27 / 04 / 2024

Sur'un açtığı kapıdan giriyorlar

Sur'un açtığı kapıdan giriyorlar

Gazete Habertürk yazarlarından Menekşe Ataselim, gayrimenkul fuarı EIRE ziyaretiyle ilgili izlenimlerini aktardı



Gayrimenkul fuarı EIRE için İtalya'nın Milano kentine giden Türk kafilesine ben de katıldım. Pek çok İtalyan yatırımcının Türkiye için nasıl önemli yatırım planları yaptığına birebir konuşmalar yaparak şahit oldum. Yalnız İtalyanlar değil, diğer Avrupa ülkelerinin de ajandasında Türkiye yazıyor. Tabii, pek çoğu da krizin durulmasını bekliyor… Türkiye'nin yatırım çekme potansiyeli dışında, ülkenin ve sektörün konumlanması gerçekten çok iyi.  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın bu yıl ikinci kez aynı fuarda ödül alması, buna kanıt gibi. Fuarı organize eden Ge.Fi şirketinin patronu Antonio Intiglietta, Türkiye'den o kadar etkilenmiş durumda ki, her alanda yatırıma geliyor. Fuar süresince de birçok ikili görüşme yapıldı. İşte tam da burada, son yıllarda yükselerek uluslararası alanda da sesini duyuran sektörün kendi içindeki çok önemli bir sesten söz etmek istiyorum. İhlas GYO Genel Müdürlüğü, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanlığı derken, bugün sektörde Urban Land Institue'nün (ULI) Türkiye Başkanı olarak tanınan Haluk Sur, aslında tüm bu tablonun gerçek mimarı gibi. Neden mi böyle düşünüyorum? Haluk Sur'un sektör için çalışmalarını gördüğüm tek platform EIRE değil. Bundan önce pek çok uluslararası konferansta, yurt içi ve yurt dışında pek çok fuarda yine birlikteydik. En önemli yatırım fonlarını yönetenlerin, büyük holding patronlarının, bankacıların, sektörün büyümesinde ve Türkiye'ye yapılacak katkılarda etkisi olacak herkesin adını en iyi bildiği kişi, Haluk Sur. Adeta, Türk şirketleri ile yabancı yatırımcılar arasında köprü gibi… Bütün global etkinlikler kendisinden soruluyor. Nerede işini doğru yapan, potansiyel taşıyan Türk şirketi var, hepsini bir araya toplamayı başarıp ortak bir hareket oluşturuyor. Bugün EIRE'de, yarın bir başka organizasyonda… Hatta, sektörün önde gelen global aktörlerini Türkiye'ye çağırıyor, konferanslar düzenliyor. Kısacası tüm ilişkilerin zeminini o kuruyor gibi.
Antonio Intiglietta da konuşmamızda şöyle söyledi: “Haluk Sur gibi insanlar Türkiye için çalışkanlıkları ile gerçekten önemli bir yer tutuyorlar. Onların sözleri önemli.”
Tüm bunlara rağmen Haluk Sur, hep arka planda kalmayı tercih ediyor. Sektör için çalışıyor, yoruluyor, ödül kabul etmiyor. Ödül kabul etmiyor diyorum, çünkü duyduğuma göre, İtalya'da gayrimenkul sektörüne katkılarından ötürü kendisine ödül verilecekmiş ama engel olmuş. Belki bunları yazdığım için de kızacak fakat gördüğüm şu ki, Türk gayrimenkul sektörünün yurt dışındaki olumlu imajında en önemli katkılardan birini Haluk Sur yapıyor. Bence gerçekten ödülü de hak ediyor.
Menekşe Ataselim/Gazete Habertürk

Geri Dön