18 / 04 / 2024

Taksim Nazım Hikmet Kültür Vakfı binası AVM oluyor!

Taksim Nazım Hikmet Kültür Vakfı binası AVM oluyor!

Taksim'de Nazım Hikmet Kültür Vakfı'nın olduğu 116 yıllık binanın boşaltılması isteniyor. Gerekçesi ise binanın AVM yapımı için 49 yıllığına kiralanması. Kiralayan firma ile bina sahibi Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’nın sözleşmesindeki detaylar dikkat çekti




20 yıldır Taksim'deki Hrisovergi Apartmanı'nda faaliyetlerini sürdüren Nazım Hikmet Vakfı'na binayı boşaltmaları için ihtar gönderildi. Boşaltmamaları halinde Beyoğlu Belediyesi tarafından tahliye ve faaliyetlerine son verme işlemi yapılacak.


Balıklı Rum Hastanesi Vakfı'na ait olan binanın, kiralayan Azade Nisa Turizm İnşaat Gayrimenkul Yatırım Ltd.  firmasının isteği üzerine içindeki diğer kiracılarla birlikte, boş ve eksiksiz olarak teslim edilmesi talep ediliyor.


Taksim Nazım Hikmet Kültür Vakfı binası AVM oluyor!


Nazım Hikmet Vakfı  açıklamalarında, kiracıların kira sözleşmelerinin devam etmesine rağmen, binanın tadilat amaçlı boşaltılması istendiğini ama aslında otel ve AVM yapılmak üzere bu inşaat şirketine 49 yıllığına kiralandığını iddia ediyor.


Vakfın bir başka iddiası ise şu; “ 116 yıllık tarihi bina yığma tarzda inşa edilmiş ve  korunması gerekli tescilli eski bir eser. Binada risk olduğuna ilişkin herhangi bir yetkili Koruma Kurulu kararı ya da onaylanmış bir proje yok”


Binanın kiralanmasına itiraz eden bir başka sivil toplum kuruluşu ise Beyoğlu Kent Savunması. İtirazlarının sebebi ise sadece bu binaların boşaltılması değil. Beyoğlu’nda topyekün yaşanan dönüşüme karşılar. Her gün başka bir binanın tahliye edildiğini ve yerine otel vb. yapıların yükseldiğini dile getiriyorlar.


Kuruluşun avukatı Eren Can, şirketin bu alanları kiraladıktan sonra riskli bina başvurusu yaptığını iddia ediyor.


Can’ın açıklamalarına göre,   Azade Nisa  şirketi, Taksim’de birden fazla binayı kentsel dönüşüm adı altında kiraladı. Nazım Hikmet Vakfı’nın olduğu bina, Laterne Cafe’nin binası, Yeni Melek Sineması ve Bulgar Kilisesi’ne ait otopark bunlardan bazıları. En ilgi çekici nokta ise, binanın sahibi olan Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’nın, inşaat şirketiyle yaptığı sözleşmede inşaat şirketine vakıftan çok daha fazla söz hakkı vermesi. Sebebi ise diğer sözleşmelere karşı, bu kez inşaat şirketine vekaletname de verilmesi.


Hürriyet 


Geri Dön