24 / 04 / 2024

Suriyeli 20 bin aile konutlarına kavuşuyor!

Suriyeli 20 bin aile konutlarına kavuşuyor!

Suriyeli 20 bin aile, kışı kalıcı konutlarda karşılayacak. Suriyeli ihtiyaç sahipleri için başlatılan ‘Bir aradayız, İdlib’in yanındayız’ kampanyası kapsamında inşa edilen 20 bin konut, kısa sürede ihtiyaç sahiplerine verilecek...



Suriyeli ihtiyaç sahipleri için başlatılan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra eşi Emine Erdoğan’ın da 57 ev yapımı ile katkıda bulunduğu ‘Bir aradayız, İdlib’in yanındayız’ kampanyası kapsamında, İdlib kırsalı şantiye oldu. 

Milliyet'te yer alan habere göre; binlerce konut inşasının sürdüğü İdlib’de, ilk etapta tamamlanma aşamasına gelen 20 bin konut, kısa sürede ihtiyaç sahiplerine verilecek. Böylece savaş mağduru 20 bin aile, 9 yıl sonra kışın çadır yerine briket evlerine yerleşecek ve soğuktan korunacak. 

Son yıllarda rejimin saldırılarını yoğunlaştırdığı İdlib bölgesinde de yüz binlerce aile, Türkiye sınırına yakın noktalardaki Atme ve Sermede bölgelerinde, boş arazilere kurdukları çadırlarda yaşamaya başladı. Yazın sıcak, kışın ise soğuk sebebiyle zorlu şartlarda yaşam mücadelesi veren savaş mağdurlarına en büyük destek, iç savaşın başından bu yana Türkiye'den verildi. 

Savaşın sona ermemesi sebebiyle zor koşullarda yaşam mücadelesi veren Suriyeli sivillerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi amacıyla bu yılın ilk günlerinde Türkiye’de, ‘Bir aradayız, İdlib’in yanındayız’ sloganı ile kalıcı konut inşa edilmesine yönelik kampanya başlatıldı. AFAD, Türk Kızılay’ın yanı sıra yardım kuruluşlarının da bulunduğu kampanyaya Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan da 57 briket ev yapılması için maddi destekte bulundu. Bugüne kadar 700 milyon TL'yi aşkın desteğin sağlandığı kampanya sürerken, başlatılan konutlarda da önemli aşama kaydedildi. 

1 AY SONRA 20 BİN KONUT HAZIR

Kampanyanın başlatılmasından sonra teknik ekipler, İdlib’de çalışma başlattı ve kalıcı konutların yapılacağı alanları tespit etti. Ekiplerin çalışmasından sonra Atme, Killi, Meshed Ruhin, Deyr Hassan, Tel Kerema, Şeyh Bahr, Babiska ve Bab el Hava bölgelerine konutların inşa edilmesine karar verildi. Zemin etütlerinin yapılmasından sonra konutların inşasına başlandı ve hummalı çalışma ile 20 bin konut 1 ay sonra tamamlanacak şekilde hazır hale getirildi. Hala çalışmaların devam ettiği ve şantiye haline gelen bölgelerde 39 metrekareye yapılan evler, Suriyelilerin isteği doğrultusunda 2 oda, mutfak, banyo, tuvalet ve avlu şeklinde tasarlandı. Çatılarına 1 tonluk su depolarının da yerleştirildiği evlerde tamamlanma aşamasına gelinmesiyle yıllardır çadırlarda kalan Suriyeliler de heyecanlandı. 

50 BİN BRİKET EV YAPILACAK

Diğer yandan ilk etabında kış mevsimine kadar 20 bin konutun teslim edileceği kampanya kapsamında, İdlib bölgesine 50 bin briket ev yapılması hedefleniyor. İçinde sosyal donatılar olacak şekilde planlanan evlerin tahsisinde dezavantajlı gruplara öncelik tanınacağı dile getirildi. Ev tahsisinde dezavantajlılardan sonra ise kampta bulunma sürelerine göre ailelerin yerleştirileceği belirtildi. 

Cideliler İdlib'de 45 briket ev inşa ettirecek!


Geri Dön