24 / 04 / 2024

Talha Görgülü: Adam&Eve Hotel satılık değil!

Talha Görgülü: Adam&Eve Hotel satılık değil!

Kayı Grubu'nun, Antalya Belek'te 3 yıl önce, ‘Dünyanın en seksi oteli' sloganı ile açtığı Adam&Eve için, artık bu tanım kullanılmıyor



Rus ve Kazak turistler ‘en seksi otel'i, ‘seks oteli' gibi algılayınca, bu slogandan vazgeçildi. Adam&Eve Hotel, sloganını ‘made in heaven' olarak değiştirdi. Kayı Grubu Başkanı Talha Görgülü, “Seksi sloganından hiç rahatsız olmadık, pişman da değiliz. Fakat seksi otel ile seks otelinin farkını anlayamayanlar oldu' dedi.

Antalya-Belek'te 3 yıl önce ‘dünyanın en seksi oteli' sloganıyla Kayı Grubu tarafından açılan Adam&Eve Hotel, ‘yanlış anlaşılma' üzerine bu sloganı değiştirdi. Kayı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, tanıtımda kullandıkları ‘En seksi' sloganının farklı yorumlarla kullanıldığını belirtti, zaman zaman marka için olumsuz algılamalara yola açan sloganı değiştirdiklerini söyledi.

Seksi ifadesi yanlış çevrilmiş

Görgülü, bu değişimle ilgili şunları söyledi: “3 yıl önce açılışımızla birlikte ‘Dünyanın en seksi oteli' sloganıyla yola çıktık. Bu tanımlama ile ilgili olarak zaman zaman eleştiriler duyduk, dinledik. Ama son dönemde bazı ülkelerde, özellikle bize turist gönderen bölgelerde yanlış anlamalar olduğunu öğrendik. Sanıyorum, çeviri hatasından kaynaklanmış. Rusya ve Kazakistan'da seks oteli gibi yakıştırmalar söz konusu olmuş. Bunun üzerine biz de sloganı değiştirme kararı aldık. Otelimizin adını verdiğimiz Adem ile Havva, cennetten gelme. Biz de Adam&Eve'ın yeryüzünde bir cennet olduğunu, cennetten bir parça olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden ‘Dünyanın en seksi oteli' sloganını, bazı yanlış anlamaları da ortadan kaldırmak için ‘made in heaven' (cennetten bir parça) olarak değiştirdik.”

Hiç rahatsız olmadık ama

Görgülü, ‘seksi' sloganından hiç rahatsız olmadık, pişman da değiliz. Fakat seksi otel ile seks oteli arasındaki farkı anlayamayan insanlar oldu, oluyor' dedi. Talha Görgülü'ye, söz konusu değişim kararında, içinde bulunduğumuz muhafazakâr ortamın etkisi olup olmadığı sorduk. Görgülü, “Hayır, ilgisi yok. Ben oteli açtığımızda da aynı dönem söz konusuydu” karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Gül söz verdi

Kayı Grubu Başkanı Görgülü, Türkmenistan'dan gelen bir grup işadamı ve siyasiyle, önceki gün Antalya'da yapılan tura kendisinin de katıldığını hatırlatarak, şunları söyledi: “Tekne ile Belek bölgesinde gezerken, sahildeki oteller Türkmen işadamlarına tanıtılırken, otelimiz de Türkmen işadamlarına ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ‘en seksi otel' olarak gösterildi. Burada, ben de Cumhurbaşkanımızı otele davet ettim. ‘Mutlaka geleceğim' diye söz verdi. Doğal olarak programları yoğun insanlar, gelip gelemeyeceklerini bilemiyorum ama söz aldım.”

Otelin satılacağı dedikodusu kasıtlı

Kayı Grubu, Adam&Eve'in yanı sıra 7 tane Riva Oteli'ni de bünyesinde barındırıyordu. Ancak 2007 yılında alınan bir kararla işletmesi yapılan 4 Riva otel devredildi. 2008 ve 2009 yıllarında da kalan 3 Riva Oteli satıldı. Kayı Grubu'nun zorda olduğu, Aram&Eve otelini de satacağı yolunda söylentiler de arttı. Talha Görgülü, bu dedikodularının kasıtlı çıkarıldığını düşünüyor. Görgülü, satışla ilgili sorumuza, “3 yıldır buradayız, İngiltere'den Amerika'dan, Dubai'den çok ciddi teklifler geldi. Ancak satmak gibi bir düşüncemiz yok” dedi.

Bizim petrol turizm

Talha Görgülü, Türkiye'de turizm lobisinin çok güçlü olmadığını savunurken, bunu şöyle açıkladı: “Devlet müteahhidi olmadığımız için bunu çok fazla beceremediğimiz düşünüyorum. Temmuz sonu itibariyle döviz girdisinde geçen yıl temmuz dönemini gördük. Sektör sınıfı krize rağmen geçti, bence diğer sektörler geride kaldı. Türkiye insanların krizde bile tatile gittiğini gördük. Otellerimiz bu ağustos ayında tam doluydu.”

Hazar kıyısına Adam&Eve önerisi

Kayı Grubu Başkanı Talha Görgülü, incelemelerde bulunmak üzere bir günlüğüne Antalya'ya gelen Türkmen işadamlarının yeni sloganı ile ‘cennetten bir parça' olan Adam&Eve'ı ilginç bulduklarını belirtti. Görgülü, “Sohbet sırasında Hazar Denizi kıyısında da böyle bir otel yapılabileceği konuşuldu. Ben de Adam&Eve markası bana ait, neden olmasın, olabilir” cevabını verdim” dedi.

Demirel, Adam&Eve'ın en sadık müsterişi

ADAM&Eve'in en sadık müşterisi, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel çıktı. Kayı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, “Otelimizde, Avrupa'dan ve Ortadoğu'dan pek çok ünlü ağırladık. Müşteri gizliliği nedeniyle ünlü konuklarımızın isimlerini veremiyoruz. 9'uncu Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel de, otelimize sıkça gelip kalıyor. Burada kaldığının bilinmesinden rahatsız değil. Bu yüzden en sadık ziyaretçimiz olan Süleyman Bey'in adını verebiliyorum” dedi. Görgülü, gündemde kalmak isteyen bir iki sanatçıdan, Adam&Eve'de kaldıklarının açıklanıp, neden haber yaptırılmadığı şikayetini de almış.

1.2 milyar dolar ciroyu yakalarız

Talha Görgülü, grup olarak strateji değişikliğine gittiklerini de belirterek şunları söyledi: “Grubumuz, Adam&Eve dışındaki tüm otelleri elinden çıkardı. GTI adlı tur şirketimizle, tur operatörlüğünde ve hava taşımacılında yoğunlaşıyoruz. Kriz öncesi aldığımız bu karar çok isabetli oldu. Halen 13 uçağımız var. Yenilerini almayı planlıyoruz. 2008'de 1 milyar dolarlık ciro yakaladık. Bu yıl sonunda 1.2 milyar doları yakalarız. Önümüzdeki 2 yıl içinde otelcilikte hiç bir yatırım yapmama kararı aldık. Daha sonra yaparsak da bu, Adam&Eve markası ile olacak. İleride koşullar değiştiğinde, otel yatırımı yapabiliriz. Ancak yurtdışında gerçekleştiririz.”

Çocuklu aileler mutlu olmaz diye endişelenmiştim

Talha Görgülü, Adam&Eve otelini yaparken özelilkle çocuklu ailelerin mutlu olup olmayacağı konusunda endişelendiğini söylerken, “Ancak, otel açıldıktan sonra çocuklu ailelerin gösterdiği ilgi ile bu kaygımın da yersiz olduğunu anladım” dedi. 
Hayri ÇETİNKAYA/Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Otelleri çok iyi zamanda sattık şu an turizmde en rahat grubuz

Türkiye'ye bu yıl 2.5 milyon turist taşıyan Kayı Grup'un Başkanı Talha Görgülü, cirolarının 1 milyar doları geçeceğini belirterek, "Turizmde en rahat grubuz" dedi. Talha Görgülü, genel olarak turizmin sıkıntıda olduğunu özellikle Rusya'da çok fiyat kırıldığını kaydederek, "Zordakilerin devletle başka işleri olduğundan sesleri çok çıkmıyor" diye konuştu

Kayı Grup'un 8 oteli vardı. Riva çatısı altında toplanan otellerden 3'ü kendisine aitti. 4 tane 5 yıldızlı oteli de işletiyordu. Önce işletilen oteller elden çıkarıldı. Ardından diğer 3 otele müşteri arandı. Son otel bir Rus işadamına Lehman Brothers'ın batışıyla start alan ekonomik krizden hemen önce satıldı. Şu an grubun elinde sadece Belek'teki Adam&Eve oteli bulunuyor. Kayı Grup Başkanı Tahla Görgülü, "Riva otelleri satınca Adam&Eve'in de satılık olduğunu düşündüler. Kapımı çok aşındırıyorlar. Ancak kesinlikle satmayacağım" derken bundan sonra bütün enerjilerini büyümek istedikleri havayolu sektörüne vereceklerini belirtti.

Rusya pazarında kıyasıya fiyat kırımlarının yaşandığı sert rekabete girmediklerini, daha çok Avrupa ağırlıklı çalıştıklarını söyleyen Görgülü, "O kargaşanın içinde yer almamak da bizim için iyi oldu. Taşıdığımız turist sayısı yüzde 80 arttı. Bu yıl 1 milyor doların üzerinde ciro yapacağımız tahmin ediyorum" dedi.

Fiyat kırma zorluyor

Fiyat kırımlarının genel olarak turizmde sıkıntı yarattığını da sözlerine ekleyen Görgülü, "Kâr marjları azalınca turizmci haliyle bir yerlerden kısmaya başlıyor. En basitinden çarşaflar hergün değiştirilirken 2 günde bir değiştirilmeye başlanıyor. Turizmcilerin geneli zorda. Ancak çoğunun devletle başka işleri olduğu için sesleri çok fazla çıkamıyor" diye konuştu. Görgülü havayolu alanında yüzde 80'in üzerinde bir büyüme gerçekleştirdiklerini ve 2.5 milyondan fazla turisti Türkiye'ye taşıyarak bu yıl Türkiye'nin turizmdeki daralmadan etkilenmesinin de önüne geçtiklerini ifade etti.

SKY 13 uçağa çıktı

Türkiye'nin turizmde Akdeniz çanağında İspanya başta olmak üzere diğer ülkelerin önüne geçmesinde kendi havayolu şirketlerine sahip olmasının büyük önemi olduğuna dikkat çeken Görgülü, havacılıkta büyüyeceklerini söyledi. "Önceki stratejimizi 7 uçak 50 otel olarak kurMuştuk. Ancak o planı değiştirdik ve havayolunda büyümeye, otel yatırımında küçülmeye karar verdik" diyen Görgülü, SKY Havayolları'nın filosunu 13 uçağa çıkarttıklarını belirtti. Görgülü, German SKY Airlines'la da Mısır'a ve İspanya'ya da uçacaklarını açıkladı.

Bürokrasi iyi ki ağır işledi ortaya Adam&Eve çıktı

Talha Görgülü, dünyanın sayılı konsept otellerinden biri olarak gösterilen bol ödüllü Adam&Eve oteli için önemli bir ayrıntı veriyor. Görgülü'nün kafasında aslında Rixos Premium tarzında bir otel yapmak varmış. Ancak bürokratik işler uzayıp da otelin inşaasına geç başlanınca ortaya Adam&Eve çıkmış. Görgülü, bu ilginç hikayeyi şöyle anlattı: "Otel yatırımına karar verdim. O zaman Rixos Premium yok. Ancak bizim inşaat izin işlemleri uzadı. O sırada da Belek Premium'um inşaatı başladı. Bir gün orayı gezdim ve yapmak istediğim otelin benzerinin ortaya çıktığını gördüm. 750 bin dolarlık proje masrafını bir kenana atarak yeniden otel tasarladık. Mardan Palace ortaya çıkmadan önce Türkiye'nin en pahalı turizm yatırımı ünvanını elinde taşıyordu. Yaklaşık 120 milyon Euro yatırım yaptık bu otele. Aslında başlarken 60 milyon Euroya çıkarırız diyorduk maliyet yükseldi."

Belek'i yıkalım burası turizm merkezi olsun

Kendisini otel yatırımcısından çok tur operatörü olarak gördüğünü ifade eden ve uzun yıllardır bu sektörün içinde olan Talha Görgülü'nün 50 milyon turist hedefi için de ilginç fikirleri var: "Dünyanın turizm ülkelerinde artık Turizm Bakanlığı diye bir koltuk yok. Müsteşarlık çatısı altında idare ediliyor. Kararlar çok daha çabuk alınıyor. Düşünebiliyor musunuz tahsisi aldım. 'İnşaata 4 ay sonra başlarsın' dediler 2 yıl sonra başlayabildim. Turizm bölgeleri için radikal kararlar gerekli. Örneğin Belek. Ben Belek bölgesindeki yerleşimleri yıkarım. Kadriye beldesini başka bir yere taşırım. Bu alanı turizm bölgesi ilan ederim. Kış turizmi için ayrı stratejiler geliştiririm. Çünkü SPA'larımız, kongre salonlarımız var. Burada inanılmaz bir turizm çekim merkezi kurarım. O zaman ultra zengin turistleri buraya çekeriz. Deniz ulaşımını devreye sokarım." Görgülü, ülkenin yeni yatak ihtiyacı olduğunu da kaydetti.
Vatan


Geri Dön