25 / 04 / 2024

Sur Yapı TOKİ ile alt ve orta gelirliler için konut üretecek!

Sur Yapı TOKİ ile alt ve orta gelirliler için konut üretecek!

Arazi maliyetlerinin hızla artması nedeniyle İstanbul çeperlerinde bile metrekare fiyatları 6 bin liraya dayandı. Sur Yapı Başkanı Elmas, ‘TOKİ’ sistemiyle entegre çalışarak orta ve alt gelir grubu için üretim yapabileceklerini söyledi.



Orta ve alt gelir grubunun konut ihtiyacı artarak devam ediyor ancak gayrimenkul firmaları ‘uçuk arazi’ fiyatlarıyla bu gruba üretimin imkansız hale geldiğini savunuyor. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, fiyatları indirmek için  TOKİ  modelini işaret etti. Elmas, “Biz her zaman ihtiyaç sahibi için üretmek istiyoruz ama arazi sıkıntısı karşımızda duruyor. Alım gücümüz, maliyetleri yönetme gücümüz her şeyimiz var ama arazi yok. TOKİ zaten üretimi müteahhitlere yaptırıyor. Yine yaptığı gibi arazi geliştirebilir ancak bunun planlamasını yapıp, o arazileri bir ihale, bir Yarışma mekanizmasına sokmadan başka şartlarla, rekabeti bozmadan yeterliliği olan firmalara paylaştırabilir, biz de en iyi işi çıkarırız, hatta bir de üst metrekare fiyatı belirler” dedi. 


‘Değerimizi bize pazarlıyorlar’

Elmas, TOKİ’nin de İstanbul’un bir çözüme ihtiyaç duyduğunu bildiğini belirterek, çözüm arandığını söyledi. Kayaşehir örneğini anlatan Elmas, “TOKİ Kayabaşı’nı geliştirdi, tamam ama ihale ile verdiğiniz müddetçe ilk iki proje makul rakamlarla gitti, fiyat sonra 6 bin liraya dayandı.  Karşılıklı ihale anlamsız rakamlar oluşturuyor. Artık orta kesime çok daha fazla üretmek istiyoruz, her gün arazi bakıyoruz ama geliştiremiyoruz” diye konuştu. Firmaların marka değerlerini taşıdığı merkez dışında yerlerde ise bu marka değerinden faydalanan arazi sahiplerinin fiyatları ‘uçurduğunu’ vurgulayan Elmas, “Bizim getirdiğimiz değeri bize pazarlıyorlar” dedi. Elmas, şöyle devam etti:


İki kat kazandırdı

“Biz bir yerde özellikle çeperde konut üretmek için arazi satın alıyoruz. Bir proje yapıyoruz oraya, bir marka götürüyoruz. Bölgeye bir cazibe geliyor ve asıl bölge dışından insanlar alıyor. Bu da anında bölgedeki arazi fiyatlarını tetikliyor ve maalesef bir aldığımızı bir daha alamıyoruz. Geliştirdiğimizi yapıp satarken fiyat alıp başını gidiyor. İdilia projemizin arazisi kendi satın aldığımız bir araziydi, şu anda oradaki arazi fiyatları ve inşaat maliyetlerini koyup satıyor olsak,  fiyatların yüzde 70 üzerine satmamız lazım. Birden bir hava oluşturuluyor, bizim ürettiğimiz değeri bize pazarlıyor insanlar. Geçtiğimiz üç yıl içinde 3 bin 31 konut teslim etmişiz. Bu konutların üç yıl önceki cirosu 1,1 milyar lira. bugün ikinci eldeki ciroları 2,2 milyar lira.”

 

‘İlkbahar’a yaz geldi

Nisan ayında lansmanlarını yaptığı Güneşli’de Mirage Rezidans ve Sultanbeyli’deki Sur Yapı İlkbahar projelerinde hızlı bir satış yaptıklarını anlatan Altan Elmas, bu yıl firma olarak satış hızlarının en çok arttığı yıl olduğunu dile getirdi. Elmas, “İki proje 550 milyon liralık yatırımla hayata geçirildi. İlkbahar’da gayet iyiyiz, İlkbahar bitti yaz başladı. Çok iyi bir performansla sattık. Oranın ikinci etabı hazırlanıyor” dedi. Sur Yapı, Bursa’da ise 1,3 milyar liralık yatırımla lüks konut ve AVM projesi olan Sur Yapı Marka Rezidans ve Alışveriş Merkezi ismini verdiği projesinde çalışmalarını hızla sürdürüyor. Elmas, örnek daireler bitince özellikle büyük dairelerin hızla tükenmeye başladığını ifade etti. 

 

1845 bağımsız bölümle ‘yeni sezon’a hazır

Altan Elmas, 1,5-2 yıldır üzerinde çalıştıkları 6 projeyi yılın son çeyreğinde ve 2016’nın ilk çeyreğinde üretime alacaklarını kaydetti. Bu kapsamda Sur Yapı, Sultanbeyli’deki İlkbahar projesinin ikinci etabını hayata geçirecek. Sancaktepe’de ise biri 150, diğeri 500 konut ve 50 ticari ünite olmak üzere iki ayrı proje yapacak. Koşuyolu’nda ise 200-250 daire arası lüks konut üretmeye hazırlanan Sur Yapı, Ümraniye sınırlarındaki Exen projesinin tam karşı arsasında da bir ofis projesi hayata geçirecek. 

Sur Yapı, Zeytinburnu-Topkapı’da ise Necmettin ve İsmail Boyner ile Eren Holding’in arazileri için el sıkıştı. Üzerinde eski fabrikalar olan arazi, yan parsel sahipleriyle de anlaşılması durumunda büyük bir proje hayata geçirilecek. Sur Yapı yıl sonu ve başında böylelikle 1845 tane bağımsız bölümü olan proje arz etmiş olacak. Toplamda 2 milyar 155 milyon liralık bir portföy büyüklüğü oluşacak.  

 

Yeni etapta yeni fırsatlar sunacak

Ege Yapı Group’un EPP iş birliği, emlak Konut ve TOKİ güvencesiyle Bağcılar’da hayata geçirdiği Batışehir projesinde bu yıl içinde teslim edicelek olan Premium etabına özel yeni kampanyalar oluşturuldu. 

Fiyatları 276 bin liradan başlayan ve 407 adet rezidans dairesinden oluşan Batışehir Premium Rezidans’ın yeni kampanyası kapsamında, yüzde 25 peşinat ile 36 ay yüzde 0 faiz ve yüzde 15 peşinat ile 60 ay yüzde 0,69 firma vadesi fırsatları gibi alternatifli ödeme planları yer alıyor. Peşin satışlarda uygulanan yüzde 10 indirimle de Premium etabında yer alabilmek mümkün. 

 

Maslak Mashattan ‘evdekifirsat.com’da 

EYG Grup iştiraki Kent’Sell tarafından yönetilen ve ‘Konutun Kapalıçarşısı’ olma hedefiyle yola çıkan emlak portalı ‘evdekifirsat.com, işbirliği yaptığı projelerde yatırım fırsatı sunmayı sürdürüyor. Maslak’ta 140 bin metrekarelik arazi üzerinde inşa edilen 33 katlı 10 kulede 1818 daireden oluşan Mashattan da site üzerinden 1.900 dolar taksitle ev sahibi olma avantajı sunuyor. Maslak Mashattan’ın hemen kira vermek ya da oturmak isteyenler için hemen teslim evler, 72 ay vade ve sıfır faiz seçeneğiyle alıcı buluyor. 

Hemen teslim 1+1 daireler, aylık 1.900 dolar taksitle satılırken, kişiye özel ödeme planlarının oluşturulduğu sistemde geniş seçenekler yer alıyor. 

 

Toya Moda kredili seçenekleri artırdı

Basın Ekspres Yolu’nda 21 bin metrekare arazi üzerinde projelendirilen Toya Moda’da yüzde 5 peşinat, 60 aya yüzde 0,79, 120 aya yüzde 0,88 kredi oranları seçenekleri barındıran konutlar 245 bin liradan başlayan fiyatlarla satışını sürdürüyor. 

Home-officelerin ayrı bir blokta projelendirildiği Toya Moda’da, 37-151 metrekare arası stüdyodan 3+1’e kadar toplam 426 daire, 30’a yakın mağaza bulunuyor. 

Toplamda 4 bloktan oluşan projede tüm dairelerin balkon ve terası ile özel depolama alanı, kapalı otoparkı bulunuyor. Projede ortak alan tasarımlarından iç mekan tasarımlarına kadar detaylar ise Dice Kayek imzası taşıyor.

 

Fer Yapı ev alanın düğününü yapıyor

Fer Yapı, düzenlediği kampanya kapsamında Kartal’da inşa ettiği ‘Mai Residence’dan daire alan çiftlerin düğün masraflarını 20 bin liraya kadar üstleniyor. ‘İstWest’, ‘iTower’, ‘Mai Residence’, ‘Parima Ofis’ ve ‘Premier Kampüs Ofis’ projelerini hayata geçiren Fer Yapı, otellerle işbirliği yaparak anlaşmalı otel ve balo salonlarında evlenecek çiftlerin Mai Residence’tan ev sahibi olması durumunda 1+1 daire alan çiftlerin düğün masraflarının 10 bin TL’sini, 2+1 daire alanların masraflarının 15 bin TL’sini, 3+1 daire alanların masraflarının ise 20 bin TL’sini karşılıyor. 355 üniteden oluşan projede, daire fiyatları peşin 342 bin liradan, 625 bin liraya kadar çıkıyor. 

 

Milliyet



Geri Dön