19 / 04 / 2024

Talimhane'de otel arsalarının metrekaresi 70 bin dolar!

Talimhane'de otel arsalarının metrekaresi 70 bin dolar!

Onur Kiriş Taksim, Cihangir, Galata, önemli semtlerde "Yabancılara yönelik sınırlama olmasa, fiyatlar daha da artar" dedi



TAKSİM, Cihangir, Galata, Şişhane, Tepebaşı, Galatasaray gibi Beyoğlu'nun tarihi semtlerinde 5 yıldır gayrimenkul sektörünün içinde olan Eğin Emlak ortağı Onur Kiriş, "Daha önce Etiler bölgesinde çalışıyordum. Bu bölgede, her yıl önceki yıldan daha hareketli. Hem yerli hem yabancı talebi var. Yabancılara yönelik sınırlama olmasa, fiyatlar daha da artar. Hollandalı bir müşterim geçen yıl sonunda aldığı evin işlemlerini 3-4 aylık zorlu süreçten sonra tamamladı" diyor.

ŞİŞHANE Meydanı'ndaki asırlık Frej Apartmanı'nın satış-kiralama ilanlarından yola çıkarak bölgedeki emlak hareketliliğini araştırırken görüşüne başvurduğumuz Eğin Emlak'ın ortağı Onur Kiriş de, ilginç bilgiler paylaştı. Bölgeye talebin her geçen yıl arttığını söyleyen Onur Kiriş, "Yerliler de, yabancılar da bölgede ciddi alıcı. Yabancılara satış çoğu zaman pratikte zor. Yabancı müşteriler de Türkiye'de şirket kurup, şirket üzerinden alım yapıyor. Bu hem vakit kaybına hem de aylarca bürokrasiyle uğraşmaya neden oluyor" dedi.

Karakteristik bina avı

Yabancılara yönelik kısıtlamalara rağmen bölgedeki fiyatların her yıl artış göstermeye devam ettiğini söyleyen Onur Kiriş, "Yabancıların yanı sıra; genç profesyoneller dediğimiz kesim de bölgede alım yapıyor. Kariyerinde aşamaya gelmiş, çoğunlukla 30-40 yaş grubundaki kesim alıyor" diye konuştu. Onur Kiriş, İstanbul'un bu bölgesinde zaten asırlardır semt sakinlerinin yabancılarla içiçe yaşadığını belirtti ve "Asırlık semtlerde kalanlar yabancılarla uyum içinde. Bölgenin karakteristik-tarihi binalarına ilgi çok fazla. Fakat, talebi karşılayacak kadar karakteristik bina da yok. Talep fazla, seçenek az olduğu için de fahiş fiyatlar görülebiliyor" ifadelerini kullandı. İstanbul'daki lüks rezidans projelerinde metrekaresi 10 bin dolar ve üzerinde fiyatlardan satışa çıkarılan dairelere alışkınız; fakat, bu hareketli bölgede de, metrekaresi 8-9 bin dolara satılan lüks daireler görülebiliyor. Onur Kiriş, bu durumu değerlendirirken, "Bu semtlerin ilginç bir müşteri kitlesi var. Zaman zaman kapıdan içeri girip, 'Elinizde 2-3 milyon dolara alabileceğimiz binanız var mı' diye soranlara; '2-3 arkadaş birleştik, 1.5 milyon dolara bina arıyorz' diyenlere şahit olabiliyoruz" diye konuştu. Onur Kiriş, şöyle devam etti:

Yabancılar neden alıyor

"Bu bölge, hiçbir bölgede olmadığı kadar kilise ve sinagog barındırıyor. Sanırım 44-45 konsolosluk var. Yabancı okullar da bölgede çok sayıda var. 80 sene önce de burada yabancılar yaşıyordu. Bölge halkı yabancılarla aynı apartmanlarda, binalarda olmaya yatkın. Galatasaray'da, Tarlabaşı'nda, Tepebaşı'nda, Cihangir'de yabancılarla Türk vatandaşları aynı binalarda yaşıyor. Satılığa çıkan mülklerin sahipleri de ilginç satış taktikleri geliştiriyor. Aracısız satış yapanlar bazen ilan veriyor, soruşturunca arkasından yatırımcı gruplar çıkıyor. Bazı gruplar 'Talep topluyoruz' diyerek ilan veriyor. Fiyat istediğinizde sır gibi saklıyor, '10 milyon lirayı reddettik' gibi muğlak cevaplar veriyor. Özellikli bir binaysa, hikayesi olan binaysa fiyat daha farklı olabiliyor. Biz emlakçılar, 'Katları teker teker satarsak kaç liraya satabiliriz. Dükkan katı kaç lira olur' diye yola çıkıp fiyat belirliyoruz."
 
Talimhane'de otele uygun binaların arsa metrekaresi 40-70 bin dolara geliyor

REHA Medin Emlak Şişli Temsilcisi Ömer Faruk Çiçekçi, Karaköy'den Şişli'ye kadar olan güzergahta otel yatırımı yapmak isteyen yatırımcı grupların butik otel olmaya uygun tarihi binaları yakın takibe aldığını, eski banalara ait arazilerin de tek tek toplanmaya başladığını söylüyor. Ömer Faruk Çiçekçi, "Taksim-Talimhane bölgesi çok gelişti. Otelci tanıdıklarım var. Oteller 'altın yumurtlayan tavuk' gibi görülebilir" diyor. Ömer Faruk Çiçekçi, Taksim-Talimhane'deki eski binaların değerinin 'arsa metrekare fiyatı' üzerinden hesaplandığını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: "Talimhane ara sokaklarda eski binalar; arsa metrekaresi minimum 40 bin dolardan el değiştiriyor. Talimhane'de; Taksim Meydanı'na cepheli (Tarlabaşı Bulvarı ile Cumhuriyet Caddesi'nin kesiştiği noktada) yer alan 220 metrekare oturumlu bir binaya 16 milyon dolar isteniyor. Cadde üzeri olduğu için arsa metrekaresi 72 bin dolara geliyor. Ayrıca; Osmanbey'den Dolapdere'ye inen cadde (Irmak Caddesi) için, yatırımcılara 'Harabe bile olsa, bu cadde ne bulursanız alın' diyorum. Bu caddede arsa metrekareleri 7 ile 10 bin dolar arasında değişiyor."
 
225 metrekare taban oturumlu binaya 20 milyon lira isteniyor

İSTANBUL'un kalbi sayılabilecek Karaköy-Taksim hattında, tarihi binalar kıymete binince, fiyatlar aldı başını gitti. Eğin Emlak'ın ortağı Onur Kiriş, "Karaköy bölgesinde, Bankalar Caddesi üzerinde yer alan 225 metrekare taban oturumlu bir binaya 20 milyon lira isteniyor. Tek katı 3 milyon dolara geliyor. Otele dönüştürmek üzere bu tip binalara ilgi gösteren gruplar, yapacakları restorasyon masrafını, oda sayısını, yatırımın geri dönüşünü iyi hesap etmek zorunda" diyor. Bu noktada, en ilginç örnek, Pera Palas... İhsan Kalkavan'ın patronu olduğu Beşiktaş Group, Pera Palas'ın tapusunu değil, 2051'e kadar üst kullanım hakkını 20 milyon dolara almış; ayrıca 23 milyon Euro da yenileme yatırımı yapmıştı. Bu örnekten yola çıkılınca, yapılacak yatırımın geri dönüşüm süresi önem taşıyor.
 
280 bin liralık daire yabancılara sınır olmasa 450 bini bulur

EĞİN Emlak'ın ortağı Onur Kiriş, İstiklal Caddesi'nin sokaklarından birinde, Hollandalı bir müşterisine geçen yılın sonlarında 280 bin liraya daire satışına aracılık ettiğini belirterek, "Karakteristik bir binada, 2+1 daireydi. Yabancı oldukları için zorlu bir süreç geçirdiler. 3-4 aylık süreçten sonra devir gerçekleşti. Manzarasız, 80 metrekare bu daire bile yabancılara yönelik kısıtlamalar olmasa, 450 bin liraya bugün satılabilir" diyor. Onur Kiriş, Holladalıların üstelik yenileme masrafı yaptığını belirtti, "Bu tip dairelerin ilginç bir tarafı da var. Bir katta Anadolu'den göç etmiş Türk ailesi yaşarken, hemen üst katında bir dünya insanı, Alman yüksek mühendis oturabiliyor. 24 saat yaşayan bir bölge burası. Beyoğlu, Asmalımescit, Galata bölgeleri, arka sokakları da besliyor" ifadelerini kullanıyor.
Bölgede kimler mülk alıyor

TARİHİ Beyoğlu semtlerindeki dönüşümde büyük gruplar da alımlar yapıyor. Eğin Emlak ortağı Onur Kiriş, "Bölgede, karakteristik binalara otel, ofis veya rezidans olarak da kullanılabiliyor. Şişhane'deki Sarkuysan binası da otel olabilir. Her katı için minimum 3 milyon dolar desek, en az 21 milyon dolar eder. Binanın tarihine, hikayesine bakarak 22-23 milyon lira gibi rakamlar söylemek mümkün" dedi. Galata'daki tarihi Doğan Apartmanı'nın yakınında Camondo ailesinin apartmanının birkaç yıl önce, bir yatırımcı gruba 50 milyon dolara satıldığını hatırlatan Onur Kiriş, şöyle devam etti: "30 milyon dolara 10 bina birden almak da, bir bina alamamak da mümkün. Fısıltı gazetesine göre; bölgede Karaköy'den İstiklal'e kadar olan bölge trafiğe kapatılıp turizm bölgesi ilan edilecek. Bu söylentiler fiyat artırdı. Türkiye'de ilk 30'a giren büyük gruplar da, Amerikalı, Alman, İngiliz, Fransızlar da alıyor. Görüyoruz, duyuyoruz. Prestijli binalar dikkat çekiyor. Körfez ülkelerinden yatırımcılar da engeller kalkarsa daha fazla otel yatırımı yapacak."
Hürriyet Seri İlanlar/Ali Öztürk


Geri Dön