19 / 04 / 2024

Suriye'de yerel mimariye uygun şehir kuralım!

Suriye'de yerel mimariye uygun şehir kuralım!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyeli mülteciler konusunda dünyaya çağrıda bulundu. Erdoğan, ''Suriye'nin kuzeyine bir şehir kuralım. Ülkeden çıkacak olanları, Türkiye'dekileri orada iskan etme imkanımız olabilir'' dedi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeşilay tarafından 'bağımlılıklardan uzak, sağlıklı yaşamı' misyon edinen söz ve eylemleriyle bu mücadeleye destek veren kişi, kurum ve kuruluşlara verilen Zümrüdüanka Ödülleri törenine katıldı. Gerek başbakanlığı döneminde, gerekse cumhurbaşkanı olarak Yeşilay'a verdiği güçlü desteğin bundan sonra da devam edeceğini vurgulayan Erdoğan, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu: 


- Suriye'den gelen mültecilere harcadığımız para 10 milyar dolar, sadece 5 senede. Biz olaya homoekonomikus anlayışıyla bakmadık, böyle bakmıyoruz. 'Veren el, alan elden hayırlıdır.' Bize Batı ne diyor? İşte size yılda 3 milyar euro vereceğiz. Bakınız bu sözü vereli 4 ay oldu, hala verecekler, hala verecekler. 


- Bugün AB Konseyi Başkanı ziyaretimdeydi. 'Bakın, verseniz de vermeseniz de biz bu mültecilere kapımızı kapatmadık Batılılar gibi, açık tuttuk, yine açık tutacağız ama biraz da vicdan' dedik. 'Bunu beraber paylaşalım istiyoruz sizinle ama siz, 'Türkiye kapıları Batı'ya açıyor, oraya yönlendiriyor' gibi bir yanlışın içerisindesiniz, bakın bunu bırakın, gelin el ele verelim.' 


- Ben size bir şey söylüyorum, formül nedir? Suriye'nin kuzeyine biz bir şehir kuralım. Yaklaşık 4 bin 500 kilometrekarelik bir şehir kuralım ve bu şehirde biz alt yapısıyla, üst yapısıyla her şeyi uluslararası camia paylaşalım, biz biliyorsunuz inşaat sektöründe iyiyiz, başka ülkeler de buna girebilir. Yerel mimari ile biz Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'ye yakın bir bölgede bu şehri kuralım. Dolayısıyla Suriye'den çıkacak olanları orada iskan edebiliriz, Türkiye'dekileri de aynı şekilde orada iskan etme imkanımız olabilir. Bunu karşılıklı konuştuğumuz zaman 'haklısın' diyorlar. Bunu Sayın Obama ile de konuştuk, hatta koordinatlarını bile belirledik ama uygulamaya gelince hala ses yok. Mesele karar meselesi. Karar verici olmak, irade koymak bu. Maalesef bunu da koymayınca iş gecikiyor, iş kapıya dayanınca da feryat başlıyor. 


- (Alkol kullanımı) Çağdaşlaşmayı, alkol kullanmakla, zararlı alışkanlıkları teşvik etmekle, tek tip bir hayat tarzına sahip olmakla özdeş hale getirenler var. Bu ne yeni bir tavırdır ne de ülkemize münhasırdır. İstanbul'un işgali sırasında gençlerin işgal güçlerince alkol kullanmaya teşvik edildiğini gören bir avuç kahraman bağımlılıkla savaşmak için Yeşilay çatısı altında toplanmıştır. Tek parti döneminin jakobenleri Batılılaşma ve modernleşme adına alkol kullanımını teşvik etmişlerdir. Bu arada Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'la dün Mabeyn Köşkü'nde bir araya geldi. Görüşmede Avrupa'daki göçmen krizi ve 7 Mart'ta yapılacak Türkiye-AB göçmen zirvesi ele alındı. 




Mesut ALTUN/Sabah



Haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Zümrüdüanka Ödül Töreni’nde mültecilerle ilgili konuşan Erdoğan, “Batı ‘3 milyar euro vereceğiz’ diyor. Bu sözü vereli 4 ay oldu, hala verecekler. Suriye’nin kuzeyine biz bir şehir kuralım” dedi


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cemal reşit rey Konser Salonu’nda Yeşilay tarafından düzenlenen Zümrüdüanka Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, gerek Başbakanlığı döneminde, gerekse Cumhurbaşkanı olarak, Yeşilay’ın toplumu bilinçlendirme, farkındalık oluşturma ve bağımlılığı önleme mücadelesine daima güçlü destek verdiğini, bundan sonra da vermeye devam edeceğini söyledi. 


‘Biz ilk üçteyiz’

Mültecilerle ilgili konuşan Erdoğan şunları söyledi: “Dünyada biz ilk 3’ün içindeyiz. Biliyorsunuz, Amerika, İngiltere, Türkiye... Yardım eden ülkeler arasında biz 3. sıradayız. Fakat olayı milli gelire oranla değerlendirdiğiniz zaman, Türkiye 1. sırada... Çünkü biz onların baktığı gibi bakmıyoruz ki. Sadece şu 5 senede, Suriye’den gelen mültecilere harcadığımız para 10 milyar dolar, sadece 5 senede. 

Biz olaya homoekonomikus anlayışıyla bakmıyoruz. Bizim medeniyetimizde, bizim değerler silsilemiz içerisinde olay farklı. ’Veren el alan elden hayırlıdır.’ Bize Batı ne diyor, ’Size yılda 3 milyar euro vereceğiz.’ Bakınız bu sözü vereli 4 ay oldu, hala verecekler, hala verecekler. 

Bugün AB Konseyi Başkanı ziyaretimdeydi. ’Bakın, verseniz de vermeseniz de biz bu mültecilere kapımızı kapatmadık Batılılar gibi. Açık tuttuk, yine açık tutacağız ama biraz da vicdan’ dedik. 

’Bunu beraber paylaşalım istiyoruz sizinle ama siz, ’Türkiye kapıları Batı’ya açıyor, oraya yönlendiriyor’ gibi bir yanlışın içerisindesiniz, bakın bunu bırakın, gelin el ele verelim.’ Ben size bir şey söylüyorum, formül nedir? Suriye’nin kuzeyine biz bir şehir kuralım. 

Yaklaşık 4 bin 500 kilometrekarelik bir şehir kuralım ve bu şehirde biz altyapısıyla, üstyapısıyla her şeyi uluslararası camia paylaşalım. Biz biliyorsunuz inşaat sektöründe iyiyiz, başka ülkeler de buna girebilir. Yerel mimari ile biz Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye’ye yakın bir bölgede bu şehri kuralım. Dolayısıyla Suriye’den çıkacak olanları orada iskan edebiliriz, Türkiye’dekileri de aynı şekilde orada iskan etme imkanımız olabilir. Bunu karşılıklı konuştuğumuz zaman ’haklısın’ diyorlar.


Ödüller takdim edildi

Bunu Sayın Obama ile de konuştuk, hatta koordinatlarını bile belirledik ama uygulamaya gelince hala ses yok. Mesele karar meselesi. Karar verici olmak, irade koymak, bu... Maalesef bunu da koymayınca iş gecikiyor ve iş kapıya dayanınca da feryat başlıyor.”

Törende, 9 kişi ve kuruma “En Yeşilaycı”  unvanıyla ödülleri, Yeşilay Genel Başkanı Öztürk ve Yeşilay Vakfı Mütevelli  Heyeti Başkanı İhsan karaman tarafından takdim edildi.


Ekici’ye dava açtı 

Öte yandan Erdoğan, CHP Gaziantep Milletvekili AKİF EKİCİ’ye, 1 Mart 2016’da TBMM Genel Kurulu’ndaki, “Psikolojik tedaviye tabi tutalım. Çünkü şuurunu kaybetmiş” sözleri nedeniyle 50 bin liralık manevi tazminat davası açtı.


Milliyet



Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Obama ve AB yetkilileriyle Suriye'nin kuzeyine şehir kurma fikrini paylaştıklarını belirten Erdoğan, "4 bin 500 kilometrekarelik bir şehir. 'Suriye'den çıkanları orada iskan edebiliriz' dedik. Koordinatları bile belirledik ama uygulamaya gelince ses yok" dedi. 


CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen "Yeşilay Zümriidüanka Ödül Töreni"nde konuştu. Konuşmasının merkezine Suriye'de yaşanan gelişmeleri alan Erdoğan şu mesajları verdi: 


Bir yanlışın içindeler 

Bugün AB Konseyi Başkanı ziyaretimdeydi. 'Bakın, verseniz de vermeseniz de biz bu mültecilere kapımızı kapatmadık Batılılar gibi, açık tuttuk, ama biraz da vicdan' dedik. Siz, 'Türkiye kapıları Batı'ya açıyor, oraya yönlendiriyor' gibi bir yanlışın içerisindesiniz. Gelin el ele verelim. Suriye'nin kuzeyine 4 bin 500 kilometrekarelik bir şehir kuralım ve bu şehirde biz alt yapısıyla, üst yapısıyla her şeyi uluslararası camiayla paylaşalım, biz biliyorsunuz inşaat sektöründe iyiyiz, başka ülkeler de buna girebilir. 


Mesele karar meselesi 

Yerel mimari ile Türkiye'ye yakın bir bölgede bu şehri kuralım. Suriye'den çıkacak olanları orada iskan edebiliriz. Bunu karşılıklı konuştuğumuz zaman 'haklısın' diyorlar. Bunu Sayın Obama ile de konuştuk, hatta koordinatlarını bile belirledik ama uygulamaya gelince hala ses yok. Mesele karar meselesi. Maalesef bunu da koymayınca iş gecikiyor ve iş kapıya dayanınca da feryat başlıyor. 


Yardım hala verilmedi 

Yardım eden ülkeler arasında biz 3. sıradayız. Fakat olayı milli gelire oranla değerlendirdiğiniz zaman, Türkiye 1. sırada. 5 senede harcadığımız para 10 milyar dolar. Batı 'yılda 3 milyar avro vereceğiz' diyor. 4 ay oldu, hala verecekler. 


Yeni Yüzyıl




Haber A Gazete'de şu şekilde yer aldı...



İstanbul'da Yeşilay'ın düzenlediği ödül törenin de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriyeli sığınmacılara yardımla ilgili Avrupa'ya tepkisini sürdürdü. Erdoğan sığınmacılar için Suriye'nin kuzeyinde bir şehir kurulabileceğini söyledi. 


Yeşilay Zümrüdüanka Ödül Töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriyeli sığınmacılara yardımla ilgili Avrupa'ya tepkisini sürdürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz olaya homoekonomikus anlayışıyla bakmadık, böyle bakmıyoruz. Bizim medeniyetimizde, bizim değerler silsilemiz içerisinde olay farklı. 

"Veren el alan elden hayırlıdır.' Bize Batı ne diyor? İşte size yılda 3 milyar avro vereceğiz. Bakınız bu sözü vereli 4 ay oldu, hâlâ verecekler, hâlâ verecekler" dedi. 


SAYILI ÜLKELERDENİZ 


Türkiye'nin insani yardımlarda dünyadaki sayılı ülkelerden olduğunu söyleyen Erdoğan "Dünyada biz ilk 3 un içindeyiz. Biliyorsunuz, Amerika, İngiltere, Türkiye... Yardım eden ülkeler arasında biz 3. sıradayız. Fakat olayı milli gelire oranla değerlendirdiğiniz zaman, Türkiye 1. sırada. Çünkü biz onların baktığı gibi bakmıyoruz" ifadelerini kullandı. 


UYGULAMADA SES YOK 


AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile yaptığı görüşmeye de değinen Erdoğan 'Bugün AB Konseyi Başkanı ziyaretimdeydi. 'Bakın, verseniz de vermeseniz de biz bu mültecilere kapımızı kapatmadık Batılılar gibi, açık tuttuk, yine açık tutacağız ama biraz da vicdan' dedik. Bunu beraber paylaşalım istiyoruz sizinle ama siz, 'Türkiye kapıları Batıya açıyor, oraya yönlendiriyor' gibi bir yanlışın içerisindesiniz' dedi. Ben size bir şey söylüyorum, formül nedir? 

Suriye'nin kuzeyine biz bir şehir kuralım. Yaklaşık 4 bin 500 kilometrekarelik bir şehir kuralım ve bu şehirde biz alt yapısıyla, üst yapısıyla her şeyi uluslararası camia paylaşalım, biz biliyorsunuz inşaat sektöründe iyiyiz, başka ülkeler de buna girebilir. Suriye'den çıkanları ve Türkiye'dekileri orada iskan etme imkânımız olabilir. Bunu karşılıklı konuştuğumuz zaman 'haklısın' diyorlar. Ama uygulamaya gelince hâlâ ses yok" diye konuştu. 




A Gazete 


Geri Dön