25 / 04 / 2024

Suriye-Türkiye arasındaki çimento krizi çözüldü

Suriye-Türkiye arasındaki çimento krizi çözüldü

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Suriye-Türkiye dış ticaretinin önemli kalemlerinden olan çimento ile ilgili sorunları çözdüklerini söyledi



Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak için gittiği Suriye ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacmini 2012 yılına kadar 5 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Suriye'de 250 Türk işadamının toplamda 700 milyon dolara yakın yatırımının bulunduğunu belirten Çağlayan, Türk firmalarının ülkede, otel, alışveriş merkezi, fabrika gibi yatırımlar yapmak istediklerini, mevcut 1.7 milyar dolarlık dış ticaret hacminin bu yıl 2 milyar doları aşacağını tahmin ettiklerini söyledi. Suriye'de inşaat işlerinde ciddi manada bir iş imkanı olduğunu, Eximbank ve Kalkınma Bankası'nın destekleriyle Suriye'de Türk firmalara işler verileceğini belirten Çağlayan, "En prestijli yatırımlar bizim firmalarımız tarafından yapılmalı. Şam'da Halep'te ve Lazkiya'da havaalanları yap-işlet devret yöntemi ile yapılacak. Ayrıca Kuzey-Güney karayolu yapılacak. Burada da önemli çalışmalar yapılacak. Söz konusu işlerin büyüklüğü 750 milyon dolar civarında" diye konuştu.

POTANSİYELİ YÜKSEK
Türkiye'nin Suriye ihracatında en önemli kalemlerden birinin çimento diğerinin ise demir çelik olduğuna dikkati çeken Zafer Çağlayan, "burada (çimentoda) tıkanmış olan damar vardı, stenti taktık, tıkanıklığı açtık" dedi. Türkiye'nin Suriye'ye çimento ihracatının 2008'de 115.2 milyon olduğunu hatırlatan Devlet Bakanı, 2009'da bunun yüzde 41.31 oranında artışla 164.5 milyon dolara, demir çelikte ise ihracatın 125 milyon dolardan 2009 yılında 161 milyon dolara çıktığını kaydetti. Zafer Çağlayan, "Suriye'ye çimento ihracatı bu yıl rahatlıkla 200 milyon dolar seviyesine çıkacak potansiyele sahip" diye konuştu.

250 MİLYON EUROLUK ENERJİ YATIRIMI
Türkiye ile Suriye arasındaki enerji yatırımlarına da dikkat çeken Bakan Çağlayan, bir Türk firmasının Suriye'de 250 milyon euroluk enerji yatırımı yapacağını dile getirdi.

'Suriye ile ortak banka kurulabilir'

Bakan Çağlayan, önümüzdeki günlerde Ziraat Bankası ile Suriye Bankası'nın ortak banka kurması ya da Ziraat Bankası'nın veya diğer bankaların şube açması konusunda çalışacaklarını söyledi. Suriye'nin yeni bir kanunla bankacılık sektöründe yabancı payını yüzde 60'a çıkardığını ifade eden Çağlayan, böylelikle bankacılık konusunda yapılanmada bir sorun olmayacağını söyledi. Suriye'de iş yapan Türk firmaların teminet mektubu ile ilgili sıkıntı yaşadıklarına dikkat çeken Çağlayan Türk bankaların bu açıdan önemli olduğunu söyledi.
Sabah/Mehmet Nayır

Konuyla basında yer alan diğer haberler

Suriye'de çimento için kalp krizi riski gördük stent taktık

Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bir günlük Suriye ziyaretini, "120 milyon dolarlık ihracat kalemimiz olan çimento sektörü için kalp krizi riski vardı. Biz bu tıkalı damarı açmak için stent takıp döndük" sözleriyle değerlendirdi.

Çağlayan, Suriye'den dönerken uçakta gazetecilere ziyaretini şöyle değerlendirdi:

Çimento krizi
Suriye, dökme çimento ve plastik poşetli çimento ihracatını yasakladı. Biz dökme çimento yapan Türk firmalarının mağdur olmaması için 1 Mayıs'a kadar süre almıştık. Bu ziyarette sorun aşıldı. Daha önce anlaşma yapan firmalara kolaylık sağlanacak. Plastik torbada ki çimento ihracatı için ise bir ay daha müsaade istedik. Bu süreden sonra firmalar kraft kağıtlarla bu çimentoları taşıyacaklar. Bizim ülkemizde de bu böyle. Şirketlerimiz mağdur olmayacak. Suriye ile çimento ihracatımız 2009 yılında 164.5 milyon dolardı. İhracatımızın en önemli kalemlerinden biri. Ayrıca, çimentolar TIR'larda 28 gün test için bekletiliyordu. Bunun da düzeltilmesini sağladık. Çimentolar artık alıcının depolarında test süresini bekleyecek.

Stentle çözdük
Çimento tıkanmış olan damar vardı, stenti taktık ve geçti. Dış ticaret hedefimiz 2 milyar dolar.

12 yıla kadar
5 milyar dolara çıkarmamak için hiçbir sebep yok. Suriye'de yatırımlar artacak. Şirketlerimiz Suriye'ye bir çok turizm tesisi, otel ve alış veriş merkezi yapmak istiyor.

Ortak banka
Önümüzdeki günlerde bir araya gelerek Ziraat Bankası ile Suriye Bankası'nın ortak banka kurması ya da Ziraat Bankası'nın veya diğer bankaların şube açması konusunda çalışacağız.

Havaalanları
Suriye'de Türk firmalara işler verilecek. En prestijli yatırımlar bizim firmalarımız tarafından yapılacak. Halep, Şam ve Lazkiye havaalanlarını Yap-İşlet-Devret modeliyle Türk firmalara vermek istiyorlar. Beşar Esad'ın Türkiye ziyaretinde bunlar görüşülecek
Hürriyet/Çilem Kaya


Geri Dön