25 / 04 / 2024

Sur'da ev fiyatları 1 milyondan başlıyor!

Sur'da ev fiyatları 1 milyondan başlıyor!

Diyarbakır Sur'da ev fiyatları  1-3 milyon lira arasında değişirken, kiraları ise 5-15 bin liradan başlıyor.İşletmecilerin ilgi gösterdiği tarihi evler, kafe, restoran olarak ya da sanatsal faaliyetlerde kullanılıyor.



Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; 2 yıl öncesine kadar hendek ve barikatlar nedeniyle silah seslerinin yankılandığı sokaklardan yükselen müzik sesi tarihi ilçeyi görmeye gelenlere nostalji yaşatıyor. Hendekler kazıldığındayok pahasına satılan son tarihi evlerin bir bölümü restore edildi. Evlerin fiyatı 1-3 milyon lira arasında değişirken, kiraları ise 5-15 bin liradan başlıyor. 

 

Sur’da  turistlerin ziyaret ettiği birçok kilise, han, hamam, cami ve kültürel yapının bulunduğu Fatihpaşa, Hasırlı, Cemal Yılmaz, Saraykapı ve Ali Paşa mahallelerinde hendek olaylarından önce onlarca işletmeci, milyonlarca lira masraf ederek tarihi evlerkafe, restoran olarak ya da sanatsal faaliyetler için hizmete açtı. Çatışmalar öncesi turistlerin ilgi gösterdiği bu tarihi mekanlar, 2015 yılı sonunda çatışmaların  başlamasıyla kapandı ve işletmeciler iflas etti. Çatışmaların yaşandığı bölgelerdeki birçok ev ve iş yeri de sahipleri tarafından yok pahasına satıldı. 6 mahallede PKK’lı teröristler tarafından 2 yıl önce kazılan hendek ve kurulan barikatların kaldırılması içina başlatılan operasyonlar 3.5 ay sürdü. Hafriyat kaldırılması ve imar çalışmaları nedeniyle uygulanan yasak ise halen devam ediyor. Binlerce evin ağır hasar gördüğü 6 mahallede alt ve üst yapı çalışmaları sürüyor. 

 

1-3 milyon lira  arasında

Halen yasaklı olan Sur’un 6 mahallesinde tescilli Diyarbakır evlerinin bir bölümü de restore edildi. 2 yıl önceki çatışmalar sırasında birçok ev ve iş yeri yok pahasına satılırken, günümüzde durum tersine döndü. 6 mahalledeki Gazi Caddesi’ne yakın sokaklar ile Sur’un diğer yasaklı olmayan mahallelerindeki  tarihi evlere işletmeciler ilgi gösteriyor. Sur’daki Gazi ile Melikahmet Caddesi’ne yakın konumda bulunan eski Diyarbakır evlerinin fiyatı büyüklüğüne göre 1-3 milyon lira arasında değişiyor. Sur’da 6 mahallenin yanı sıra Ali Paşa ve Lalebey mahallerindeki kentsel dönüşüm projesinin de bitmesiyle tarihi Diyarbakır evlerinin fiyatının daha da yükselebileceği belirtildi.
 


Geri Dön