bir ortak bulmalı" dedi. Libya ekonomisi hakkında bilgi veren Libya Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri İbrahim Eriş ise, Libya'nın durumunu "125 milyar döviz rezervi olan. Yani parası çok olan ama bankacılık sistemi uzun vadede uluslar arası sisteme entegre olacak bir ülke" diyerek özetledi.
Nilgün Karataş / Hürriyet


Geri Dön