26 / 04 / 2024

Tamer Özyurt: AVM'ler kalmayacak, yollar yeraltına inecek!

Tamer Özyurt: AVM'ler kalmayacak, yollar yeraltına inecek!

Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt'un gelecek öngörüleri arasında AVM'lerin gelecekte olmayacağı da yer alıyor



İstanbul'da önemli konut projelerine imza atan Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, Türkiye'nin geleceği için kafa yoran bir isim. Bunu nereden mi anladık? Kendisi ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede sorularımıza verdiği cevaplardan. Adeta bir futurist gibi İstanbul'un ve Türkiye'nin gelecek yılları hakkında öngörüler üreten Özyurt, kentleşmenin orta vadedeki geleceğini bir adım daha ileri götürerek bizlere sürpriz haritalar sundu.

Emlak piyasasına yön veren isimlerden birisi olan Tamer Özyurt'a göre 10 yıl sonra İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerdeki emlak hareketlerine yön veren en büyük etken çarpık kentleşme olacak. Şehir merkezlerinde çarpık yapılaşmanın bulunduğu bölgelerde yeni imar yasaları yeni yapılaşmaları getirecek. Boğaza yapılacak 3. köprü ve çevre yollarına bağlantılı olan arazilerde yeni banliyöler ve modern yaşam siteleri oluşacak. Günümüz insanının aradığı sosyal aktivite alanı olan AVM'ler gelecek 10 yılda gözden düşecek. Bu merkezlerin yeniden yapılanmaları gündeme gelecek. 50 yıl sonrası içinse Özyurt, insanlar internet üzerinden alışveriş yapacağı için AVM'lere hiç şans tanımıyor. Çünkü trafikten ve kalabalıktan hiç kimse alışverişe zaman ayırmayacak. 

Yaşam kent dışına kaçacak
Kenti şekillendiren en önemli olgular Özyurt'a göre imar planları, trafik ve merkezden uzakta ikamet etmekten oluşuyor. Şehir içinde trafik çok artacağı için yeraltına otomatik çok katlı kapalı garajlar yapılacak. Otopark ve trafik sorunu had safhada olacağı için gayrimenkuller bu durumdan etkilenecek. Örneğin zor ulaşılan siteler ve yaşam merkezleri gözden düşerek değer kaybedecek.

Banliyöler revaçta olacak
Hızlı ulaşım sistemlerinin devreye girmesi ile şehre 30-40 km uzaklıktaki tek katlı bahçeli evler değer kazanacak. Şehrin alt yapısı ve trafik sorununun çözümlenebilmesi için geniş bulvarlara ihtiyaç duyulacağından, ana arterlere alternatif arterler oluşturulacak. İmar planları yeniden şekillendirilecek. Şehir merkezlerinde yıkımlar gerçekleştirilecek Şehir içi ulaşımın en az yarısı yeraltına inecek.

Çevresel etkenler yerleşim bölgelerini şekillendirecek
İstanbul ve diğer büyük kentlerde konutların nasıl bir biçim değiştireceği sorusu akla geldiğinde Özyurt, İstanbul dışında Ukrayna, Rusya, Karadeniz kıyısı ve Suriye sınırının zenginleşeceğini ve dolayısıyla bu bölgelerde yerleşimin artacağı kanaatinde. Hatta sınır kentlerinde gökdelen inşaatları ve serbest bölgelerde açık şehirler oluşacak.

Geleceğin şehirlerin etkiyen en önemli olgulardan birisi de internet kullanımı ve inşaat malzemesi üretin firmalardaki olacak. Emlak sektörüne malzeme sağlayan yan sanayideki şirketler yüzde 70 şekil değiştirecek. Günlük yaşamdaki kapı kolu, anahtar, tezgâh, musluk, elektrik süpürgesi, parke ve benzeri malzemeler ortadan kalkacak. Buna bağlı olarak emlak fiyatları daha da ucuzlayabilecek. Sanal ortamdaki bir hayat söz konusu olacak.

Türkiye'de kentler nerede yoğunlaşacak?
Güneydoğu ve GAP bölgesine yapılan yatırımların sonucu alınmaya başlanacak ve büyük bu bölgeler önem kazanacak. 30 yıl sonra biten petrol üretimi, Arap ülkeleri ile ticaret karşılıklı olarak yeniden şekillendirecek. Gıda üretimi ve su en önemli iki meta olacak. Güneşten ve rüzgârdan elde edilen kaynaklar teknolojik değişime uğrayarak önem kazanacak. Karadeniz'de turizm potansiyeli gelişecek ve tatil siteleri bu bölgeye kayacak. Bölgesel yakınlında etkisi ile Ukrayna, Belarus ve Rusya ile ticaret en üst düzeye çıkacak. Gıda ticareti ve konservecilik ile yaş sebze ve meyvenin uzun sürede bozulmaması ekolojik mümkün olacağı için Türkiye'nin ticaret yapacağı en önemli partneri Avrupa ülkeleri yerine Rusya olacak.

Bu kadar farklı bir geleceği öngören Özyurtlar İnşaat ise kaçınılmaz olarak bu değişimden payını alarak firmanın vizyonunu bu öngürülere göre şekillendiriyor. On ile 50 yıl sonra altyapı, yoğun trafik ve otopark sorunlarının daha az olacağı ve şehir merkezine 50-100 km uzaklıktaki bölgelerde konutlaşmanın yaşanacağına inanıyor. Kentin dışında bir yerleşim planlayan Özyurtlar İnşaat, bu tür bölgelerde arsa üretimi sağlayarak projelerini buralara kaydırmayı planlıyor.

Bu dönemde Özyurtlar inşaat nerede duracak?
Özyurtlar İnşaat bu zaman dilimine eriştiğinde sosyal projeler geliştirmek, kendi adını taşıyan eğitim kurumlarını ve kuracağı tam teşekküllü hastanesini insanların hizmetine sunmaktan onur duyacak. Yeni mimarinin bio mimari ile birleşmesiyle ortaya çıkan yeni mimari konseptlerden kendi payına düşeni almayı planlayan Özyurtlar İnşaat, İstanbul'un merkezinde ve 150 km uzağında da insanlar için konut üretmeye devam edecek.
Milliyet


Geri Dön