26 / 04 / 2024

Sur-u Sultani'nin çehresi değişiyor

Sur-u Sultani'nin çehresi değişiyor

Ertuğrul Günay, `Sur-u Sultani' olarak bilinen, Topkapı Sarayı, Gülhane Parkı ve Sirkeci Garı'nı da içine alan tarihi yarımadada yapılacak düzenlemeleri anlattı



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Aya İrini ve Ayasofya'da artık gelişigüzel konser ve sergi düzenlemesi yapılmasına izin vermeyeceklerini belirtti.
Günay, "Aya İrini, Topkapı ve Ayasofya'yı küçük kokteyller yapma mekânı olmaktan kurtaracağız. Çok özel organizasyonlar, devlet için prestij konusu olan etkinliklerin açılışlarında kullandıracağız. Belki yılda bir defa olacak bunlar. Aşağıda koğuş binası var. Orayı boşaltıp bir dinleti salonu yapacağız. Aya İrini ve Ayasofya'nın, amatör, küçük toplantı ve sergi salonu olarak kullanılmasını önleyeceğiz" dedi.
İstanbul'un `Sur-u Sultani' olarak bilinen, Topkapı Sarayı, Gülhane Parkı ve Sirkeci Garı'nı da içine alan tarihi yarımadasında kalan binalarla ilgili olarak, Günay'ın Milliyet'e yaptığı açıklamalar şöyle:
"Topkapı Sarayı içinde ayrı mekânlarımız var. Matbaa, lise, Zührevi Hastalıklar Hastanesi, eski Gülhane Hastanesi, TSK'ya ait depolar Topkapı Sarayı için yeni mekânlar olacak. Buralar depo ve sergi alanı için kullanılacak. Matbaa boşaltıldı. Bir kısmı Röleve Müdürlüğü olarak kullanılırken, bir bölümünde ise saltanat arabaları sergilenecek.
Matbaa Lisesi bu yıl sonunda boşaltılıyor. Gülhane hastaneleri bir yeme içme mekânı ve müze deposu olarak kullanılacak. Kara Kuvvetleri'nin kullandığı deniz tarafındaki depolar var, onlar da fazla gecikmeden çıkacak. Ben görüşmelerini Genelkurmay Başkanımızla yaptım. Binalar tarihi mekân. Sarayın tüm depo ihtiyacını görecek büyüklükte. Prensip olarak onay verdiler. Konyalı Restoran, sarayın tam içinde uygunsuz bir mekân. Oradan çıkarmak için arayışlarımız sürüyor. Orayı da sergi mekânı ve depo olarak kullanacağız.

Darphane binaları sergi alanı
Darphane binaları, sanayi arkeolojisi ve başta sikkeler olmak üzere Arkeoloji Müzesi için bir sergi alanı olacak. Kafeteryalarla da destekleyerek bir dinlenme alanı olabilir diye düşünüyoruz. Harabe görüntüsü var ama çok çabuk ayağa kaldırabiliriz burayı.
Darphane binalarıyla ilgili olarak fikir çalışmasını Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'yle (TÜRSAB) beraber yapıyoruz. TÜRSAB koordinatörlük yapıyor, sonra ana sponsor olacak.
Onlar bir gelir elde etmeyecek. Amaç ziyaretçi sayısını artırmak. `Tarih Vakfı çıktı, TÜRSAB girdi' eleştirisine katılmıyorum. Çünkü burayı bir işletmeye vermiyoruz. Buranın restorasyonu için sponsor bulacak. Belki içinde bir kafetarya işletecek. Ama gelirini buraya harcayacak. 18 yıldır lojman olarak kullanılan, mezbelelik haline getirilmiş olan 1. avludaki karakol binasını, şimdi restore ettiriyoruz. Burayı pastane, dinlenme alanı yapıyoruz. Arkasındaki tarihi alanı da ortaya çıkaracağız. Burayı Uluslararası Kongre İşletmeciliği (UKTAŞ) şirketine sponsor olarak verdik. Bakanlığımız da bu kuruluşa ortak. UKTAŞ da, Feriye Restoranları'na tesisi işletmesi için verdi. 8 yıllığına. Yıllık 264 bin lira artı KDV'ye verdik.
Burası bir çöplüktü. Her odada tuvalet vardı. `Burada ne oluyor' diyenlere buranın eski halini hatırlatmak lazım. Tarihi mekânı aslına uygun ayağa kaldırıyoruz. Bakanlığımız burada para harcamıyor ama gelir elde edeceğiz. Gecekondular vardı arkasında. Onların hepsini yıktık. Düşünebiliyor musunuz, sarayın bahçesinde gecekondu vardı. İnanılacak gibi değil."

Zührevi Hastalıklar Hastanesi otel oluyor
Zührevi Hastalıklar Hastanesi'nin boşaltıldığını anlatan Günay, şöyle devam etti:
"Büyük bir dertti benim için. Sarayın bahçesinde hastane vardı. Orayı butik otel yapmayı planlıyoruz. Tren hattı da kalkınca saray tamamen aslına dönecek. Ana caddeden girişi de olan farklı bir alan. Okulun olduğu mekânı konservasyon atölyelerini taşıyacağız."

Arkeoloji Müzesi büyüyecek
Arkeoloji Müzesi'ni etrafındaki tarihi binalarla büyütmek istediklerini söylen Günay, "1 milyonun üzerinde eser var. Var olan alanları da sağlıklı hale getireceğiz. Arkeoloji Müzesi çok özel bir mekâna sahip. Dünyada bir başka eşi yok. Darphane binalarından yeni teşhir alanı vereceğiz. Darphane binaları ile Arkeoloji Müzesi aynı kotta. Aynı yürüyüş güzergâhı üzerinde" dedi.

Milliyet


Geri Dön