26 / 04 / 2024

Suriyelilere Türkiye'nin 7 ilinde çadır kent!

 Suriyelilere Türkiye'nin 7 ilinde çadır kent!

Türkiye'ye gelen Suriyeliler için 7 ilde barınma merkezleri yapılacak...



Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerin barınabilmesi için 7 ilde toplam 5 bin 250 yatak kapasiteli kabul ve barınma merkezlerinin yapımına başlandı. 



AA muhabirinin edindiği bilgiye göre,2005 yılında yürürlüğe giren ''Türkiye'nin İltica ve Göç Ulusal Eylem Planı'' kapsamında İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan ''Kabul ve Geri Gönderme Merkezleri Tesisi Projesi'' ile Türkiye'de 7 ayrı kentte kabul ve barınma merkezi yapımına başlandı. 

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Programı (IPA) kapsamında yürütülen projeyle Ankara-Ayaş, Erzurum-Aşkale, Gaziantep-Oğuzeli, İzmir-Harmandalı, Kayseri-Kocasinan, Kırklareli-Pehlivanköy ve Van-Kurubaş'ta her biri 750'şer yatak kapasiteli kabul ve barınma merkezleri oluşturuluyor. 



İnşaat ihaleleri 23 Aralık 2011'de tamamlanan merkezlerin 2014 yılında tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor. 



Can güvenliği nedeniyle ülkesinden kaçarak münferit olarak başvuran kişiler, kendilerini kabul edecek üçüncü bir ülke buluncaya kadar bu merkezlerde barındırılacak. 



Projenin toplam maliyetinin yüzde 75'i AB fonlarından, kalan yüzde 25'lik bölümü ise Türkiye tarafından karşılanacak. 




Bu merkezlerden birisi olan ve Kayseri Gömeç Mahallesi yakınlarına yapılan kabul ve barınma merkezi yaklaşık 10 bin metrekare alana kuruluyor. 9 ayrı blok halinde yapılan merkezin şehir merkezine uzaklığı ise 25 kilometre.  



Merkezin içerisinde yeşil alan, park ve spor alanları da olacak. 



AA


Geri Dön