25 / 04 / 2024

Talimhane Spor Tesisi projesine iptal kararı!

Talimhane Spor Tesisi projesine iptal kararı!

'Talimhane Spor Tesisi Soyunma Giyinme Ünitesi ve Halı Saha Mimari Projesi' için Koruma Kurulu tarafından verilen 'uygundur raporu'nu, alanın florasını, tarihsel ve mekansal bütünlüğünü bozacağı gerekçesiyle iptal etti.



BURSA 1 'inci İdare Mahkemesi, 'Osmanlı Devleti'nin İlk Yapısı' olarak bilinen kentteki Balabanbey Kalcsi'ndc askerlerin talimhane olarak kullandığı alanın üzerine yapılması planlanan 'Talimhane Spor Tesisi Soyunma Giyinme Ünitesi ve Halı Saha Mimari Projesi' için Koruma Kurulu tarafından verilen 'uygundur raporu'nu, alanın florasını, tarihsel ve mekansal bütünlüğünü bozacağı gerekçesiyle iptal etti. 

Bursa Büyükşchir Belediyesi 2010 yılında gerçekleştirdiği 1/5 bin ve 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği ile koruma alanı içerisine 'spor tesis alanı, meslek lisesi alanı ve bölge otoparkı' projeleri yapılmasını onayladı. Daha önce alınan koruma kararına rağmen Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 2013 yılında 'Talimhane Spor Tesisi Soyunma Giyinme Ünitesi vc Halı Saha Mimari Projesi'ni uvgun buldu. Bursa Barosu vc mahallelilerden Ayşe Yandavan, iptal davası açtı. Mülkiyeti hazineye ait olan parsel için Kültür vc Turizm Bakanlığına açılan dava haziran ayında sonuçlandı. Bilirkişi raporuna göre, alanın florasını bozabilcccği koruma alanı içerisindeki tarihsel vc mekansal bütünlüğü zedcleycceği, projenin alanın tarihsel vc mekansal bütünlüğü ile uyum göstermeden koruma ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığı açıklanarak iptal edildi.


Evrensel


Geri Dön