24 / 04 / 2024

TANAP Projesi'nde son durum ne?

TANAP Projesi'nde son durum ne?

Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşımayı amaçlayan TANAP için çalışmaların hızla devam ettiği, projede kullanılmak üzere üretilen 850 kilometrelik borunun teslim edildiği bildirildi.



Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşımayı amaçlayan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) için çalışmaların hızla devam ettiği ve projede kullanılmak üzere şu ana kadar üretilen 850 kilometrelik borunun teslim edildiği belirtildi.


AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, teslim edilen 850 kilometrelik borunun yüzde 20’lik kısmının üretimi Çin’de, geri kalanıysa Türkiye’de gerçekleştirildi.


Proje kapsamında, Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğalgaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacak. Bu çıkışlardan Türkiye yıllık 16 milyar metreküplük kapasitenin 6 milyarını kendi kullanımı için alırken, kalan 10 milyar metreküp Avrupa'ya gidecek.


Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğalgaz Koridoru'nun parçasını oluşturacak TANAP Doğalgaz Boru Hattı, 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam bin 850 kilometre ana hat ile Türkiye içerisindeki çıkış noktalarına olan bağlantı hatlarının işletmesinde kullanılmak üzere inşa edilecek yer üstü tesislerinden oluşacak.


AA



Bu haber Hürriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Türkiye ve Azerbaycan, yıllardır başarı ile yürüttükleri çalışmalara yeni bir proje olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile devam ediyor.

Erzurum Valiliği Toplantı salonunda Projenin LOT1 olarak adlandırılan Erzurum, Ardahan ve Kars’ın da içinde bulunduğu bölgenin inşaat aşamasındaki durumu ile ilgili genel bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Vali Dr. Ahmet Altıparmak’ın başkanlığında yapılan toplantıya, Vali Yardımcısı Ayhan Terzi’nin yanı sıra TANAP Lot 1 Saha İnşaat Müdürü Ahmet Baştuğ, TANAP Sosyal Etki Uzmanı Burcu Savaş, Sosyal Ekip Yöneticisi Celile Ertunç ,Sosyal Koordinatör Halil Can Emre ve Halkla İlişkiler Müdürü Başak Çetin katıldılar.

Projenin tasarım inşaat ve işletmesini tamamlamak üzere proje sahibi olarak yetki alan TANAP Doğalgaz İletim A.Ş yetkilileri yürütülen çalışmalar hakkında Vali Dr. Ahmet Altıparmak’a bilgi verdiler.

Dünya enerji piyasasında ses getirecek Avrupa’nın ve Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacını karşılamanın yanı sıra bölgede gaz çeşitliliğinin sağlanmasına katkı sağlayacak olan projenin büyük önem taşıdığını ifade eden Vali Dr. Ahmet Altıparmak, projenin devam aşamasında bölgeye istihdam sağlaması bakımından da önemli olduğuna vurgu yaptı.


Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşımayı amaçlayan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) için tüm çalışmaların hızla devam ettiği açıklandı.


Bu kapsamda projede kullanılmak üzere şu ana kadar üretilen 850 kilometrelik borunun teslim edildiği belirtildi. Edinilen bilgiye göre teslim edilen 850 kilometrelik borunun yüzde 20’lik kısmının üretimi Çin’de, geri kalanıysa Türkiye’de gerçekleştirildi.


Proje kapsamında, Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğalgaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacak.


Bu çıkışlardan Türkiye yıllık 16 milyar metreküplük kapasitenin 6 milyarını kendi kullanımı için alırken, kalan 10 milyar metreküp Avrupa'ya gidecek.


Projenin toplam uzunluğu 1850 kilometre. Projenin yüzde 58'i Azeri devlet şirketi Socar'a, yüzde 30'u BOTAŞ ve yüzde 12'si BP'ye ait.


Bugün




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşımayı amaçlayan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) için tüm çalışmaların hızla devam ettiği ve projede kullanılmak üzere şu ana kadar üretilen 850 kilometrelik borunun teslim edildiği belirtildi.


Edinilen bilgiye göre, teslim edilen 850 kilometrelik borunun yüzde 20'lik kısmının üretimi Çin'de, geri kalanıysa Türkiye'de gerçekleştirildi. Proje kapsamında, Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya'da olmak üzere, ulusal doğalgaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacak. Bu çıkışlardan Türkiye yıllık 16 milyar metreküplük kapasitenin 6 milyarını kendi kullanımı için alırken, kalan 10 milyar metreküp Avrupa'ya gidecek.


Yeni Şafak 


Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


AZERİ gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşımayı amaçlayan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) için tüm çalışmaların hızla devam ettiği ve projede kullanılmak üzere şu ana kadar üretilen 850 kilometrelik borunun teslimi yapıldı.

 

 Alınan bilgiye göre, teslim edilen 850 kilometrelik borunun yüzde 20’lik kısmının üretimi Çin’de, geri kalanıysa Türkiye’de gerçekleştirildi. Proje kapsamında, Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğalgaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacak. Bu çıkışlardan Türkiye yıllık 16 milyar metreküpün 6 milyarını kullanacak.


Yeni Yüzyıl



Haber Yeniçağ Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) için çalışmaların hızla devam ettiği ve projede kullanılmak üzere şu ana kadar üretilen 850 kilometrelik borunun teslim edildiği belirtildi.


Teslim edilen 850 kilometrelik borunun yüzde 20’lik kısmı Çin’de, geri kalanıysa Türkiye’de üretildi. Proje çerçevesinde, Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğalgaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacak. Bu çıkışlardan Türkiye yıllık 16 milyar metreküplük kapasitenin 6 milyarını kendi kullanımı için alırken, kalan 10 milyar metreküp Avrupa’ya gidecek. Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğalgaz Koridoru’nun parçasını oluşturacak TANAP Doğalgaz Boru Hattı, 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam 1850 kilometre ana hat ile Türkiye içerisindeki çıkış noktalarına olan bağlantı hatlarının işletmesinde kullanılmak üzere inşa edilecek yer üstü tesislerinden oluşacak.



Yeniçağ


Geri Dön