19 / 04 / 2024

Taksim Gezi Parkının yerine Topçu Kışlası yapılacak!

Taksim Gezi Parkının yerine Topçu Kışlası yapılacak!

Başbakan, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır'da toplam 22 yeni projeyi açıkladı. Taksim'de Gezi Parkı yerine Topçu Kışlası yapılacak...



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezinde Türkiye Hazır Hedef 2023 adlı toplantıda, İstanbul için 3,  İzmir  için 13 ve Diyarbakır için 7 olmak üzere 22 yeni proje açıkladı. Erdoğan toplantıda Taksim Meydanındaki Gezi Parkının yerine Taksim Topçu Kışlasını yapacaklarını söyledi.

Taksim Meydanında bugün Gezi Parkının bulunduğu bölgede yer alan tarihi kışla, 1940 yılında, Lütfi Kırdarın belediye başkanlığı döneminde, Onaracak bütçe bulunmadığı için yıkılmıştı. Kışlayken içinde futbol maçları düzenlenen avlu, bir süre Taksim Stadı olarak kullanıldı. Dolmabahçedeki stat yapılınca eski kışla, Taksim Gezi Parkı olarak düzenlendi. Rus-Hint tarzını yansıtan zarif bir yapı olarak tanımlanan kışla, unutuldu. Başbakan, Adalar Projesi kapsamında da Menderes, Zorlu ve Polatkanın idam edildiği Yassıadanın Yaslıada olmaktan çıkarılacağını ve bir demokrasi adası haline getirileceğini söyledi. Başbakan Erdoğanın açıkladığı diğer projeler şöyle:

İstanbul: Sivriada ve Yassıada silbaştan
Avrupa ve Anadolu yakasında 2 yeni Şehir Hastanesi kurulacak. Taksim Meydanı projesi kapsamında 15 ay içinde Tarlabaşı, AKM önü ve Taksim Anıtı çevresinde trafik yeraltına alınacak, Taksim yayalaştırılacak ve Taksim Topçu Kışlası yeniden yapılacak. Adalar projesi kapsamında Yassıada ve Sivriadada kongre merkezleri, otelller, yat limanları kurulacak. Yassıadada idam edilen Menderes, Polatkan ve Zorlunun eşyalarının sergileneceği müze oluşturulacak.

Diyarbakır: Dicle kıyısında yeni yaşam alanı
Suriçi yenilenecek. Dicle Nehrine rağmen yeşil alan miktarı düşük olan Diyarbakırda Dicle kenarına yeni bir yaşam merkezi kurulacak, tek ve iki katlı binalarda yöresel Diyarbakır bazalt taşı kullanılacak, yamaçlar piknik alanı olacak. Diyarbakır-Şanlıurfa Otoyolu Projesiyle Diyarbakır, Habur ve Edirneye kesintisiz bağlanacak. Silvan Projesi ile 2 milyon 450 bin dekar tarım arazisi sulanacak, 318 bin kişiye iş sağlanacak. 30 bin kişilik stat ve yeni sivil bir havalimanı yapılacak. Diyarbakıra 2 yeni kent hastanesi kurulacak.

İzmir: Hızlı trenle İzmir-Ankara 3.5 saate inecek
Körfez geçişi projesi (İZKARAY) ile İzmir Körfezinin iki ucu, Bostanlı ile İnciraltı, 4.5 km köprü ve 1.5 km batırma tüp tünelle kavuşacak. Konak Tüneli projesi kapsamında Mürselpaşadan Sahil Yoluna kadar 2.5 kmlik Konak Tuneli yapılacak tüneli yapılacak. İzmir-Ankara ve İzmir-Bursa-İstanbul yüksek hızlı tren hattı açılacak, İzmir  Ankara  arası 3.5 saate inecek. İzmir-İstanbul ve İzmir-Ankara otoyollarıyla Türkiyenin 3 büyük ili birbirine kesintisiz bağlanacak. İnşasına başlanan Kuzey Ege (Çandarlı) Limanı dünyanın en büyük 10 limanı arasına girecek.

Bir kanal da İzmire
Efes Antik Limanı yeniden inşa edilecek, antik liman kanalla denize bağlanacak. Çeşme, Urla, İnciraltı, Pasaport, Karşıyaka, Bayraklı, Aliağa, Yeni Şakran ve Dikilide 9 yat limanı kurulacak. Yeni evlilere 100-120 TL taksitle ev sağlanacak. Kruvaziyer limanı inşa edilecek. İzmir Limanı modernize edilecek. Şehir depreme uygun olarak yenilenecek. Metra hattı, metro ağı haline getirilecek. Sabuncibeli Tüneli açılacak.

Devrim budur
Erdoğan proje sunumlarının ardından yaptığı konuşmada, her 3 kentteki projelere 12 Haziran seçimlerinin hemen ardından başlayacaklarını, zaten başlamış olan projelereyse hız vereceklerini açıkladı. Erdoğan, Bunlar, Türkiyeyi dönüştürüyor, değiştiriyor. Devrim sopayla can almak, can yaramakaz değildir. Cam çerçeve kırmak değil. Yapabiliyorsan devrimi böyle yap. Milliyetçilik diyorsun. Milliyetçilik bu. Yapabiliyorsan, milliyetçiliği böyle yap diye konuştu.

Tek parti devri içinde yıkıldı ve unutuldu gitti...
Taksime AVM yapacaklar (Oktay Ekinci/Mimar): Erdoğanın belediye başkanlığı döneminde eski Topçu Kışlasını içindeki camiyle yeniden inşa etme fikri gündeme gelmişti. Bence bu kez Topçu Kışlası görünümünde bir AVM inşa edecekler. Ayrıca illa tarihi binalara sahip çıkmak istiyorsa, Sayın Başbakana önerim Rami Kışlasını restore etmektir. Hem bir bölüm binaları halen yerinde duruyor hem daha kolay. Ayrıca değeri de Taksim Topçu Kışlasından daha geri değil.

Mekân kenti hareketlendirir (Sinan Genim/Mimar): Gezi Parkı, yeşil alan olarak da çok kötü kullanılıyor. Akşam hava karardıktan sonra geçemezsiniz. Taksim Kışlası hoş bir kışladır. Yenileşme hareketinin başlangıç adımlarından biridir. Zaten yıkılması doğru değildi. Bence Taksimi çekip toparlayabilir. Öncelikli midir Başka projeler akla gelebilir; ama bu da yapılabilir. Mekân elde etmek kenti hareketlendirir. Trafiğin de yeraltına alınması şart. Bütün dünyadaki kentler yaya alanlarını büyütüyor.

Gezi Parkına Recep İvedik stadı!
Başbakan CHP zihniyetince yıktırılan Taksim Topçu Kışlasını yeniden İstanbula kazandıracaklarını açıklarken, binanın altının otopark, ortasının da park olarak kalacağını söylediyse de binanın ne amaçla kullanılacağını açıklamadı. Başbakanın arkasındaki barkovizyona yansıyan görüntülerde ise tarihi binanın kopyasında, muhtemelen sinema olacak bölümden sarkan Recep İvedik afişi dikkat çekti. İvedikin tam karşısında UNİBJK amblemi konumlandırıldı. Sahada B. Munichten Oliç ve Ribery ile Celtic ve Ajaxlı futbolcular yer aldı.

Radikal


Geri Dön