27 / 04 / 2024

Taksim'deki iskele neden çöktü?

Taksim'deki iskele neden çöktü?

Dünyanın güvendiği kalıp uzmanı Doka Genel Müdürü Ender Özatay, Taksim’de çöken iskele ile ilgili, İskele dizaynlarında 3 unsura dikkat edilmeli. Bunlar; rüzgar yükü, iskele üzerinde oluşacak hareketli yükler ve iskelenin kendi yüküdür dedi...



Dünyanın güvendiği kalıp uzmanı Doka Genel Müdürü Ender Özatay, Taksim’de çöken iskele ile ilgili, “İskele dizaynlarında 3 unsura dikkat edilmeli. Bunlar; rüzgar yükü, iskele üzerinde oluşacak hareketli yükler ve iskelenin kendi yüküdür. İskelenin yapılan binayla çok sağlam bağlantılarının yapılması gerekir. Taksim’de çöken iskelede rüzgar yükü göz ardı edilmiş olabilir” dedi. 

 

Dünyanın en prestijli inşaat projelerine çözüm ortağı olarak imza atan kalıp ve iskele firması Doka Genel Müdürü Ender Özatay, Taksim’de çöken iskele hakkında açıklamalarda bulundu. İskele dizaynlarında 3 unsura dikkat edilmelisi gerektiğini söyleyen Özatay, “Bunlar; rüzgar yükü, iskele üzerinde oluşacak hareketli yükler (insan ya da taşınacak malzeme) ve iskelenin kendi yüküdür. İskelenin yapılan binayla çok sağlam bağlantılarının yapılması gerekir. İskele kendini taşımasının dışında, hizmet ettiği yapıya da rijit şekilde bağlanmalıdır” dedi.

 

YÜKLER DOĞRU ŞEKİLDE HESAPLANMIYOR

 

İskelelerde görülen en büyük sorunlara da değinen Ender Özatay, “İskelelerde yükler doğru şekilde hesaplanmamaktadır. Rüzgar yükü ve emniyet katsayısı göz ardı ediliyor. (Olması gereken emniyet katsayısı kopma için 2,35 alınmalıdır)  Taksim’de çöken iskelede rüzgar yükü göz ardı edilmiş olabilir” diye konuştu.

 

DOKA İŞ GÜVENLİĞİYLE ÖN PLANA ÇIKIYOR

 

Doka’nın iş güvenliğini ön planda tutan bir firma olduğundan bahseden Özatay, “Doka tüm işlerinde maksimum güvenlikle çalışır. Kalıp ve iskele konusunda Doka dünyada lider bir firma olmasının dışında, iş güvenliğinde getirdiği yenilikler ve başarılı çalışmalarıyla adından söz ettirmektedir” ifadesini kullandı. 


Milliyet 


Geri Dön